Οδικό δίκτυο, σιδηροδρομικά έργα και οπτική ίνα με ευρωπαϊκά κονδύλια – Δείτε τους χάρτες

Ο σχεδιασμός και τα χρονοδιαγράμματα για τα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα Πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη.
Στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ 2028-2034 και ο σχεδιασμός της χώρας για τα οδικά, σιδηροδρομικά, ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.
Συγκεκριμένα, στη συζήτηση αναλύθηκε το σκηνικό που διαμορφώνεται στις Βρυξέλλες, με βάση και πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα.
Συζητήθηκαν επιμέρους προτεραιότητες που θα είναι περισσότερο σημαντικές στον σχεδιασμό της ΕΕ για την επόμενη προγραμματική περίοδο, όπως η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα.
Υπογραμμίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που έχουν και θα έχουν για την Ελλάδα οι κρίσιμοι τομείς της Συνοχής και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και επιχειρήθηκε μια πρώτη χαρτογράφηση των επιχειρημάτων και των συμμαχιών της χώρας σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση.
Συμφωνήθηκε να υπάρχει συνεχής διυπουργικός συντονισμός για αυτό το κρίσιμο, για τη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στη συζήτηση έγινε, επίσης, επισκόπηση των χρηματοδοτικών αναγκών των έργων της περιφέρειας και συμφωνήθηκε να υπάρξει ειδική συνεδρίαση για το ζήτημα αυτό.
Τα μεγάλα δίκτυα της χώρας
Όπως επισημάνθηκε ο σχεδιασμός των δικτύων προχωρεί ικανοποιητικά, ενώ τα δίκτυα αυτά τόσο το καθένα μόνο του όσο και συνδυαστικά θα εκσυγχρονίσουν τις υποδομές της χώρας και θα ενισχύσουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές.
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:
- Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Πύργος θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025.
- Ο Ε65 μέχρι τον Μάιο του 2026.
- Το flyover της Θεσσαλονίκης τον Μάιο του 2027.
- Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης, θα ξεκινήσει, για το σκέλος Χανιά-Ηράκλειο, εντός του 2025.
- Ο σιδηροδρομικός άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη, μετά και την ανάταξη των καταστροφών που προκάλεσε ο Daniel στη Θεσσαλία, θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2026.
Δείτε εδώ το σχέδιο για το σιδηροδρομικό δίκτυο:
- Η μεγάλη ηλεκτρική σύνδεση Αθήνα-Κρήτη το καλοκαίρι του 2025.
- Η ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων το 2026. Παράλληλα, σχεδιάζονται και προχωρούν ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο, καθώς επίσης και με τις γειτονικές μας χώρες, όπως αυτές έχουν ανακοινωθεί (όπως πχ Κρήτη-Κύπρος-Ισραήλ, Ιταλία, Αίγυπτος).

Ισχύουν, επίσης, και προχωρούν όλες οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας που θα καταστήσουν την Ελλάδα διεθνή ενεργειακό κόμβο.
Τέλος, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, με έμφαση στην επέκταση του δικτύου οπτικών ινών στο σπίτι (FTTH), και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα που στο παρελθόν είχε μείνει πίσω στον συγκεκριμένο τομέα βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις στο ρυθμό ανάπτυξης οπτικών ινών και σχετικών υποδομών.
