Πολιτική

Η «μαύρη τρύπα» της Νομικής και οι ευθύνες των Πρυτάνεων – Προβληματισμός για την επιθεση

Αμηχανία αλλά και εκνευρισμό έχει προκαλέσει στην Κυβέρνηση η σοκαριστική εισβολή κουκουλοφόρων στη Νομική Σχολή της Αθήνας, επίθεση που είχε σαν αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό διδακτορικού φοιτητή καθώς το ζήτημα ακουμπά τον βασικό πυρήνα των προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης ήδη από το 2019. Εκνευρισμός επικρατεί και για τους πρυτάνεις καθώς όπως λέγεται «δεν εφάρμοσαν αυτά που ορίζει ο νόμος, ούτε τα συστήματα επιτήρησης, ούτε τις κάρτες ελέγχου».

Ήταν Σεπτέμβρης του 2023 όταν ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ξεκαθάριζε πως «χρειάζεται μια πιο συστηματική συνεργασία με τους Πρυτάνεις. Έχουν την ευθύνη να καταρτίσουν το σχέδιο ασφάλειας των Πανεπιστημίων».

Για την Κυβέρνηση στο κομμάτι της ασφάλειας στα ΑΕΙ, μπορεί να έχει γίνει σημαντική πρόοδος αλλά παραμένει, όπως παραδέχονται και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, μία «μαύρη τρύπα» καθώς πρυτάνεις δεν εφαρμόζουν όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί ενώ η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί εδώ και καιρό παρελθόν.

Το θέμα απασχόλησε τον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου και σήμερα αναμένονται και επίσημες τοποθετήσεις σε ΜΜΕ από στελέχη παρά τω Πρωθυπουργώ.

Ήδη χθες τοποθετήθηκε επί του θέματος ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ο οποίος σημείωσε πως τέτοια φαινόμενα έχουν υπάρξει και στο παρελθόν και πως πλέον δεν εμφανίζονται τόσο συχνά αλλά έδειξε με ξεκάθαρο τρόπο προς του Πρυτάνεις οι οποίοι πολύ απλά δεν έχουν κάνει όσα θα έπρεπε.

«Μπαίνουν στα πανεπιστήμια άνθρωποι τόσο βίαιοι που δημιουργούν τόσο μεγάλη ζημιά. Αυτό που πρέπει να κάνει η αστυνομία είναι να εξιχνιάσει την υποθεση και απο την αλλη πλευρά να ληφθούν μέτρα στα πανεπιστήμια, να υπάρχει έλεγχος του ποιός μπαίνει και ποιός βγαίνει» σημείωσε ο Υπουργός υπογραμμίζοντας πως έχει ψηφιστεί ένας νόμος το 2021 ο οποίος δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, με ευθύνη αυτών που διοικούν τα πανεπιστήμια.

Από το 2021 με τον νόμο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη προβλέπεται πως με απόφαση του πρυτανικού συμβουλίου κάθε Α.Ε.Ι. εγκρίνεται ένα σχέδιο ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. στο οποίο περιλαμβάνονται όλα τα τεχνικά και άλλα αναγκαία μέτρα ασφάλειας για την ενίσχυση του επιπέδου ασφάλειας και προστασίας, το χρονοδιάγραμμα και οι χώροι εφαρμογής. Η απόφαση κοινοποιείται στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, τηρείται στο αρχείο του Α.Ε.Ι. υπό την ευθύνη του πρύτανη και εξαιρείται της υποχρέωσης δημοσίευσής της στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».

Ορίζεται πως τα ΑΕΙ θα έπρεπε ήδη να έχουν τοποθετήσει ηλεκτρονικά και λοιπά συστήματα ασφάλειας που καλύπτουν μέρος ή το σύνολο των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων τους, μέσα ειδοποίησης άμεσου κινδύνου, αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης και αποσυναρμολόγησης ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν Κέντρα Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων.

«Έπρεπε να τα έχουν κάνει ήδη»

Η πίεση πλέον προς τους Πρυτάνεις είναι σαφής. «Έπρεπε να έχουν γίνει όλα αυτά» σημείωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. «Το αμφιθέατρο της σχολής είναι για να γίνονται μαθήματα, μια σειρά από εκδηλώσεις αλλά το να γίνονται μέσα μια σειρά από ασχετες εκδηλώσεις, αυτό είναι απαράδεκτο» προσέθεσε.

«Γαλάζιες» αντιδράσεις

Το ζήτημα προκαλεί αντιδράσεις και εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν είναι εικόνα αυτή για τα ελληνικά πανεπιστήμια… οπισθοχωρήσαμε στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Έναν νόμο που στηρίξαμε, που λαός μας ψήφισε για να τον εφαρμόσουμε και που δεν λειτουργεί» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Βουλευτής Δημήτρης Μαρκόπουλος.

Ας σημειωθεί πως τα 958 στελέχη της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας δεν επιχειρούν στα πανεπιστήμια αλλά έχουν απορροφηθεί σε άλλες υπηρεσιακές ανάγκες της ΕΛΑΣ και αυτό παρά τα όσα έλεγε η Κυβέρνηση πως «η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, ενισχύεται».

Related Articles

Back to top button