Μία από τις πιο σπαρακτικές στιγμές στη Γάζα: Η γιατρός αποχαιρετά εννέα από τα δέκα παιδιά της

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, όπως έκανε κάθε μέρα, η Δρ. Αλάα αλ-Νατζάρ αποχαιρέτησε τα 10 παιδιά της πριν φύγει από το σπίτι. Το μικρότερο, ο Σαϊντέν, έξι μηνών, κοιμόταν ακόμα. Και όπως κάθε μέρα, με τον πόλεμο να μαίνεται στη Γάζα και τις ισραηλινές επιδρομές να πραγματοποιούνται λίγα μέτρα μακριά από τη γειτονιά της στο Χαν Γιουνίς, η Νατζάρ ανησυχούσε που τα άφησε στο σπίτι.
Ωστόσο, η 35χρονη μητέρα, δεν είχε πολλές επιλογές. Ήταν μία από τους λιγοστούς γιατρούς της Γάζας, σεβαστή παιδίατρος στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ, που έπρεπε να πάει στη νοσοκομείο για να φροντίσει τραυματισμένα μωρά που μόλις είχαν επιβιώσει από τις ισραηλινές επιθέσεις. Δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι αυτός ο αποχαιρετισμός στην οικογένειά της θα ήταν ο τελευταίος.
Λίγες ώρες αργότερα, τα απανθρακωμένα σώματα επτά παιδιών της, που σκοτώθηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο Χαν Γιουνίς, έφτασαν στο νοσοκομείο της. Δύο άλλα σώματα, συμπεριλαμβανομένου του Σαϊντέν, παρέμεναν κάτω από τα ερείπια. Από τα 10 παιδιά της, μόνο ένα είχε επιβιώσει, μαζί με τον πατέρα τους, τον 40χρονο Χαμντί αλ-Νατζάρ, επίσης γιατρό. Και οι δύο νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή.
«Είναι μια από τις πιο σπαρακτικές τραγωδίες από την αρχή της σύγκρουσης», δήλωσε στον Guardian ο Mohammed Saqer, επικεφαλής νοσηλευτικής στο νοσοκομείο Nasser. «Και συνέβη σε μια παιδίατρο που αφιέρωσε τη ζωή της στη διάσωση παιδιών, και εχασε τη μητρότητα σε μια στιγμή φωτιάς και εκκωφαντικής σιωπής».
Πλάνα που κοινοποιήθηκαν από τον διευθυντή του υπουργείου Υγείας της Γάζας και επαληθεύτηκαν από την εφημερίδα Guardian δείχνουν τα καμένα, διαμελισμένα σώματα παιδιών να ανασύρονται από τα ερείπια του κτηρίου του Najjar κοντά σε ένα βενζινάδικο, καθώς οι φλόγες εξακολουθούν να κατατρώνε ό,τι έχει απομείνει από το σπίτι της οικογένειας.
«Βρήκα τραυματισμένο τον ανιψιό μου αλλά η ψυχή ήταν ακόμα μέσα του»
Ο Αλί αλ-Νατζάρ, 50 ετών, ο μεγαλύτερος αδελφός του Χαμντί, συζύγου της Αλάα, δήλωσε:
«Όταν άκουσα ότι το σπίτι βομβαρδίστηκε, ενστικτωδώς έτρεξα στο αυτοκίνητό μου και κατευθύνθηκα προς το σημείο, καθώς ήξερα ότι ο αδελφός μου και τα παιδιά του ήταν μέσα. Όταν έφτασα, σοκαρίστηκα. Βρήκα τον ανιψιό μου Άνταμ, ο οποίος επέζησε, να κείτεται στο δρόμο κάτω από τα ερείπια. Ήταν καλυμμένος με αιθάλη, τα ρούχα του ήταν σχεδόν σκισμένα, αλλά η ψυχή του ήταν ακόμα μέσα του. Ο αδελφός μου ήταν ξαπλωμένος στην άλλη πλευρά, αιμορραγώντας έντονα από το κεφάλι και το στήθος του, και το χέρι του ήταν κομμένο. Εξακολουθούσε να ανέπνεε με δυσκολία».
Ο Άλι κάλεσε την ιατρική ομάδα και μετέφερε τους δύο επιζώντες στο νοσοκομείο. Στη συνέχεια, άρχισε να ψάχνει για τις εννέα αγνοούμενες ανιψιές και ανιψιούς του.
«Ήταν πολύ δύσκολο να καθαρίσω το σπίτι επειδή η οροφή ήταν στοιβαγμένη στο εσωτερικό του σπιτιού. Άρχισα να ψάχνω γύρω από το σπίτι ελπίζοντας να βρω κάποιο από τα παιδιά, επειδή υπέθεσα ότι ο βομβαρδισμός μπορεί να τα είχε εκτινάξει έξω», είπε.
«Αλλά τότε, δυστυχώς, εμφανίστηκε το πρώτο καμένο σώμα. Αφού σβήσαμε εντελώς τη φωτιά, βρήκαμε και τα υπόλοιπα – μερικά ήταν ακρωτηριασμένα και όλα είχαν καεί».
Η Αλάα έσπευσε στο σημείο της έκρηξης καθώς οι διασώστες ανέσυραν το σώμα της κόρης της Ρεβάν από τα ερείπια. Με δάκρυα στα μάτια, παρακάλεσε τους διασώστες να την αφήσουν να την κρατήσει για τελευταία φορά.
«Το σώμα της [της Ρεβάν] κάηκε ολοσχερώς από το πάνω μέρος, δεν είχε απομείνει τίποτα από το δέρμα ή τη σάρκα της», είπε ο Άλι. «Υπάρχουν ακόμα δύο πτώματα των παιδιών του αδελφού μου που δεν μπορέσαμε να βρούμε: το μεγαλύτερο, το 12χρονο αγόρι, ο Γιαχία, και το εξάμηνο κορίτσι, η Σαϊντέν».
Δεν μπόρεσε να αναγγνωρίσει τα παιδιά από την έκταση των εγκαυμάτων
Η Αλάα επέστρεψε στο νοσοκομείο για να ελέγξει την υγεία του 11χρονου γιου της Άνταμ και του συζύγου της. Πηγές στο νοσοκομείο Νάσερ, οι οποίες μετέφεραν τις σορούς των παιδιών μία προς μία στο νεκροτομείο, δήλωσαν ότι η μητέρα τους δεν μπόρεσε να τις αναγνωρίσει, λόγω της έκτασης των εγκαυμάτων.
«Η Αλάα πήγε στο νεκροτομείο, κράτησε τα παιδιά της στην αγκαλιά της, απήγγειλε το Κοράνι πάνω τους και προσευχήθηκε γι’ αυτά», δήλωσε ο Δρ. Άχμεντ αλ-Φάρα, 53 ετών, διευθυντής του παιδικού κτηρίου στο ιατρικό συγκρότημα Νάσερ. «Οι άλλες γυναίκες γιατροί γύρω της κατέρρευσαν από θλίψη και οργή, αλλά η Δρ. Αλάα παρέμεινε ψύχραιμη. Ο Θεός έστειλε ειρήνη στην καρδιά της.
Αφού κηδεύτηκαν, πήγε κατευθείαν να ελέγξει τον άντρα και τον γιο της και άρχισε να τους φροντίζει».
Οι συνάδελφοι στο νοσοκομείο περιέγραψαν την Αλάα ως μια αφοσιωμένη, ευγενική και ηθική γιατρό, ικανή να αντέχει τεράστια πίεση, να θεραπεύει δεκάδες παιδιά και ασθενείς καθημερινά και ταυτόχρονα να φροντίζει μια μεγάλη οικογένεια.
«Ανησυχούσε συνεχώς για τα παιδιά της όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο. Όταν άκουσε ότι ένα σπίτι είχε βομβαρδιστεί στη γειτονιά Κιζάν αλ-Νατζάρ, η καρδιά της μητέρας της ένιωσε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά», είπε η συνάδελφός της Φάρα.
Είπε ότι δεν υπήρχαν λόγια για την απώλειά της. «Αν κάποιος θέλει να μοιραστεί μια γνώμη, ας φανταστεί πρώτα ότι του συμβαίνει να χάσει ξαφνικά κάθε άτομο που συνδέεται με αυτόν».
«Ο σύζυγός της υπέφερε από σοβαρά τραύματα – εγκεφαλική βλάβη και κατάγματα που προκλήθηκαν από θραύσματα, μαζί με τραύματα από θραύσματα και κατάγματα στο στήθος. Αναπνέει με αναπνευστήρας», είπε η Φάρα. «Η κατάσταση του γιου της ήταν σχετικά καλύτερη – τα τραύματά του κυμαίνονταν από μέτρια έως σοβαρά».
Οι συνάδελφοι και οι φίλοι της Αλάα δήλωσαν ότι τα παιδιά της είχαν αιγυπτιακή υπηκοότητα και ότι η ίδια και ο σύζυγός της Χαμντί σχεδίαζαν να φύγουν για την Αίγυπτο και να εγγράψουν τα παιδιά τους στο Πανεπιστήμιο Αλ-Αζχάρ του Καΐρου.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν στον Guardian: «Χθες, ένα αεροσκάφος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων έπληξε έναν αριθμό υπόπτων που εντοπίστηκαν να επιχειρούν από μια δομή δίπλα σε στρατεύματα των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων στην περιοχή Χαν Γιουνίς. Η περιοχή είναι μια επικίνδυνη εμπόλεμη ζώνη. Πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων εκεί, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έδωσαν εντολή εκκένωσης της περιοχής για τη δική τους ασφάλεια. Ο ισχυρισμός περί βλάβης σε αμάχους που δεν εμπλέκονται βρίσκεται υπό εξέταση».
Το υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι σχεδόν 54.000 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 16.503 παιδιών, έχουν σκοτωθεί στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις σε όλη την επικράτεια.
«Η μόνη μου ελπίδα είναι αυτοί που σκοτώθηκαν να μην είναι απλώς ονόματα σε χαρτί. Δημιουργηθήκαμε όπως κάθε άλλος άνθρωπος σε αυτόν τον κόσμο. Και όπως κάθε άλλος άνθρωπος, έχουμε το δικαίωμα να ζήσουμε», δήλωσε η Φάρα.