Οικονομία

Κύμα επενδύσεων στη χώρα – Ενέργεια, μέταλλα και «πράσινη» μετάβαση

Οι ανακοινώσεις της ΔΕΗ αυτή την εβδομάδα για τις νέες της επενδύνεις σε πράσινη ενέργεια και τεχνολογία, άνω των 5,7 δισ. ευρώ στην Δυτική Μακεδονία έρχονται να προστεθούν σε αυτές που έχουν προαναγγείλει η Metlen στον Βόλο και τον Άγιο Νικόλαο, αλλά και στα σχέδια της Chevron για έρευνες Νότια της Κρήτης, μια εξέλιξη που «βγάζει» την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση.

Παράλληλα, στο τέλος της εβδομάδας, το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε τα αναπτυξιακά έργα των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στον Πυλώνα 3 (PSLF) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.

Έτσι, ο «φάκελος» των επενδύσεων δείχνει να μεγαλώνει δυναμικά με έμφαση την πράσινη ανάπτυξη, τις νέες τεχνολογίες και τις κρίσιμες πρώτες ύλες.

Επενδύσεις 5,7 δισ. ευρώ από την ΔΕΗ

Το επενδυτικό πλάνο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία είναι μεγάλο και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επενδύσεις στην πράσινη παραγωγή και την αποθήκευση ενέργειας που, εκτός από τη χώρα, θα τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο data center στην Ελλάδα.

Στα σχέδια της ΔΕΗ περιλαμβάνονται επενδύσεις συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ, με έμφαση στην ηλιακή ενεργειας, οι οποίες θα καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες περίπου 715.000 σπιτιών και επιχειρήσεων.

Μέσα στην επόμενη τριετία ο ΔΕΗ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 940 εκατ. ευρώ με νέα έργα αποθήκευσης ενέργειας, αντλησιοταμίευση και μπαταρίες, τα οποία αναμένεται να καλύψουν περίπου 1.300 θέσεις εργασίας και τα οποία έχουν ήδη λάβει άδεια από την ΡΑΑΕΥ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης ανακοίνωσε και επίσημα την πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ στο Αμύνυαιο, με όνομα «Hellenic Hydrogen». Μια επένδυση της τάξεως 70 εκατ. ευρώ, σε συνεργασία με την Motor Oil, η οποία θα δημιουργήσει περίπου 300 θέσεις εργασίας.

Επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία

Η METLEN υπέγραψε Μνημόνιο Αποκλειστικής Συνεργασίας (MoU) με την Iveco Defence Vehicles (IDV) και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την περαιτέρω ενίσχυση της δυνατότητας της εγχώριας παραγωγής στην άμυνα και της βιομηχανικής συνδρομής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές αμυντικές πρωτοβουλίες.

Πρόκειται για μια συμφωνία που αποσκοπεί στον συνδυασμό της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας των δύο εταιρειών για την παροχή προηγμένων λύσεων άμυνας στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και δυνητικά στις ένοπλες δυνάμεις άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η METLEN ανακοίνωσε τον αμυντικό της κόμβο στον Βόλο, με το προσύμφωνο για την αγορά ενός ακινήτου έκτασης 19 στρεμμάτων, με εργοστασιακές εγκαταστάσεις 5.000 m2 και τα σχέδια για την αγορά ενός ακόμα όμορου σε αυτό ακινήτου, εκτάσεως 8 στρεμμάτων.

Κρίσιμες πρώτες ύλες στην Βοιωτία

Μετά από χρόνια ερευνών ωρίμανσαν πλέον οι συνθήκες και το γάλλιο έρχεται στο προσκήνιο με μια επένδυση της Metlen στην Βοιωτία, ύψους 295,5 εκατ. ευρώ.

Η νέα ολοκληρωμένη γραμμή παραγωγής βωξίτη, αλουμίνας και -για πρώτη φορά- γαλλίου, είναι μια στρατηγική επένδυση η οποία αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς καλύπτει ένα μεγάλο ποσοστό των αναγκών της και «ανοίγει» τον δρόμο σε δύο νέα projects παραγωγής κρίσιμων υλών, αυτά του σκάνδιου και του γερμάνιου.

Χρυσός και εναλλακτικές τεχνολογίες

Η Καναδικής Eldorado Gold έχει βάλει στο «πρόγραμμα» νέες επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την κατασκευή μονάδας μεταλλουργίας στη Χαλκιδική και την εκμετάλλευση κοιτάσματος χρυσού στο λόφο Περάματος στη Θράκη.

Μαλιστα, η επένδυση στη Θράκη είναι της τάξης των 430 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να δημιουργήσει 700 θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται η τελική πρόταση της επιτροπής διερεύνησης των εναλλακτικών τεχνολογιών για τη μονάδα της μεταλλουργίας, η οποία είναι υπό συζήτηση επί πολλά χρόνια.

Ο κ. Μπαλάσκας ανέφερε ότι η υλοποίηση της επένδυσης θα επιτρέψει στη χώρα να εξάγει τελικό προϊόν, αντί για πρώτες ύλες, σημειώνοντας ότι το 60% της παραγωγής της εταιρείας σήμερα εξάγεται στην Κίνα.

Υδρογόνο Νότια της Κρήτης

Η αμερικανική Chevron«ετοιμάζεται» για έρευνες στα δύο θαλάσσια οικόπεδα που εκτείνονται στα Νότια της Κρήτης, Νότια Κρήτη Ι και Νότια Κρήτη ΙΙ, μια εξέλιξη που «βγάζει» την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές με τέσσερις νέες περιοχές προς παραχώρηση.

Πρόκειται για τις περιοχές «Μπλοκ Α2», «Νότια της Πελοποννήσου», «Νότια της Κρήτης 1» και «Νότια της Κρήτης 2», συνολικής έκτασης 47 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, που ουσιαστικά διπλασιάζουν την έκταση των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα.

Η αύξηση των διαθέσιμων προς εξερεύνηση οικοπέδων ενισχύει και πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες εντοπισμού εμπορικά αξιοποιήσιμων κοιτασμάτων.

Αναπτυξιακά έργα στη Δυτική Μακεδονία

Κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, στη Δ. Μακεδονία αυτή την εβδομάδα παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα αναπτυξιακά έργα των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στον Πυλώνα 3 (PSLF) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης για τη Δυτική Μακεδονία.

Μάλιστα, ανακοινώθηκε η δημιουργία νέου αναπτυξιακού προγράμματος με εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του Εθνικού Αναπτυξιακού Προγράμματος (ΕΠΑ) και παρουσιάστηκε και η πορεία υλοποίησης της δράσης αποκατάστασης εδαφών από τη ΔΕΗ και παραλαβής τους από την Μετάβαση Α.Ε.

Related Articles

Back to top button