Κόσμος

Η Ε.Ε. βάζει στο στόχαστρο τις «κόκκινες» πολιτείες των ΗΠΑ – Στα… σκαριά η απάντηση στους δασμούς

Την απάντηση στους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Κομισιόν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής δασμού έως και 25% σε ένα ευρύ φάσμα εξαγωγών από τις ΗΠΑ αξίας περίπου 22,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, με βάση τις εισαγωγές της ΕΕ το 2024.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Politico, το οποίο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο, ο κατάλογος των αγαθών που θα επιβληθεί δασμός 25%, περιλαμβάνει γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα όπως η σόγια, το κρέας, ο καπνός, ο σίδηρος, ο χάλυβας και το αλουμίνιο.

Σημειώνεται ότι συνολικά οι δασμοί της ΕΕ πρόκειται να αγγίξουν τις εξαγωγές αξίας έως και 13,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις «κόκκινες πολιτείες», σύμφωνα με την ανάλυση του Politico για τα εμπορικά δεδομένα του 2024.

Πότε θα τεθούν σε ισχύ

Οι χώρες της ΕΕ πρόκειται να ψηφίσουν για τους νέους δασμούς σήμερα Τετάρτη.

Μόλις εγκρίνουν τη λίστα, η πρώτη δέσμη δασμών σε προϊόντα όπως τα κράνμπερι ή ο χυμός πορτοκαλιού, τους οποίους η ΕΕ επέβαλε αρχικά το 2018 κατά την πρώτη προεδρία Τραμπ αλλά ανέστειλε το 2021, θα τεθεί σε ισχύ στις 15 Απριλίου.

Στη συνέχεια, από τις 16 Μαΐου θα επιβληθεί δασμός 25% σε μια δεύτερη παρτίδα εισαγόμενων ειδών όπως χάλυβας, κρέας, λευκή σοκολάτα και πολυαιθυλένιο.

Τέλος, δασμός 25% θα επιβληθεί στα αμύγδαλα και τη σόγια και θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου.

Εμπορευματοκιβώτια στο λιμάνι του Όκλαντ

(AP Photo/Noah Berger)

Ποια αγαθά βρίσκονται στο στόχαστρο

Νούμερο ένα στόχος της ΕΕ είναι η σόγια. Το προϊόν αυτό έχει ιδιαίτερη οικονομική και συμβολική σημασία για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς το 82,5% των αμερικανικών εξαγωγών σόγιας στην ΕΕ προέρχονται από τη Λουιζιάνα, την πολιτεία από όπου κατάγεται ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον.

Οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας σόγιας στον κόσμο και οι δασμοί της ΕΕ θα πλήξουν έναν τομέα που έχει ήδη πληγεί από τα αντίποινα της Κίνας, τον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό και την πτώση των τιμών.

Η ΕΕ στοχεύει επίσης το βόειο κρέας από το Κάνσας και τη Νεμπράσκα, τα πουλερικά από τη Λουιζιάνα, τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων από το Μίσιγκαν, τα τσιγάρα από τη Φλόριντα και τα προϊόντα ξύλου από τη Βόρεια Καρολίνα, τη Γεωργία και την Αλαμπάμα.

Αν και η Επιτροπή κατέληξε να απορρίψει το ουίσκι από το τελικό προσχέδιο, συμπεριλαμβάνει άλλα πιο εξειδικευμένα είδη σχεδιασμένα να προκαλούν πόνο στους εξαγωγείς στις Ρεπουμπλικανικές πολιτείες, όπως παγωτό από την Αριζόνα, μαντήλια από τη Νότια Καρολίνα, ηλεκτρικές κουβέρτες από την Αλαμπάμα, γραβάτες και παπιγιόν από τη Φλόριντα (εκτός αν είναι φτιαγμένα από μετάξι, που η Δημοκρατική Καλιφόρνια θα χαρεί να προσφέρει) και πλυντήρια ρούχων από το Ουισκόνσιν.

Τα ζυμαρικά από τη Φλόριντα και τη Νότια Καρολίνα θα δουν επίσης τις τιμές τους να αυξάνονται.

Τέλος, τα γυναικεία νεγκλιζέ από το Οχάιο και το Κεντάκι, ένα από τα αγαπημένα των θαυμαστών από την πρώτη πρόταση της Επιτροπής, μπήκαν στη λίστα.

Το ίδιο και τα ανδρικά εσώρουχα, αν και προέρχονται κυρίως από «μπλε» πολιτείες.

Trump Ursula von Der Leyen

H πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, την Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 2020, στο Νταβός της Ελβετίας.

AP Photo/ Evan Vucci

Οι προτάσεις των Βρυξελλών

Οι Βρυξέλλες φαίνεται να εφαρμόζουν την τακτική καρότο και μαστίγιο, καθώς από την μία λένε ότι δεν θα υποκύψουν στις απαιτήσεις του Τραμπ, ενώ παράλληλα αφήνουν την πόρτα ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις.

Την Δευτέρα, η Ένωση πρότεινε ένα δασμολογικό καθεστώς «μηδέν προς μηδέν» σε βιομηχανικά αγαθά που καλύπτουν μεταξύ άλλων αυτοκίνητα, φάρμακα, χημικά, πλαστικά και μηχανήματα.

Ωστόσο, ο Τραμπ είπε ότι η προσφορά απέτυχε και προέτρεψε τις χώρες της ΕΕ να αγοράσουν αμερικανικά ενεργειακά προϊόντα αξίας 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να κάνουν το εμπορικό έλλειμμα «να εξαφανιστεί… σε μια εβδομάδα».

Ως έσχατη λύση, η Ένωση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το λεγόμενο «εμπορικό μπαζούκα» για να χτυπήσει τις ΗΠΑ, κάτι που θα ανέβαζε τον εμπορικό πόλεμο σε ένα εντελώς νέο επίπεδο.

Related Articles

Back to top button