Μπούγας: Πρόστιμα άνω των 98 εκατ. ευρώ από υποθέσεις φοροδιαφυγής

Ιδιαιτέρως σημαντικό κρίνεται το έργο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες για ακόμη μια χρονιά στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής .
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Ιωάννης Μπούγας, κατά το έτος 2024, η Αρχή:
- απέστειλε στην ΑΑΔΕ 355 υποθέσεις με εμπλεκόμενα 924 πρόσωπα προκειμένου να ερευνηθούν για φοροδιαφυγή,
- εξέδωσε 204 εντολές ελέγχου. Απο αυτές οριστικοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε 221 υποθέσεις, στις οποίες καταλογίστηκαν πρόστιμα ύψους 98,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων εισπράχθηκαν 2,6 εκατ. ευρώ.
Για τις υποθέσεις που εστάλησαν στην Αρχή το 2024, τα βεβαιωμένα ποσά φοροδιαφυγής για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος ανέρχονται στα 2,4 δισ. ευρώ ενώ τα βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.
«Η Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, από συστάσεως της με τον νόμο 3691/2008 και εν συνεχεία με τον νόμο 4557/2018, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, επιδιώκει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις που θέτουν τόσο η ποικιλομορφία και ποσοτική εξάπλωση του εθνικού και διασυνοριακού οικονομικού εγκλήματος, όσο και ο διαρκής εκσυγχρονισμός των τεχνικών που χρησιμοποιούνται για την αθέμιτη διακίνηση και απόκρυψη κεφαλαίων», ανέφερε ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Μπούγας, προσθέτοντας ότι «αποτελεί την εθνική μονάδα για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, της χρηματοδότησης της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, και του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο συνεισφέρει στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής της Χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή, απολαύει διοικητικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας».