Οι αποδόσεις των ομολόγων καταρρέουν – Οι επενδυτές κυνηγούν τα «ασφαλή καταφύγια»

Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκοσμίως καταρρέουν, καθώς τα χρηματιστήρια βυθίζονται και οι επενδυτές κυνηγούν πιο «ασφαλή καταφύγια», με φόντο τα σενάρια για ύφεση και κραχ στις αγορές.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund -το σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη- έχει πέσει από το 2,72% την Τετάρτη στο 2,58% το απόγευμα της Δευτέρας.
Η απόδοση εκτεινόταν πάνω από το 2,9% τον περασμένο μήνα, καθώς οι αγορές προετοιμάζονταν για ένα όργιο δημοσιονομικών δαπανών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι αποδόσεις κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση των τιμών, με μια χαμηλότερη απόδοση να υποδηλώνει μεγαλύτερη ζήτηση για κρατικό χρέος.
«Το ράλι των Bund ξετυλίγει την περιφερειακή σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών», ανέφεραν αναλυτές της Rabobank τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.
Σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις της αγοράς, πρόσθεσαν: «Εάν ο Τραμπ αντιστρέψει την πορεία του όσον αφορά τις ανακοινώσεις της περασμένης εβδομάδας, αυτό μπορεί να χρησιμεύσει για να κατευνάσει τον τρέχοντα πανικό της αγοράς, αλλά είναι απίθανο να αποτρέψει την επιβράδυνση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μια τέτοια κίνηση θα υπογράμμιζε μόνο το απρόβλεπτο του σημερινού πολιτικού περιβάλλοντος, το οποίο από μόνο του είναι αρνητικό για την εμπιστοσύνη και τη διάθεση ανάληψης κινδύνου».
Στις ΗΠΑ, η απόδοση του 2ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, το οποίο διαμορφώθηκε τελευταία γύρω στο 3,58%. Η απότομη πτώση της απόδοσης του 10ετούς επιβραδύνθηκε τη Δευτέρα, με το επιτόκιο να είναι σχεδόν σταθερό, αλλά να παραμένει κάτω από το όριο του 4%, όπου διαπραγματευόταν για τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2024.
Το κόστος κρατικού δανεισμού σημείωσε πτώση και στην Ασία. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιαπωνίας τη Δευτέρα έφτασε σε χαμηλό τριών μηνών, προερχόμενη από τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση της από το 1998, σύμφωνα με οικονομολόγους της Deutsche Bank.
Οι επενδυτές αναλύουν μια ακραία και απρόβλεπτη δασμολογική πολιτική και το κατά πόσον αυτή θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, σε ύφεση στις ΗΠΑ ή σε αλλαγές στην πορεία της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών.

«Η μεγάλη φυγή προς μετρητά συνεχίζεται, καθώς οι επενδυτές αναζητούν καταφύγιο για τα χρήματά τους εν μέσω της καταιγίδας των δασμών», δήλωσε τη Δευτέρα η Susannah Streeter, επικεφαλής του τμήματος χρημάτων και αγορών της Hargreaves Lansdown.
«Οι τράπεζες θεωρούνται βαρόμετρα για την οικονομική υγεία και δεδομένων των απότομων απωλειών, αναβοσβήνουν κόκκινα φώτα για μια διαφαινόμενη παγκόσμια ύφεση. Οι προειδοποιήσεις αυτές εμφανίζονται και στις αγορές ομολόγων. Η πτώση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων αποτελεί ένδειξη ότι η πιθανότητα ύφεσης αποτιμάται όλο και περισσότερο».
Ο Γιώργος Λαγαρίας, επικεφαλής οικονομολόγος της Forvis Mazars, δήλωσε ότι τα ομόλογα εξακολουθούν να λειτουργούν ως ασφαλές καταφύγιο, ενώ μια «υπεραγορασμένη παγκόσμια αγορά μετοχών» πουλάει από τη μεταβλητότητα.
«Τα ομόλογα βρίσκονται σε μια πολύ κακή bear market από το 2021, αυτή είναι η σταθερή στιγμή που συσσωρεύονται σωστά», δήλωσε τηλεφωνικά στο CNBC.