Οικονομία

ΗΠΑ και Κίνα κατάφεραν το «ακατόρθωτο» – Οι όροι και οι προϋποθέσεις της συμφωνίας για τους δασμούς

Από το 145% στο 80% και τελικά στο 30%. Κανείς δεν περίμενε πως η μείωση των δασμών που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ στις εισαγωγές από την Κίνα θα ήταν τόσο μεγάλη.

Και από την άλλη πλευρά, κανείς δεν περίμενε πως η Κίνα θα φτάσει να μιλά με θετικό πρόσημο για τις ΗΠΑ, επιβάλλοντας ένα δασμό της τάξεως μόλις 10% στα αμερικανικά προϊόντα.

Η τεράστια κλίμακα της μείωσης των δασμών ήταν «ένα ονειρικό σενάριο», δήλωσε χαρακτηριστικά στην WSJ ο αναλυτής της Wedbush Securities Dan Ives, άλλωστε, ο Τραμπ είχε προτείνει ένα δασμό 80% στα κινεζικά προϊόντα, μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Τραμπ: «Πλήρης επαναφορά των σχέσεων με Κίνα»

Τη Δευτέρα, ο Τραμπ σε δηλώσεις του από τον Λευκό Οίκο, προανήγγειλε συνομιλία με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ «ίσως στο τέλος της εβδομάδας». Σχολιάζοντας τη συμφωνία για τους δασμούς, είπε ότι η κυβέρνησή του πέτυχε μια «πλήρη επαναφορά των σχέσεων με την Κίνα», μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου.

«Το καλύτερο μέρος της συμφωνίας», πρόσθεσε ο Τραμπ, είναι ότι «η Κίνα συμφώνησε να ανοιχτεί στις αμερικανικές επιχειρήσεις». Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ έχουν «ανοίξει» τις δραστηριότητές τους στις κινεζικές εισαγωγές, αλλά η Κίνα δεν είχε πράξει το ίδιο για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. «Ποτέ δεν είχε λογική αυτό. Δεν είναι δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν θέλουμε να βλάψουμε την Κίνα» υπογράμμισε αναφέροντας ότι το Πεκίνο ήδη «υπέστη πολύ σοβαρή ζημιά». Ο Τραμπ συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνησή του έκανε μια «εξαιρετική εμπορική συμφωνία» με την Κίνα, η οποία «αρχικά ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά την ακύρωσαν την τελευταία στιγμή».

Σημειώνεται πως, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για να συνεχίσουν να προχωρούν οι συνομιλίες, το οποίο, όπως είπε, θα βοηθήσει να αποφευχθεί οποιαδήποτε μελλοντική κλιμάκωση τύπου «tit-for-tat», όπως αυτή που ακολούθησε την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ στις 2 Απριλίου.

Πρόκειται για δηλώσεις που βοηθούν στο να αναπτερωθεί το οικονομικό κλίμα, ωστόσο κανείς δεν «διασφαλίζει» πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως, εν τέλει.

Οι αναλυτές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τον κοινό τόπο που βρέθηκε, έστω και για 90 ημέρες, ωστόσο προειδοποίησαν κατά της υπεραισιοδοξίας. Άλλωστε δεν θα ήταν η πρώτη φορά που ο Αμερικανός πρόεδρος ανατρέπει deals με ξαφνικές μονομερείς ανακοινώσεις.

«Ανακωχή» 90 ημερών

Οι ΗΠΑ συμφώνησαν να μειώσουν στο 10% τους λεγόμενους αμοιβαίους δασμούς που επέβαλαν στην Κίνα, τους οποίους ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανεβάσει στο 125%. Η Κίνα, ομοίως, συμφώνησε να μειώσει τους ανταποδοτικούς δασμούς της στα αμερικανικά προϊόντα στο 10% από 125%.

Σε ισχύ, παραμένει και μια εισφορά 20% στις κινεζικές εισαγωγές που συνδέεται με τον ρόλο που φέρεται να έχει η Κίνα στην κρίση της φαιντανύλης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν τους δασμούς αυτούς σε αυτό το επίπεδο για 90 ημέρες, δίνοντας και στις δύο πλευρές «ανάσα» για να βρουν τρόπο να διατηρήσουν μια καλή εμπορική σχέση.

Αυτό σημαίνει ότι οι περισσότερες κινεζικές εισαγωγές στις ΗΠΑ θα αντιμετωπίζουν συνολικά δασμούς 30%.

Υπάρχουν επίσης ξεχωριστές εισφορές στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου και αυτοκινήτων, καθώς και ορισμένες ειδικές εισφορές σε κινεζικά προϊόντα που εξακολουθούν να ισχύουν από την πρώτη θητεία του Τραμπ και τη θητεία του πρώην προέδρου Τζο Μπάιντεν.

«Αστερίσκος» για κρίσιμα ορυκτά και φαιντανύλη

Επιπλέον, το Πεκίνο συμφώνησε να αναστείλει ή να ακυρώσει μια σειρά μη δασμολογικών αντιποίνων που ανέπτυξε για να ανταποδώσει τους δασμούς του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων ενδεχομένως περιορισμών στις εξαγωγές κρίσιμων ορυκτών που χρησιμοποιούνται σε μπαταρίες και άλλες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.

Αν και οι πλευρές δεν κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους δασμούς της φαιντανύλης, οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφείς σε ιδιωτικές συναντήσεις τις απόψεις τους σχετικά με τη σημασία της καταπολέμησης του θανατηφόρου φαρμάκου.

Υπενθυμίζεται πως ο Τραμπ κατηγόρησε την Κίνα ότι παίζει ρόλο στο παράνομο εμπόριο φαιντανύλης, κάτι που το Πεκίνο αρνείται.

«Συγκρατημένη» η αισιοδοξία των αναλυτών

«Πρόκειται για ουσιαστική αποκλιμάκωση», δήλωσε ο Μαρκ Γουίλιαμς, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας της εταιρείας συμβούλων Capital Economics, συμφωνώντας με άλλους.

Σημείωσε όμως ότι οι αμερικανικοί δασμοί στην Κίνα παραμένουν πολύ υψηλότεροι από ό,τι στις περισσότερες άλλες μεγάλες οικονομίες και ότι η Αμερική «φαίνεται» ακόμη να προσπαθεί να συσπειρώσει άλλες χώρες να θεσπίσουν δικούς τους περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η εκεχειρία των 90 ημερών θα δώσει τη θέση της σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός», έγραψε σε σημείωμά του.

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank επεσήμαναν επίσης ότι σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατούσε πριν από την επιστροφή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, οι δασμοί που εφαρμόζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα μεταξύ τους θα εξακολουθούν να είναι σημαντικά υψηλότεροι, σύμφωνα με το CNNi.

Ο Νιλ Γουίλσον, στρατηγικός αναλυτής της επενδυτικής πλατφόρμας Saxo, υποστήριξε επίσης τη Δευτέρα ότι, παρά τα σχόλια του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «αποσυνδεθούν» οικονομικά από την Κίνα, «οι ΗΠΑ προσπαθούν οπωσδήποτε να αποσυνδεθούν».

Αυτός ο διαχωρισμός θα μπορούσε να λάβει τη μορφή μιας δραματικής πτώσης του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Ανάσα για τις αγορές και την οικονομία

Εφόσον η συμφωνία πράγματι κρατήσει και βρεθεί οριστική λύση στη διαμάχη, τότε η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει να πάρει μια μεγάλη «ανάσα».

Οι αυστηροί δασμοί είχαν οδηγήσει το εμπόριο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας να στερέψει ουσιαστικά, αυξάνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ και απειλώντας την εξαγωγική μηχανή που τροφοδοτεί την κινεζική ανάπτυξη.

Στο μέτωπο των αγορών, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών αυξήθηκαν με την είδηση, ενώ το δολάριο σημείωσε άλμα και οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές πανηγύρισαν για μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση των δασμών.

Τι φόρο θα πληρώσουν οι καταναλωτές

Ένας φόρος 10% στις εισαγωγές, θα δικαιολογούσε αύξηση μόλις 4% στην τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής του τελικού προϊόντος, ωστόσο η συχνή αναφορά των μέσων ενημέρωσης στο θέμα, χωρίς ουσιαστική επεξήγηση, θα μπορούσε να «πείσει» τους καταναλωτές πως η τελική αύξηση είναι πράγματι στο 10% και να οδηγήσει σε έναν πληθωρισμό με γνώμονα το κέρδος.

Κάτι παρόμοιο συνέβη και μετά την πανδημία του κορωνοϊού, όταν οι ιστορίες για διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού και ελλείψεις εργατικού δυναμικού επέτρεψαν στους λιανοπωλητές των ΗΠΑ να αυξήσουν τις τιμές και να ωθήσουν τα κέρδη τους από το 13,3% του ΑΕΠ λιανικής, στο 21,7%.

«Οι πελάτες ήταν δυσαρεστημένοι, αλλά οι τρομο-ϊστορίες των μέσων ενημέρωσης τους έκαναν να αποδεχτούν περισσότερο τις αυξήσεις των τιμών» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Chief Economist της UBS GWM, Paul Donovan, στο σημερινό του blog.

Related Articles

Back to top button