Οικονομία

Οι ανοιξιάτικες εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά

Σε χρονιά αλλαγών, ανατροπών αλλά και εισόδου νέων «παικτών» εξελίσσεται το 2025 όσον αφορά τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο με τους παρόχους να αυξάνονται σε αριθμό αλλά και να προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές τους.

Η σημαντικότερη αλλαγή -μέχρι τώρα τουλάχιστον- δεν είναι άλλη από την «προσθήκη» του brand του γερμανικού ομίλου Telekom σε αυτό της Cosmote του ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος ελέγχεται από την πρώτη. Η μετεξέλιξη του μεγαλύτερου τηλεπικοινωνιακού παρόχου της χώρας σε Cosmote Telekom σηματοδοτεί μία νέα εποχή για τον όμιλο ΟΤΕ και δημιουργεί νέα δεδομένα. Ιδίως από τη στιγμή που η εξέλιξη αυτή αναμένεται να σηματοδοτήσει την προσθήκη νέων υπηρεσιών και λύσεων που διατίθενται ήδη στις υπόλοιπες χώρες που δραστηριοποιείται ο γερμανικός όμιλος με το brand “T” να συνοδεύει πλέον αυτό της Cosmote παντού σε ένα τρίχρωμο λογότυπο. Με τον στόχο, όπως τον έχει θέσει εδώ και μερικούς μήνες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Κώστας Νεμπής να είναι η εξέλιξη σε έναν κορυφαία ψηφιακό τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Ευρώπης.

Η Cosmote Telekom -όπως είναι πλέον η ονομασία- δεν είναι ο μόνος πάροχος εν Ελλάδι με αλλαγές μέσα στη χρονιά. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Απριλίου τα ηνία της Vodafone Ελλάδος έχουν περιέλθει στον Αχιλλέα Κανάρη, ο οποίος στις μέχρι τώρα θητείες του ως επικεφαλής των θυγατρικών του βρετανικού ομίλου σε Αλβανία και Ρουμανία είχε δείξει αρκετά επιθετικές διαθέσεις. Φυσικά, ακόμη είναι νωρίς αλλά πολλοί παρατηρητές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς αναμένουν τον νέο πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Ελλάδος να επιδιώξει να ενισχύσει τα μερίδια της εταιρείας τόσο όσον αφορά στους οικιακούς καταναλωτές όσο και στους εταιρικούς πελάτες. Προσπάθεια, η οποία στο παρελθόν δεν έχει στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία.

Αλλαγές προφανώς έχουν υπάρξει και στην Nova, η οποία συνεχίζει με «προσωρινό» διευθύνοντα σύμβουλο τον Γιώργο Λάμπρου. Η αποχώρηση του Παναγιώτη Γεωργιοπούλου από τη θέση του επικεφαλής της Nova πριν από μερικούς μήνες συνοδεύτηκε από πληροφορίες περί αποχώρησης της BC Partners και πώλησης του πλειοψηφικού μεριδίου της στον έτερο βασικό μέτοχο, Dragan Solak. Όμως, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια μεταβίβαση, ενώ πρόσφατα ο Νίκος Σταθόπουλος, εταίρος της BC Partners, δήλωσε ότι δεν επίκειται κάποια πώληση της Nova. Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει το θέμα του διευθύνοντος συμβούλου χαρακτηρίζεται ως ένδειξη ότι όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι.

Οι νέοι «παίκτες»

Παράλληλα, υπάρχουν και οι νέοι «παίκτες» που έκαναν ήδη ή ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνιση τους και προέρχονται από το χώρο της ενέργειας. Ο πρώτος, χρονικά, είναι η Volton που προχώρησε στη δημιουργία της Orizon, του 4ου παρόχου κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Η Orizon λειτουργεί ως mobile virtual network operator, χρησιμοποιώντας το δίκτυο της Vodafone Ελλάδος και ακολουθεί μία απλή εμπορική πολιτική με ανταγωνιστικές τιμές και ατού τη σύνδεση με τα πακέτα ενέργειας της Volton. Οι άνθρωποι της τελευταίας δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση του καταναλωτικού κοινού και σταδιακά θα επεκτείνουν τις υπηρεσίες τους με τη σταθερή τηλεφωνία να αποτελεί το επόμενο πεδίο.

Εκτός από τη Orizon, στις ευρυζωνικές συνδέσεις κινείται έχοντας αρκετά χαμηλό προφίλ αλλά πολύ δυναμικά η Inalan που αναπτύσσει το δικό της δίκτυο οπτικών ινών (FTTH) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Όπως ενδιαφέρον έχει να δει κανείς και τους δεκάδες παρόχους ασύρματων συνδέσεων (Wireless ISPs) που υπάρχουν στην Ελλάδα και καλύπτουν τις ανάγκες κυρίως κατοίκων εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων.

Το FTTH, πάντως, είναι το πεδίο όπου γίνονται οι περισσότερες επενδύσεις με τη δράση Gigabit voucher για την ενίσχυση της ζήτησης να βρίσκεται σε εξέλιξη. Και στην αυξανόμενη ζήτηση για συνδέσεις FTTH ποντάρει και η ΔΕΗ, η οποία προετοιμάζεται να εισέλθει στην αγορά της λιανικής. Η ΔΕΗ υλοποιεί ένα τεράστιο δίκτυο FTTH, το οποίο έχει φθάσει ήδη σε κάλυψη τα 650 χιλιάδες νοικοκυριά αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει πότε θα ξεκινήσει η εμπορική διάθεση υπηρεσιών. Το πιλοτικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη από το τέλος του 2024 και η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις αρχές του καλοκαιριού με τη μεγάλη «επίθεση» να έρχεται το φθινόπωρο. Ένα φθινόπωρο όπου αναμένεται να δούμε και άλλους παρόχους να προσπαθήσουν να αλλάξουν το υφιστάμενο status quo. Αν θα τα καταφέρουν είναι κάτι που μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Related Articles

Back to top button