Κόσμος

ΗΠΑ vs Κίνα: Φουντώνει ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη

Εξάλλου για την Κίνα η στάση αυτή φαινόταν μονόδρομος καθώς το τελευταίο που θα ήθελε το Πεκίνο είναι να φανεί ότι υποχωρεί στον Τραμπ.

«Θα ήταν λάθος να πιστεύουμε ότι η Κίνα θα υποχωρήσει και θα καταργήσει μονομερώς τους δασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλφρέντο Μοντουφάρ Χελού, ανώτερος σύμβουλος του China Center στο The Conference Board.

«Όχι μόνο θα έκανε την Κίνα να φαίνεται αδύναμη, αλλά θα έδινε επίσης στις ΗΠΑ ένα μοχλό πίεσης για να ζητήσουν περισσότερα. Τώρα έχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο που πιθανότατα θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμο οικονομικό πόνο», προσθέτει.

«Αυτό που βλέπουμε είναι ένα παιχνίδι για το ποιος μπορεί να αντέξει περισσότερο πόνο. Έχουμε σταματήσει να μιλάμε για οποιαδήποτε αίσθηση κέρδους», δήλωσε στο πρόγραμμα Newshour του BBC η Μέρι Λάβλι, εμπορική εμπειρογνώμονα ΗΠΑ-Κίνας στο Ινστιτούτο Peterson στην Ουάσιγκτο.

Παρά την επιβράδυνση της οικονομίας της, η Κίνα μπορεί «πολύ καλά να είναι πρόθυμη να υπομείνει τον πόνο για να αποφύγει τη συνθηκολόγηση σε αυτό που πιστεύουν ότι είναι η επιθετικότητα των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ήδη επέτρεψε στο νόμισμά της, το γιουάν, να αποδυναμωθεί, γεγονός που καθιστά τις κινεζικές εξαγωγές πιο ελκυστικές. Και οι συνδεδεμένες με το κράτος επιχειρήσεις αγοράζουν μετοχές σε κάτι που φαίνεται να είναι μια κίνηση σταθεροποίησης της αγοράς.

Τι σημαίνει η αύξηση των δασμών για την Κίνα

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Κίνα βγαίνει αλώβητη. «Οι δασμοί επιδεινώνουν την κατάσταση», δήλωσε ο Άντριου Κόλιερ, αναλυτής που γνωρίζει καλά τις πολιτικές της Κίνας.

Εάν οι εξαγωγές της Κίνας δεχθούν πλήγμα, αυτό βλάπτει μια κρίσιμη ροή εσόδων. Οι εξαγωγές αποτελούν εδώ και καιρό βασικό παράγοντα για την εκρηκτική ανάπτυξη της Κίνας. Και παραμένουν ένας σημαντικός μοχλός, αν και η χώρα προσπαθεί να διαφοροποιήσει την οικονομία της μέσα από προηγμένες τεχνολογίες και την αύξηση της εγχώριας κατανάλωσης.

Είναι δύσκολο να πούμε ακριβώς πότε οι δασμοί «θα επιφέρουν πλήγμα αλλά πιθανότατα σύντομα», λέει ο Κόλιερ, προσθέτοντας ότι «ο Σι Τζινπίνγκ θα βρεθεί αντιμέτωπος με ολοένα και πιο δύσκολη επιλογή λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας και της μείωσης των πόρων».

Ωστόσο φαίνεται ένα ρίσκο που μπορεί να είναι έτοιμο να πάρει το Πεκίνο καθώς Κινέζοι αξιωματούχοι είναι πιθανό να να πιστεύουν ότι η Αμερική δεν θα είναι σε θέση να αντέξει τον πληθωρισμό και την οικονομική δυσαρέσκεια που προκαλούν οι δασμοί του Τραμπ. Η μάχη μέχρι τέλος για την Κίνα, μπορεί να είναι μέχρις ότου αρχίσουν να αυξάνονται οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ ή να αρχίσει να μειώνεται η απασχόληση.

Φυσικά η έσχατη λύση για κάποιους θα ήταν η πλήρη αποσύνδεση των δύο οικονομιών κάτι καθόλου εύκολο καθώς οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας δεν περιορίζονται μόνο σε προϊόντα αλλά αφορούν και υπηρεσίες.

Ισχυρό το πλήγμα και για τις ΗΠΑ

Αλλά δεν είναι μόνο η Κίνα που θα αισθανθεί τον αντίκτυπο. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 438 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κίνα το 2024, με τις εξαγωγές των ΗΠΑ στην Κίνα να εκτιμώνται σε 143 δισεκατομμύρια δολάρια, αφήνοντας εμπορικό έλλειμμα 295 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αυτό σημαίνει ότι smartphone, υπολογιστές, μπαταρίες ιόντων λιθίου, παιχνίδια και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των κινεζικών εξαγωγών στις ΗΠΑ θα γίνουν ακριβότερα, καθώς είναι πολύ δύσκολο για τους Αμερικανούς να διασφαλίσουν την προμήθειά τους από άλλες αγορές.

Οι αναλυτές ανησυχούν για την ταχύτητα με την οποία τρέχουν οι εξελίξεις, αφήνοντας στις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές λίγο χρόνο για να προσαρμοστούν ή να προετοιμαστούν για μια εντυπωσιακά διαφορετική παγκόσμια οικονομία.

Ο υπόλοιπος κόσμος παρακολουθεί επίσης, για να δει πού θα πάνε οι κινεζικές εξαγωγές που έχουν αποκλειστεί από την αγορά των ΗΠΑ.

«Βρισκόμαστε λοιπόν σε ένα πολύ διαφορετικό σύμπαν, ένα σύμπαν που είναι πραγματικά θολό» σημειώνουν οι αναλυτές.

Υπάρχει φως στον ορίζοντα;

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται τελικά να συμφωνήσουν σε συνομιλίες. Ο Τραμπ δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Σι από τότε που επέστρεψε στον Λευκό Οίκο, αν και το Πεκίνο έχει επανειλημμένα σηματοδοτήσει την προθυμία του να συμβεί αυτό

Αλλοι είναι λιγότερο αισιόδοξοι. «Νομίζω ότι οι ΗΠΑ τραβούν υπερβολικά το σκοινί», λέει η Ντέμπορα Ελμς, επικεφαλής Εμπορικής Πολιτικής στο Ίδρυμα Hinrich στη Σιγκαπούρη. Η ίδια είναι δύσπιστη ως προς την πεποίθηση του Τραμπ ότι η αγορά των ΗΠΑ είναι τόσο επικερδής που η Κίνα ή οποιαδήποτε χώρα θα λυγίσει τελικά.

Αποκαλυπτική των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου ήταν η δήλωση της εκπροσώπου τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λεβίτ η οποία όταν για το υπό ποιες συνθήκες ο Τραμπ θα μπορούσε να μιλήσει με τον Κινέζο ομόλογό του είπε: «Ο Τραμπ πιστεύει ότι η Κίνα θέλει να κάνει μια συμφωνία, αλλά δεν ξέρει πώς».

«Ήταν λάθος για την Κίνα να ανταπαντήσει. Όταν η Αμερική δέχεται πλήγμα, αντεπιτίθεται πιο δυνατά», πρόσθεσε η Λεβίτ.

«Πώς θα τελειώσει αυτό; Κανείς δεν ξέρει», προσθέτει η Ελμς. «Ανησυχώ πραγματικά για την ταχύτητα και την κλιμάκωση. Το μέλλον είναι πολύ πιο δύσκολο και οι κίνδυνοι είναι τόσο μεγάλοι», καταλήγει.

Σε ισχύ και οι δασμοί στα προϊόντα από την Ε.Ε.

Σε ισχύ τίθενται από τα ξημερώματα της Τετάρτης και οι δασμοί 20% στα προϊόντα που φτάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις ΗΠΑ με τις Βρυξέλλες να ετοιμάζουν τη δική τους απάντηση, ενώ παράλληλα επιζητούν ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων με την Κίνα υπό το φως των νέων δεδομένων.

Παράλληλα οι Ευρωπαίοι επιζητούν να έρθουν σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον. Πληροφορίες θέλουν την Τζόρτζια Μελόνι να μεταβαίνει στο Λευκό Οίκο για συνάντηση με τον Τραμπ στις 17 Απριλίου την ώρα που η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει ακόμη συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Προσώρας πάντως η απάντηση της Ευρώπης είναι λελογισμένη καθώς οι δασμοί για ορισμένα αμερικανικά αγαθά θα τεθούν σε ισχύ σταδιακά και σε βάθος χρόνου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την επιβολή δασμών ύψους 25% σε μια σειρά αμερικανικών προϊόντων, ως απάντηση στους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στον χάλυβα και το αλουμίνιο στην Ευρώπη.

Ανάμεσα στα προϊόντα στα οποία δεν θα επιβάλει δασμούς η Ε.Ε είναι και το μπέρμπον καθώς τα κράτη μέλη που εξάγουν ποτά και κρασί τις ΗΠΑ φοβήθηκαν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα απαντήσει με ακόμη πιο εξοντωτικούς δασμούς για τα προϊόντα τους.

Απρόθυμη είναι η Ε.Ε. να χρησιμοποιήσει το ισχυρότερο όπλο που έχει στη διάθεσή της την Πράξη Μέτρων κατά του Καταναγκασμού(ACI), που παρέχει τα μέσα για να αποτρέψει και να αντιμετωπίσει έναν οικονομικό εκβιασμό από τρίτη χώρα.

Οι δασμοί του Τραμπ – που θα επηρέαζαν τις εξαγωγές της Ε.Ε. αξίας 380 δισ. ευρώ – είναι ακριβώς το είδος του οικονομικού εκφοβισμού που είχε στο μυαλό της η Ε.Ε. όταν σχεδίαζε το ACI.

Η Ε.Ε., επομένως, θα μπορούσε να αποφασίσει να το χρησιμοποιήσει για να πλήξει αμερικανικές υπηρεσίες, όπως η τεχνολογία και οι τράπεζες.

Μόνο που οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι δεν θέλουν να το ενεργοποιήσουν.

Σε μία άλλη εξέλιξη την Τρίτη (8/4) η πρόεδρος της Κομισιόν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Τσιανγκ.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε «την ευθύνη της Ευρώπης και της Κίνας, ως δύο εκ των μεγαλύτερων αγορών του κόσμου, να υποστηρίξουν ένα ισχυρό μεταρρυθμισμένο εμπορικό σύστημα, ελεύθερο, δίκαιο και θεμελιωμένο σε ισότιμους όρους ανταγωνισμού», ανέφερε το γραφείο της προέδρου της Κομισιόν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την παρακολούθηση πιθανής εκτροπής του εμπορίου που προκαλείται από τους δασμούς, καθώς η Ε.Ε. φοβάται ότι η Κίνα θα ανακατευθύνει φθηνές εξαγωγές από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη.

Related Articles

Back to top button