Κεραμέως: Έως το τέλος του 2025 ο οδικός χάρτης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε θέσει δημοσιότητα τον οδικό χάρτη για το πώς θα πορευτούμε σχετικά με την αύξηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας» ανέφερε σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.
Συγκεκριμένα ανέφερε «η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα μας έχει πολύ περιθώριο βελτίωσης σε ό,τι αφορά την κάλυψη από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Για να γίνει αυτό χρειάζονται δύο πράγματα. Χρειάζεται ένα στιβαρό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα δίνει και τα σωστά κίνητρα για τη σύναψη συλλογικών συμβάσεων, αλλά χρειάζεται και να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών. Εμείς τι κάνουμε;
Έχουμε ξεκινήσει μια διαδικασία και μάλιστα σήμερα υπάρχει και μια σχετική συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με όλους τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους για να συζητήσουμε βέλτιστες πρακτικές σε όλη την Ευρώπη, να βάλουμε κάτω τις καλύτερες πρακτικές στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τι πρακτικές και τι κίνητρα χρησιμοποιούν και οι άλλες χώρες για να ωθήσουν στη σύναψη συλλογικών συμβάσεων. Να τα συζητήσουμε όλα αυτά μαζί με τους κοινωνικούς εταίρους σε μία ενιαία ομάδα εργασίας, να καταθέσουν εν συνεχεία οι κοινωνικοί εταίροι τις προτάσεις τους και μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε θέσει στη δημοσιότητα τον οδικό χάρτη για το πώς θα πορευτούμε σχετικά με την αύξηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με την ενίσχυση του πλαισίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας», δήλωσε στην ΕΡΤ.
Ακόμα η υπουργός ανέφερε ότι επεξεργάζονται εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο θα στοχεύει κυρίως στην απλοποίηση και στη μείωση γραφειοκρατίας για όλους. Πρόσθεσε ότι «όταν λέω για όλους, εννοώ για εργαζόμενους και για επιχειρήσεις. Γιατί να χρειάζονται 4 έγγραφα να ανεβάζεις για μία πρόσληψη και να μην μπορεί αυτό να μπει σε ένα έγγραφο προς διευκόλυνση όλων; Δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να το συζητήσουμε δημοσίως. Επεξεργαζόμαστε σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια όλα τα ζητήματα αυτά. Το επόμενο διάστημα, προφανώς θα γίνει ενδελεχής διάλογος και με τους κοινωνικούς εταίρους πάνω σε όλα αυτά τα ζητήματα».
«Απαγορεύεται οι εταιρίες να εισπράττουν οφειλές πολιτών στον ΕΦΚΑ»
Ερωτηθείσα αν εταιρείες θα εισπράττουν τις οφειλές των πολιτών στον ΕΦΚΑ είπε ότι αυτό απαγορεύεται και εξήγησε « ο ΕΦΚΑ έχει πάνω από 49 δισ. ανείσπρακτες οφειλές, η κυβέρνηση αναζητά διαρκώς δημοσιονομικό χώρο για να επιστρέψει πίσω στην κοινωνία. Εδώ κανείς έχει δύο δρόμους. Ο ένας είναι να πει, όπως προηγούμενες κυβερνήσεις έχουμε 49 δισ ανείσπρακτα, δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Το αφήνουμε σε κάποιον επόμενο. Υπάρχει και ένας άλλος δρόμος όμως και ο άλλος δρόμος είναι να κάνεις ότι μπορείς προκειμένου ακριβώς να ενισχύσεις την εισπραξιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Για να επιστρέψεις πίσω στην κοινωνία.
Και όταν λέω να επιστρέψεις, να επιστρέψεις σε συνταξιούχους, να επιστρέψεις σε ασφαλισμένους, Τι κάνουμε λοιπόν; Κάνουμε έναν διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να έρθουν νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα έρθουν να υποστηρίξουν τον ΕΦΚΑ στην είσπραξη των οφειλών. Η είσπραξη αυτή καθεαυτή αποκλειστικά θα γίνεται από τον ΕΦΚΑ, το τονίζω, δεν μπορεί να υπάρχουν εισπρακτικές. Προβλέπεται ρητά στη διάταξη νόμου ότι είσπραξη μπορεί να γίνει αποκλειστικά από τον ΕΦΚΑ. Τι θα κάνουν λοιπόν; Θα έρχονται σε μία εξατομικευμένη προσέγγιση. Θα έρχονται και θα βλέπουν, θα μιλάνε με τον ασφαλισμένο».
«Άλμα» στις καταγεγραμμένες υπερωρίες
Ακόμε η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στο άλμα της τάξης του 637% που παρουσίασαν οι καταγεγραμμένες υπερωρίες στον τουρισμό τον Μάρτιο, λόγω της ψηφιακής κάρτας εργασίας. «Εγώ όταν πήγα στο Υπουργείο Εργασίας υπήρχαν 150.000 εργαζόμενοι στην κάρτα. Σήμερα είναι 10 φορές πάνω. Είναι 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι. Το καλοκαίρι πέρσι εντάξαμε όλο τον κλάδο της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου στην κάρτα και από τον Μάρτιο ξεκίνησε η υποχρεωτική εφαρμογή στον τουρισμό και στην εστίαση. Και βγήκαν τα πρώτα στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο, πριν την καλοκαιρινή και την πασχαλιάτικη σεζόν και έδειξαν αύξηση στις δηλωθείσες υπερωρίες στον τουρισμό μόνο τον μήνα Μάρτιο κατά 637% . Είναι θεαματικό το νούμερο σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024».