Ελλάδα

Με προβληματισμούς ανακοινώνεται το τριετές Σύμφωνο μεταξύ Φαρμακοβιομηχανίας και Υπουργείου Υγείας

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι είναι η ανακοίνωση του τριετούς Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του κλάδου με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας την Τρίτη, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί προβληματισμοί. 

Οι εκπρόσωποι του κλάδου- ΣΦΕΕ, ΠΕΦ, PIF και ΣΑΦΕΕ- κλήθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους ώστε να ενσωματωθούν στο τριετές Σύμφωνο, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το Σύμφωνο Συνεργασίας θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Στη διάρκεα της συζήτησης τα θέματα που κυριάρχησαν, ήταν εκτός από το Τριετές Μνημόνιο, ή Σύμφωνο Συνεργασίας, η πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης, το Ταμείο καινοτομίας και το σπάσιμο του κλειστού προϋπολογισμού των φαρμάκων που διακινούνται από τα φαρμακεία (retail).

Το κείμενο του Συνφώνου ωστόσο, φαίνεται να προβληματίζει τους εκπροσώπους του κλάδου, καθώς δεν υπάρχει δέσμευση από την πλευρά της πολιτείας για ανώτατο όριο του clawback -όπως ζητούσε η φαρμακοβιομηχανία αλλά είχε απορρίψει κατηγορηματικά το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, υπάρχει ένας οδικός χάρτης για το πού θα κατευθυνθεί η χρηματοδότηση τα επόμενα χρόνια, με έμφαση στους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχουν ήδη ανακοινωθεί, πέραν της ενίσχυσης του προϋπολογισμού που συνδέεται με την ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Το μεγάλο ωστόσο αγκάθι που προκύπτει για τις φαρμακευτικές εταιρείες, είναι ότι αν υπογράψουν απουσία δέσμευσης από την πλευρά της πολιτείας σε ανώτατο όριο επιστροφών, είναι σαν να αποδέχονται για τα επόμενα τρία χρόνια, τη συνέχιση της αύξησης του clawback κατά 200 εκατ. ευρώ ανά έτος.

Όπως είχε επισημάνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σε πρόσφατη εκδήλωση, με έναν ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς του φαρμάκου 5%, που είναι χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό, θα πρέπει κάθε χρόνο, να ενισχύεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά 350 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην αυξάνονται οι επιστροφές των βιομηχανιών. Ενδεικτικό είναι ότι η πολιτεία ενισχύει με 160 εκατ. ευρώ τη φαρμακευτική δαπάνη το 2025. Άρα, οι επιστροφές θα συνεχίσουν να συσσωρεύονται. Για το λόγο αυτό, ο ΣΦΕΕ -κυρίως- διατηρεί επιφυλάξεις, αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει.

Αναφορικά με το Ταμείο Καινοτομίας που συζητήθηκε, να σημειώσουμε όπως έχει ανακοινώσει ήδη ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης- και πάλι την προηγούμενη εβδομάδα στο 1ο ΣΦΕΕ Patient Think Tank Summit- το Ταμείο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του έτους.

Στόχος του Ταμείου Καινοτομίας είναι η άμεση και δίκαιη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες που προορίζονται για σπάνιες ή πολύπλοκες παθήσεις, όπως είναι για παράδειγμα οι κυτταρικές και γονιδιακές. Η εξασφάλιση διαφορετικού «καναλιού» χρηματοδότησης για τέτοια φάρμακα θα σημαίνει πιθανότατα ταχύτερη πρόσβαση, χωρίς να επηρεάζονται αυτές οι θεραπείες από τον υπόλοιπο προϋπολογισμό.

Ως προς το retail, δεδομένο είναι το σπάσιμο του προϋπολογισμού σε όσα on-patent φάρμακα δεν έχουν περάσει διαδικασία διαπραγμάτευσης και off-patent (φάρμακα νομικής βάσης 8) και σε γενόσημα (φάρμακα νομικής βάσης 10). Το υπουργείο Υγείας υπολογίζει σε 380 εκατ. ευρώ την δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για την πρώτη κατηγορία και σε 460 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη, δίνοντας και ένα ποσοστό αύξησης στα γενόσημα.

Στη συνάντηση ειδικότερα, παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Μιχάλης Χειμώνας, από την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ο Θεόδωρος Τρύφων και ο Δημήτρης Δέμος, από το PhARMA Innovation Forum (PIF) η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη και η Ελισάβετ Προδρόμου, από τον Σύλλογο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών & Ειδικοτήτων ο Γιώργος Παπάζογλου και Ισίδωρος Κουγιουμτζόγλου (ΣΑΦΕΕ), και από τον ΕΟΠΥΥ, η Θεανώ Καρποδίνη και η Νάντια Γκογκοζώτου.

Related Articles

Back to top button