Κόσμος

Ηγέτες εν αναμονή «ακρόασης» για τους δασμούς – To «παράθυρο» των 90 ημερών και οι προκλήσεις

Το Forbes γράφει πως πάνω από 75 χώρες έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Λευκό Οίκο για να καταλήξουν εμπορική συμφωνία που θα τους εξαιρέσει από τους υψηλούς δασμούς που ανακοινώθηκαν.

Αυτό έγινε κατά κύριο λόγο τις πρώτες ημέρες μετά από την «Ημέρα Απελευθέρωσης» του Ντόναλντ Τραμπ, όταν ακόμη δεν είχε διαφανεί πόσο καιρό θα παραμείνουν σε ισχύ οι δασμοί.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την ανακοίνωση νέων δασμών στο Rose Garden του Λευκού Οίκου

AP Photo/Mark Schiefelbein

Η τρίμηνη αυτή παύση στην επιβολή των δασμών αποτελεί ένα σημαντικό «παράθυρο» για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ, χωρίς, όμως, να έχει δοθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πόσο καιρό θα διαρκέσουν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον, μιλώντας στο Fox News πριν από τις τελευταίες ανακοινώσεις Τραμπ, εκτίμησε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι χρονοβόρα, υπογραμμίζοντας ότι «οι εμπορικές συμφωνίες είναι μεγάλες και πολύ περίπλοκες… Δεν μπορούν να γίνουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει πως ξεκινούν άμεσα τα τετ-α-τετ με αντιπροσωπείες χωρών όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, ωστόσο αξιωματούχοι αρκετών χωρών της νοτιανατολικής Ασίας δήλωσαν στο Politico ότι δεν έχουν καμία ενημέρωση και αναμένουν απάντηση από το Λευκό Οίκο.

Οι αξιωματούχοι του Τραμπ δεν έχουν ανοίξει ακόμη τα χαρτιά τους αναφορικά με το τι είδους παραχωρήσεις περιμένουν να κάνουν οι εμπορικοί τους εταίροι, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για κάποια εμπορική συμφωνία.

Ξένοι διπλωμάτες δήλωσαν με νόημα στην ιστοσελίδα Politico ότι «κανένας από τους ανώτερους αξιωματούχους του Τραμπ δεν έχει λευκή επιταγή για να διαπραγματευτεί».

Πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι οικονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα πρέπει να εργαστούν με φρενήρεις ρυθμούς το επόμενο διάστημα, για να καταφέρουν να ανταποκριθούν στα αιτήματα των εμπορικών εταίρων.

Ποιες χώρες θέλουν να διαπραγματευτούν και τι ζητούν

Ποιες χώρες, όμως, ζήτησαν να διαπραγματευτούν με τις ΗΠΑ;

Νότια Κορέα: Ο Τραμπ έγραψε στο Social Truth το πρωί της περασμένης Τρίτης ότι είχε μια «υπέροχη συνομιλία» με τον πρωθυπουργό της Νότιας Κορεάς Χαν Ντουκ-Σου και πως υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει μια υπέροχη συμφωνία και για τις δύο χώρες. Το πιθανότερο είναι πως η συμφωνία αυτή προβλέπει αμερικανική προστασία στη χώρα ενώ γίνονται συζητήσεις και για άλλα θέματα, που δεν σχετίζονται με τους δασμούς. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η Νότια Κορέα θα στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επισκέφτηκε τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο στις αρχές της εβδομάδας. Ο ίδιος είπε σε δημοσιογράφους ότι πολύ γρήγορα θα εξαφανιστεί το εμπορικό έλλειμμα με τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, δεν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκοπεύει να άρει τους δασμούς 17% προς το Ισραήλ, πριν από το «πάγωμα» των 90 ημερών.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Ε.Ε. ψήφισε την Τετάρτη (9/4) την εφαρμογή αντιμέτρων προς τις ΗΠΑ, ως απάντηση στους δασμούς 25% που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ο Ντόναλντ Τραμπ. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι η Ε.Ε. «είναι πάντα έτοιμη για μια καλή συμφωνία». Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε ξεκαθαρίσει, ωστόσο, ότι τα όσα πρότειναν οι Βρυξέλλες δεν ήταν αρκετά καλή προσφορά για αυτόν. «Όχι, δεν είναι. Η Ε.Ε. έχει υπάρξει πολύ σκληρή τα περασμένα χρόνια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ντόναλντ Τραμπ. Την Πέμπτη (10/4), η Ε.Ε. έκανε ένα ακόμη βήμα καλής θέλησης προς τις ΗΠΑ, παγώνοντας την εφαρμογή των αντιμέτρων που ψήφισαν τα κράτη – μέλη της Ένωσης (πλην της Ουγγαρίας) για 90 ημέρες.

Trump ursula

Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2020

(AP Photo/ Evan Vucci)

«Θέλουμε να δώσουμε μια ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις» τόνισε η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 17 Απριλίου, η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, θα ταξιδέψει στην Ουάσινγκτον για να συζητήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ το ζήτημα των δασμών.

Ιαπωνία: Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη ζητήσει από την κυβέρνησή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ιαπωνική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπεσέντ. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του Τραμπ με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σιγκέρου Ισίμπα, που δεσμεύτηκε να στείλει αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για να τεθούν επί τάπητος οι δασμοί. Ο Ισίμπα είχε προτρέψει δημόσια τον Αμερικανό πρόεδρο να μην θέσει σε ισχύ δασμούς προς την Ιαπωνία, αποκαλύπτοντας ότι θα παρουσιάσει διαπραγματευτικό «πακέτο» που θα περιλάμβανε παραχωρήσεις προς τις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο, τα αυτοκίνητα, τα αγροτικά προϊόντα και την εθνική ασφάλεια.

trump ishiba

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στο Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο

(AP Photo/Alex Brandon)

Μπαγκλαντές: Η κυβέρνηση του Μπαγκλαντές ζήτησε από τον πρόεδρο Τραμπ να «παγώσει» τους δασμούς 37% που είχε εξαγγείλει για τρεις μήνες, όπως μετέδωσε το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg. Σε αντάλλαγμα, η χώρα δεσμεύτηκε να αυξήσει σημαντικά τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Καμπότζη: Σε επιστολή του προς τον Ντόναλντ Τραμπ, το υπουργείο Εμπορίου της Καμπότζης δεσμεύτηκε να μειώσει τους δασμούς στις αμερικανικές εξαγωγές από το 35% στο 5%. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την «Ημέρα της Απελευθέρωσης» δασμούς ύψους 49% για τα εισαγόμενα από τη χώρα προϊόντα. Η Καμπότζη παράγει πολλά αμερικανικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και παπούτσια.

Βρετανία: Βρετανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για να μειώσουν ή και να παρακάμψουν πλήρως τους δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στη χώρα και μάλιστα «μέσα στις επόμενες εβδομάδες», όπως έγραψε σε ρεπορτάζ της η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Η βρετανική κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με την αμερικανική και έχει προτείνει να μειώσει τους δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα αλλά και τους φόρους για αμερικανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Βρετανία.

starmer

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ

AP Photo/Frank Augstein

Βιετνάμ: Σε επιστολή του προς τον Αμερικανό πρόεδρο, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Βιετνάμ προσφέρθηκε να μηδενίσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα, ελπίζοντας ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα μειώσει με τη σειρά του τους φόρους 46% που επέβαλε στην εισαγωγή προϊόντων από τη χώρα. Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα New York Times μετέδωσε ότι αντιπροσωπεία με επικεφαλής των αναπληρωτή πρωθυπουργό της χώρας ταξίδεψε ήδη στις ΗΠΑ για να διαπραγματευτεί την επόμενη εμπορική συμφωνία.

Ινδία: Ινδοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι προτιμούν να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ αντί να επιβάλλουν αντίμετρα, με μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση -που δεν κατονομάζεται- να δηλώνει στο Bloomberg ότι η χώρα «επιζητά διάλογο και όχι σύγκρουση».

Ταϊβάν: Ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te είπε επίσης πως δεν θα προχωρήσει σε αντίμετρα αλλά θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ, με στόχο να μηδενιστούν οι δασμοί και από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με το Reuters, ο πρόεδρος Lai Ching-te δεσμεύτηκε παράλληλα να αυξήσει τις επενδύσεις της Ταϊβάν στις ΗΠΑ ενώ υποστήριξε ότι η Ταϊβάν θα είναι μια από τις πρώτες που θα καθίσουν στο «τραπέζι» των συζητήσεων.

Ινδονησία: Τη διπλωματική οδό επιλέγει και η Ινδονησία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Airlangga Hartarto να δηλώνει πως δεν θα προχωρήσει σε αντίμετρα για τους δασμούς 32% που επιβλήθηκαν από τον πρόεδρο Τραμπ αλλά θα στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον.

Λεσότο: Στο ίδιος μήκος κύματος και το Λεσότο, η μικρή χώρα της νότιας Αφρικής, που βρίσκεται αντιμέτωπο με δασμούς ύψους 50%. Η κυβέρνηση σκοπεύει να στείλει αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον άμεσα, όπως γράφει η Washington Post.

antimetra dasmoi eborikos polemos emporikos tramp trump

Eμπορευματοκιβώτια στοιβαγμένα στο λιμάνι του Λος Άντζελες (Φωτογραφία αρχείου)

(AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Αυστραλία: Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Άντονι Αλμπανέζε χαρακτήρισε «άδικους» τους δασμούς 10%, δεδομένου ότι η χώρα δεν επιβάλλει δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η κυβέρνηση δεν θα «απαντήσει», αλλά θα επιχειρήσει να ενισχύσει τους εμπορικούς της δεσμούς με στην περιοχή της Ασίας ενώ παράλληλα θα επιχειρήσει να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για μηδενικούς δασμούς.

Αργεντινή: Ο πρόεδρος της Αργεντινής και υπέρμαχος του Τραμπ Χαβιέρ Μιλέι -που μετά από την ανακοίνωση των δασμών έλαβε βραβείο στο Μαρ-α-Λάγκο για την πολιτική του ατζέντα- πανηγύρισε δημόσια την επιβολή δασμών 10% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα της χώρας, ωστόσο διεθνή ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση Μιλέι θα έχει συναντήσεις στο Λευκό Οίκο για να συζητηθεί το ζήτημα.

Related Articles

Back to top button