Πολιτική

Η διαπραγμάτευση με τους Γάλλους για τέταρτη Belharra, το καλώδιο και οι Meteor

Κορυφαίας εθνικής σημασίας κρίνεται από την Κυβέρνηση η επίσκεψη στην Αθήνα του Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, εν μέσω διαπραγματεύσεων για περαιτέρω ενίσχυση του στόλου, ενδεχόμενης συμπαραγωγής με τους Γάλλους αλλά και προετοιμασίας για την επανέναρξη των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η οποία συναντά την λυσσαλέα αντίδραση της Άγκυρας.

Στις 12.00 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας στο Μέγαρο Μαξίμου. Θα έχει προηγηθεί η κατ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών Άμυνας στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (στις 9.45 π.μ.), όπου θα πραγματοποιηθούν και διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας.

Συνάντηση εν μέσω «βραχυκυκλώματος»

Ο Γάλλος Υπουργός Άμυνας έρχεται στην Αθήνα την ώρα που στη Σούδα βρίσκεται ήδη το γαλλικό αεροπλανοφόρο “Charles De Gaulle” το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece θα παραμείνει στην Κρήτη μέχρι και τις 18 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πως το αεροπλανοφόρο έχει μήκος 260 μέτρων, και μεταξύ άλλων στη δύναμή του συγκαταλέγονται 22 αεροπλάνα Rafale, αναγνωριστικά και διασωστικά σκάφη ενώ είναι επανδρωμένο με ένα προσωπικό που φτάνει τα 1.800 άτομα.

Η παρουσία της Γαλλίας στην νοτιοανατολική μεσόγειο αυτή την ώρα, με αυτή την αφοπλιστική δύναμη πυρός, αλλά και η παρουσία του Γάλλου Υπουργού Άμυνας στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Πεντάγωνο, στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα, προς όλες τις κατευθύνσεις, πως οι δύο πλευρές παραμένουν πιστές στην στρατιωτική συμμαχία και ειδικά στη ρήτρα αμυντικής συνδρομής.

Ένα μήνυμα αναγκαίο, καθώς η Άγκυρα την 1η Φεβρουαρίου με τουρκική φρεγάτα παρεμπόδισε εκ νέου τα ερευνητικά που έκαναν έρευνες σε διεθνή ύδατα βορείως της Κρήτης για το καλώδιο με την Κύπρο ενώ ο εκπρόσωπος τους τουρκικού Υπ. Άμυνας δήλωνε προκλητικά πως «δεν είναι δυνατόν να συνεχίζονται επίμονα έργα στην Ανατολική Μεσόγειο που σχεδιάζονται από την Ελλάδα, την «Ελληνοκυπριακή Διοίκηση» – όπως αποκαλούν την Κυπριακή Δημοκρατία οι Τούρκοι – «και τρίτους, στο πλαίσιο μαξιμαλιστικών απαιτήσεων».

Διαπραγμάτευση για 4η Belharra και συμπαραγωγή

Στο τραπέζι των συζητήσεων με τον Γάλλο Υπουργό Άμυνας θα τεθεί εκ των πραγμάτων το ενδεχόμενο απόκτησης από την Ελλάδα μίας τέταρτης υπερσύγχρονης φρεγάτας Belharra.

Όπως αποκάλυψε προ δύο εικοσιτετραώρων ο Ν. Δένδιας είναι μέσα στον εξοπλιστικό σχεδιασμό της χώρας και μάλιστα μιας τέταρτης φρεγάτας που θα φέρει όπως και δύο ακόμη στρατηγικά όπλα, δηλαδή θα φέρει πυραύλους Κρουζ.

«Οι τρεις Belharra φρεγάτες, τις οποίες θα αποκτήσουμε τα επόμενα δύο χρόνια, είναι οι καλύτερες φρεγάτες στον πλανήτη. Οι καλύτερα εξοπλισμένες και οι πιο σύγχρονες. Και δεν το λέω με την παραμικρή δόση υπερβολής» σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας.

Με την Γαλλία όμως βρίσκεται σε εξέλιξη μία σκληρή διαπραγμάτευση για το κόστος, με την Αθήνα να διαμηνύει στο Παρίσι πως «περιμένει από μια φιλική χώρα και από μια φιλική επιχείρηση να μας βοηθήσει σε αυτό».

Ταυτόχρονα υπό εξέταση είναι και η πρόταση των Γάλλων για δημιουργία γραμμής παραγωγής φρεγατών στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με την Κυβέρνηση να σχολιάζει προς το παρόν πως είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα κάθε πρόταση η οποία συμπεριλαμβάνει συμπαραγωγή ή παραγωγή στην Ελλάδα.

Από τις συζητήσεις τέλος δεν μπορεί να λείπει και το ζήτημα της πώλησης πυραύλων Meteor στην Τουρκία αλλά και η πρόσβαση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Related Articles

Back to top button