Κραυγή αγωνίας για την έλλειψη εργαζομένων – Μείζον πρόβλημα για τις μεγάλες επιχειρήσεις

Σε νούμερο ένα πρόβλημα που επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη των μεγάλων επιχειρήσεων εξελίσσεται η έλλειψη εργαζομένων, τόσο όσον αφορά στο εξειδικευμένο προσωπικό και τα τεχνικά επαγγέλματα, όσο και στις θέσεις χαμηλής ειδίκευσης.
Το ίδιο ζήτημα βεβαίως απασχολεί έντονα και τις μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, παρά το γεγονός ότι ως κορυφαία προβλήματα για εκείνες αναδεικνύονται το ενεργειακό κόστος αλλά και οι φόροι – ασφαλιστικές εισφορές.
Το σημαντικότερο «εμπόδιο»
Η έλλειψη σε, εξειδικευμένο και μη, προσωπικό δυναμικό αποτελεί με ποσοστό 71,5%, το σημαντικότερο εμπόδιο που επηρεάζει τη λειτουργία και την ανάπτυξη των μεγάλων (+100) επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα που πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB. «Δεν βρίσκουν προσωπικό το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σήμερα» όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δημήτρης Μαύρος, Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, παρουσιάζοντας την έρευνα. Το ποσοστό αυτό, αντίστοιχα, φτάνει το 79,5%, στις μεσαίες επιχειρήσεις, βάσει των απαντήσεων στην έρευνα. Για εκείνες, ωστόσο, ως ακόμη μεγαλύτερο «αγκάθι» (93,5%) αναδεικνύεται το ενεργειακό κόστος. Αντίστοιχα, ως «εμπόδιο» για τη λειτουργία και την ανάπτυξη τους επισημαίνεται η έλλειψη εργαζομένων, για τις μικρές επιχειρήσεις σε ποσοστό 70,4% και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 54,1% αντίστοιχα.
Για ελλείψεις εργαζομένων «σχεδόν σε όλα τα επίπεδα» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, κατά την παρουσίαση της έρευνας, εξηγώντας πως σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους χαμηλής ειδίκευσης, όπου εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων, τα σημαντικότερα προβλήματα αφορούν «στον αγροτικό τομέα, τον τουρισμό και τη βιομηχανία». Σε ό,τι αφορά τα επαγγέλματα υψηλότερης εξειδίκευσης, λείπουν όπως ανέφερε ενδεικτικά, μηχανικοί για software και hardware. Υπογράμμισε ακόμη ότι «έχουμε πολύ χαμηλό αριθμό εκπαιδευομένων για τεχνικά επαγγέλματα στη βιομηχανία, ειδικά μετά την κατάργηση των τεχνικών σχολών που υπήρχαν παλαιότερα».
Πόσοι και γιατί σχεδιάζουν αυξήσεις μισθών
Σε κάθε περίπτωση, στο επίκεντρο της συζήτησης σχετικά με το πρόβλημα των κενών θέσεων εργασίας που απασχολεί τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερους κλάδους της οικονομίας, μπαίνει το ζήτημα των κινήτρων προς τους εργαζόμενους. Με κυριότερο, το θέμα των μισθών.
Ενδιαφέρον στοιχείο της έρευνας είναι πως σε ποσοστό της τάξεως του 47,4%, οι επιχειρήσεις δηλώνουν πως βασικός λόγος για τον οποίο θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μέσα στο 2025 είναι προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό και να μην «χάσουν» εργαζόμενους από τον ανταγωνισμό. Παράλληλα σε ποσοστό 15,7% απαντούν πως θα προσφέρουν καλύτερες αποδοχές για να προσελκύσουν στελέχη ή νέες ειδικότητες με προσόντα που έχει ανάγκη η επιχείρηση. Το μεγαλύτερο ποσοστό, πάντως ,αναφέρει ως σημαντικότερο λόγο για τον οποίο θα κάνει αυξήσεις, την επιβράβευση της απόδοσης των εργαζομένων (62,3%).
Συνολικά, το 52,4% των επιχειρήσεων δηλώνει πως θα δώσει αυξήσεις στους μισθούς μέσα στο 2025 ενώ σε επίπεδο κλάδων, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφεται στη βιομηχανία (79,4%), ακολουθούν οι κατασκευές (66,7%) και οι υπηρεσίες (60,2%). Στον τουρισμό και την εστίαση, όπου ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των αυξημένων αφίξεων ξένων επισκεπτών οι κενές θέσεις αποτελούν το μεγαλύτερο «αγκάθι», το ποσοστό των επιχειρήσεις που θα κάνουν αυξήσεις φτάνει το 52%. Στους κλάδους, μεταφορές-αποθήκευση- πρωτογενής παραγωγή ενέργεια το 54,2% απαντά επίσης θετικά, ενώ στο εμπόριο, σε αυξήσεις το 2025 δηλώνουν πως θα κάνουν λιγότερες από τις μισές επιχειρήσεις (38,8%).