Οικονομία

Κλιμακώνει τις εμπορικές απειλές ο Τραμπ – Ποιες εξαγωγές της ΕΕ θα πληγούν από τους δασμούς 50%

Οι ΗΠΑ αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ και αντιπροσωπεύουν πάνω από το 20% των εξαγωγών αγαθών, που το 2024 ανήλθαν σε αξία άνω των 530 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκαλύπτουν στοιχεία της Κομισιόν.

Κορυφαίοι εξαγωγείς ήταν η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Γαλλία. Μάλιστα, αυτές οι χώρες εξήγαγαν μηχανήματα και οχήματα ύψους πάνω από 200 δισ. ευρώ, 160 δισ. ευρώ σε χημικά προϊόντα και 25 δισ. ευρώ σε τρόφιμα και ποτά.

Επομένως ο αντίκτυπος εισφορών στα ευρωπαϊκά αγαθά ύψους 50% θα ήταν μη βιώσιμος, ιδίως για τους τομείς για τους οποίους οι ΗΠΑ αποτελούν βασική αγορά, σύμφωνα με τους Financial Times.

Μελετώντας ποιο θα ήταν το κόστος των δασμών 20% στο ΑΕΠ της Ένωσης που ανακοινώθηκαν και «πάγωσαν» τον Απρίλιο, οι εκτιμήσεις έδειχναν πλήγμα 0,2%. Το ποσοστό αυτό θα αυξανόταν σε 0,5% εάν επιβάλλονταν δασμοί 50%, προειδοποίησε μιλώντας στους FT η επικεφαλής του κέντρου οικονομικής στρατηγικής του think tank Conference Board στις Βρυξέλλες, Μαρία Δεμερτζή.

«Προς το παρόν είναι ακόμα μια σχετικά μικρή συνολική μακροοικονομική επίπτωση, αν και θα είναι μεγάλη σε χώρες, όπως η Ιρλανδία, που εξαρτώνται περισσότερο από τις εξαγωγές προς την ΕΕ» εξήγησε η κα Δεμερτζή. «Σε ορισμένους κλάδους όμως», συμπλήρωσε η ίδια, «οι επιπτώσεις θα είναι πολύ μεγάλες».

Πλήγμα στην αυτοκινητοβιομηχανία

Ανάμεσα σε αυτούς τους κλάδους είναι και η αυτοκινητοβιομηχανία, στελέχη της οποίας έστρεψαν τα βέλη τους στην ΕΕ για την αποτυχία της να καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές οχημάτων της ΕΕ μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ΕΕ εξήγαγε 757.654 νέα οχήματα στις ΗΠΑ το 2024, αξίας 38,9 δισ. ευρώ. Εισήγαγε μόλις 169.152 νέα οχήματα από τις ΗΠΑ, αξίας 7,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό φορέα της αυτοκινητοβιομηχανίας Acea.

«Η ΕΕ γίνεται πιο μισητή από την Κίνα, πράγμα που προκαλεί απορία. Η ΕΕ πρέπει να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μεγάλη σπουδή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος του κατασκευαστή οχημάτων Ineos Automotive, που κατασκευάζει τα οχήματά του στη Γαλλία, Λιν Κάλντερ.

«Πού είναι η Ευρώπη; Η στρατηγική τους «δεν κάνω τίποτα» αποτυγχάνει» τόνισε σε αιχμηρό του σχόλιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως παραμένει άγνωστο αν οι προτεινόμενοι δασμοί του Τραμπ ύψους 50% θα είναι επιπλέον των υφιστάμενων δασμών 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων. Εισφορές πάντως άνω του 25% θα καθιστούσαν τις εξαγωγές αυτοκινήτων μη βιώσιμες για τους Ευρωπαίους κατασκευαστές.

Το κόστος στα αεροσκάφη

Την ίδια ώρα, όμως, αναταραχή επικρατεί και στην αεροδιαστημική βιομηχανία, στελέχη της οποίας είχαν ήδη προειδοποιήσει για το κόστος που θα είχαν οι δασμοί 10% που είχε αναγγείλει ο Τραμπ σε όλες σχεδόν τις χώρες. Έκτοτε ο Λευκός Οίκος δέχεται πιέσεις, με σκοπό την επιστροφή σε μια εποχή χωρίς δασμούς, η οποία αποτελούσε σε μεγάλο βαθμό το status quo από το 1979.

Τόσο η Boeing όσο και η Airbus εισάγουν εξαρτήματα για τα νέα αεροσκάφη από διάφορες περιοχές του κόσμου. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών, η οποία προμηθεύεται εξαρτήματα για τα αεροπλάνα της από χώρες όπως η Ιταλία και η Ιαπωνία, θεωρείται ιδιαίτερα εκτεθειμένη στους δασμούς του Τραμπ.

Μετά την Αpple σειρά παίρνουν άλλοι

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι οι δασμοί ύψους 25% που θέλει να επιβάλει στα προϊόντα της εταιρείας Apple θα ισχύσουν επίσης και για τη Samsung και για άλλους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

«Θα ισχύσουν επίσης για τη Samsung και για όλους εκείνους που κατασκευάζουν αυτό το προϊόν» στο εξωτερικό, είπε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι θα τεθούν σε εφαρμογή «στα τέλη Ιουνίου». «Διαφορετικά, δεν θα ήταν δίκαιο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, σε ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, έβαλε στο στόχαστρο την Apple, απειλώντας ότι θα επιβάλει δασμούς στα προϊόντα της αν δεν μεταφέρει την παραγωγή των iPhone στις ΗΠΑ. «Αν θέλουν να τα πωλούν στις ΗΠΑ, θέλω να τα κατασκευάζουν στις ΗΠΑ, μπορούν να το κάνουν», υποστήριξε.

Γύρω στις 21.30 (ώρα Ελλάδας) η μετοχή της Apple υποχωρούσε κατά 2,76%, στα 195,81 δολάρια, στη Wall Street.

Το σχέδιο μεταφοράς της παραγωγής των κινητών τηλεφώνων στις ΗΠΑ «δεν είναι ρεαλιστικό», σχολίασε ο αναλυτής της Wedbush Ντάνιελ Άιβς, εκτιμώντας ότι θα χρειαστούν 5-10 χρόνια για να γίνει αυτό. Και, εφόσον γίνει, η τιμή τους θα εκτοξευτεί.

Ο ιδιοκτήτης της Apple Τιμ Κουκ είχε δηλώσει στις αρχές Μαΐου ότι αναμένει πως «τα περισσότερα από τα iPhone που θα πουληθούν στις ΗΠΑ κατά το τρέχον τρίμηνο θα προέλθουν από την Ινδία και όχι από την Κίνα.

«Δεν επιδιώκω συμφωνία με την ΕΕ

Και ενώ η αγωνία κορυφώνεται για το ποιες θα είναι οι επιπτώσεις των νέων δασμών Τραμπ, ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους: «Δεν επιδιώκω συμφωνία» με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Δεν μας έχουν φερθεί σωστά» τόνισε ο Τραμπ, σύμφωνα με το ABC News. «Έχουν ενωθεί για να μας εκμεταλλευτούν» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, παρά τις ανακοινώσεις για δασμούς 50% στα ευρωπαϊκά αγαθά, οι πρώτες αντιδράσεις αξιωματούχων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι συγκρατημένες.

Μέχρι στιγμής στις ανακοινώσεις τους δηλώνουν διατεθειμένοι να κάνουν «τα πάντα» προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με την μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, τονίζοντας πως ο εμπορικός αυτός πόλεμος «δεν έχει νικητές».

Οι πρώτες αντιδράσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων

Το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών πρέπει να διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό και όχι από απειλές, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής του εμπορικού τμήματος της ΕΕ Μάρος Σέφτσοβιτς.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου έγραψε σε ανάρτησή του στο X ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πλήρως δεσμευμένη και προσηλωμένη στην εξασφάλιση μιας συμφωνίας που θα λειτουργεί και για τις δύο πλευρές.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραμένει έτοιμη να εργαστεί με καλή πίστη. Το εμπόριο ΕΕ-ΗΠΑ είναι ασυναγώνιστο & πρέπει να διέπεται από αμοιβαίο σεβασμό και όχι από απειλές. Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας», ανέφερε.

«Οι εμπορικές συγκρούσεις δεν έχουν νικητές. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα υπουργός Οικονομίας Κατερίνα Ράιχε για να συμπληρώσει πως «οι δασμοί βλάπτουν εξίσου τόσο τις ΗΠΑ όσο και την ΕΕ. Χρειαζόμαστε περισσότερο εμπόριο, όχι λιγότερο. Βρισκόμαστε σε εντατική επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό».

Την επιμονή της Ευρώπης στον μηδενισμό των δασμών τόνισε ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δηλώνοντας ότι ελπίζει ότι η ΕΕ θα μπορέσει να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Το μήνυμα για «αποκλιμάκωση» αλλά και ετοιμότητα έστειλε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Λοράν Σεν-Μαρτέν, αναφέροντας ότι οι νέες απειλές για αυξήσεις δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ δεν βοηθούν καθόλου κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών».

Related Articles

Back to top button