Λύθηκε το μυστήριο δεκαετιών για τις τζίντζερ γάτες: Γιατί έχουν κοκκινωπό τρίχωμα

Το μυστήριο του DNA που έχει δώσει στους τετράποδους φίλους μας τις γάτες, ιδιαίτερα στα αρσενικά, το ιδιαίτερο τζίντζερ χρώμα τους, ανακάλυψαν επιστήμονες από δύο ηπείρους.
Ανακάλυψαν συγκεκριμένα, ότι στις γάτες με πορτοκαλί τρίχωμα, λείπει ένα τμήμα του γενετικού τους κώδικα, γεγονός που σημαίνει ότι τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για τον τόνο του δέρματος, των ματιών και του τριχώματος τους παράγουν πιο ανοιχτά χρώματα.
Η ανακάλυψη αυτή έφερε χαρά στους επιστήμονες, αλλά και στους χιλιάδες λάτρεις των συγκεκριμένων γατών που συγκέντρωσαν χρήματα για την έρευνα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα ότι η αποκάληψη αυτή τι η επίλυση του παζλ θα μπορούσε επίσης να ρίξει φως στο εάν οι οι συγκεκριμένες γάτες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων.
Δύο ομάδες επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο Kyushu στην Ιαπωνία και στο Πανεπιστήμιο Stanford στις ΗΠΑ δημοσίευσαν ταυτόχρονα το αποτέλεσμα της έρευνάς τους την Πέμπτη.
Αυτό που διαπίστωσαν οι ομάδες ήταν ότι στα μελανοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα του δέρματος, των τριχοθυλακίων και των ματιών της γάτας ένα γονίδιο, το ARHGAP36, ήταν πολύ πιο ενεργό, σύμφωνα με το BBC.
Οι επιστήμονες συγκρίνοντας το DNA από δεκάδες γάτες με διαφορετικό χρώμα τριχώματος, διαπίστωσαν ότι το ARHGAP36 δίνει εντολή στα μελανοκύτταρα να παράγουν πιο ανοιχτή χρωστική ουσία.
Αρσενικές οι περισσότερες τζίντζερ γάτες
Εδώ και δεκαετίες οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει ότι οι γάτες με τζίντζερ χρώμα στην πλειοψηφία τους είναι αρσενικές. Αυτό συμφωνεί με το γεγονός ότι το γονίδιο μεταφέρεται στο χρωμόσωμα Χ.
Τα χρωμοσώματα είναι μεγαλύτερα τμήματα του DNA και οι αρσενικές γάτες, όπως και άλλα θηλαστικά, έχουν ένα χρωμόσωμα Χ και ένα Υ, τα οποία φέρουν διαφορετικές ποσότητες γονιδίων.
Καθώς πρόκειται για ένα γονίδιο μόνο στο χρωμόσωμα Χ που ελέγχει την παραγωγή χρωστικών ουσιών, τότε ένα κομμάτι DNA που λείπει είναι αρκετό για να δώσει αυτό το χρώμα στη γάτα.
«Αυτές οι κηλίδες τζίντζερ και οι μαύρες κηλίδες σχηματίζονται επειδή, νωρίς στην ανάπτυξη, ένα χρωμόσωμα Χ σε κάθε κύτταρο απενεργοποιείται τυχαία», εξηγεί ο καθηγητής Hiroyuki Sasaki, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο Κιούσου.
«Καθώς τα κύτταρα διαιρούνται, δημιουργούνται περιοχές με διαφορετικά ενεργά γονίδια χρώματος τριχώματος, με αποτέλεσμα ξεχωριστές κηλίδες.»
Το γονίδιο ARHGAP36 είναι επίσης ενεργό σε πολλές άλλες περιοχές του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου και των ορμονικών αδένων, και θεωρείται σημαντικό για την ανάπτυξη.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι πιθανό η μετάλλαξη του DNA στο γονίδιο να μπορεί να προκαλέσει άλλες αλλαγές σε αυτά τα μέρη του σώματος που συνδέονται με προβλήματα υγείας ή ιδιοσυγκρασία.
Το γονίδιο ARHGAP36 βρίσκεται στους ανθρώπους και έχει συνδεθεί με τον καρκίνο του δέρματος και την τριχόπτωση.
«Πολλοί ιδιοκτήτες γατών ορκίζονται στην ιδέα ότι τα διαφορετικά χρώματα και σχέδια τριχώματος συνδέονται με διαφορετικές προσωπικότητες», δήλωσε ο καθηγητής Sasaki.
«Δεν υπάρχουν ακόμη επιστημονικά στοιχεία για αυτό, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα και θα ήθελα πολύ να τη διερευνήσω περαιτέρω».