Κακοποίηση παιδιών στη Λάρισα: Πώς γιατροί και εκπαιδευτικοί αποκαλύπτουν περιστατικά βίας

Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη υποθέσεων κακοποίησης ανηλίκων διαδραματίζουν συχνά οι γιατροί, οι εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες που εντοπίζουν τα περιστατικά βίας και ενημερώνουν σχετικά τις αστυνομικές αρχές, σώζοντας τα θύματα από τους βασανιστές τους.
Υποθέσεις, όπως η πρόσφατη περίπτωση των δύο μικρών παιδιών στη Λάρισα, είναι τρανταχτές περιπτώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Ωστόσο, γιατροί, ψυχολόγοι, παιδαγωγοί, προπονητές και άλλοι επαγγελματίες δίσταζαν να πάρουν πάνω τους την αποκάλυψη τέτοιων υποθέσεων, καθώς ήταν επί χρόνια εκτεθειμένοι σε νομικούς κινδύνους, όπως πχ σε περιπτώσεις όπου οι κακοποιητές υπέβαλαν μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον τους, καθώς δεν υπήρχε πλαίσιο προστασίας.
Αυτό άλλαξε πέρυσι, με τον νόμο 5090, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και καθιέρωσε ακαταδίωκτο για επαγγελματίες οι οποίοι ειδοποιούν την αστυνομία για φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας τα οποία διαπιστώνουν ενώ εκτελούν τα καθήκοντά τους. Η προστασία αίρεται μόνο αν αποδειχθεί ότι η καταγγελία τους ήταν εσκεμμένα ψευδής.
Οι καταγγέλλοντες «δεν εγκαλούνται, δεν ενάγονται, δεν διώκονται πειθαρχικά, δεν απολύονται, ούτε υφίστανται άλλου είδους κυρώσεις ή δυσμενή μεταχείριση, για το περιστατικό που ανέφεραν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, παρά μόνο εάν προέβησαν εν γνώσει τους σε αναληθή αναφορά», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο 130.
Το ίδιο νομοθέτημα προστατεύει τους επαγγελματίες και από ψυχοφθόρες εμφανίσεις στο δικαστήριο, όταν εκδικάζονται οι υποθέσεις αυτές, καθώς προβλέπει ότι η έδρα μπορεί να τους καλέσει ως μάρτυρες κατηγορίας «μόνο αν το έγκλημα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποδεικνύεται με οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό μέσο».
Στη Λάρισα, μετά την κινητοποίηση της 28χρονης γιατρού και των συναδέλφων της που εξέτασαν τα δύο αδερφάκια, η 32χρονη μητέρα των δύο κακοποιημένων παιδιών έχει προφυλακιστεί και ο σύντροφός της, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, παραδόθηκε στις αρχές την Τετάρτη.
Μέσα σε ένα χρόνο, δεκάδες αντίστοιχες υποθέσεις, έχουν προκαλέσει αίσθηση, καθώς δεν είναι η πρώτη όπου γιατροί ενημέρωσαν τις διωκτικές αρχές για τέτοιου είδους εγκλήματα, προστατευμένοι πλέον από το νέο νομικό πλαίσιο.
Τον περασμένο μήνα, στο νοσοκομείο Χαλκίδας, εργαζόμενοι σήμαναν τον συναγερμό όταν 9χρονο κορίτσι μεταφέρθηκε με κολπική αιμορραγία, καθώς υποψιάστηκαν σεξουαλική κακοποίηση.
Πέρυσι το καλοκαίρι, γιατροί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης ενημέρωσαν την αστυνομία αφού προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες σε νεαρή λιμενικό την οποία είχε χτυπήσει ο σύντροφός της.
Ίσως η πιο γνωστή περίπτωση είναι του ποινικολόγου Απόστολου Λύτρα, ο οποίος συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της συζύγου του, αφού γιατρός που την εξέτασε ειδοποίησε τις αρχές, παραβλέποντας την εξήγηση ότι ο τραυματισμός της οφείλονταν σε πτώση από σκάλα.