Οικονομία

Οι δασμοί του Τραμπ αλλάζουν ξανά τις ισορροπίες – Ο ρόλος της Ταϊβάν

Οι προσπάθειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την «επανεξισορρόπηση» του παγκόσμιου εμπορίου έχουν τρομάξει τη Wall Street, έχουν ανησυχήσει τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα και έχουν κάνει τους επενδυτές να στραφούν σε «ασφαλή καταφύγια» όπως ο χρυσός.

Όλα αυτά ήταν αναμενόμενα, όμως ο δασμολογικός πόλεμος έχει επίσης ταράξει μια συνήθως ήρεμη γωνιά των χρηματοπιστωτικών αγορών, με σημαντικές πιθανές επιπτώσεις για το μέλλον του δολαρίου ΗΠΑ και της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την Παρασκευή, το νόμισμα της Ταϊβάν έχει κερδίσει περίπου 8% έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitv, ένα εξαιρετικό ποσό σε μόλις δύο συνεδριάσεις, λόγω των εικασιών ότι το νησί αναγκάστηκε να κάνει παραχωρήσεις στον Λευκό Οίκο σε σχέση με το εμπόριο.

Και παρόλο που τα πράγματα είναι πλέον πιο ήρεμα, η άνοδος της Δευτέρας ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία αύξηση εδώ και περίπου τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με το Reuters, γεγονός που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη επειδή η κεντρική τράπεζα του νησιού αρέσκεται να διατηρεί τα πράγματα σταθερά και ήσυχα.

Γιατί έχει σημασία

Οι περιδίνηση στην Ταϊβάν – αλλά και στο κοντινό Χονγκ Κονγκ, μια πόλη με μια αγορά συναλλάγματος που τείνει ομοίως να αποφεύγει τα φώτα της δημοσιότητας – καταδεικνύουν πώς ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ έχει ήδη εκτεταμένες συνέπειες.

Ο Γιανγκ Τσιν-λονγκ, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ταϊβάν, αναγκάστηκε να συγκαλέσει εσπευσμένα συνέντευξη Τύπου αργά τη Δευτέρα για να καταρρίψει τις φήμες ότι η κυβέρνηση Τραμπ ζήτησε από το νησί να ενισχύσει το νόμισμά του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ με αντάλλαγμα δασμολογικές απαλλαγές κατά τη διάρκεια των εν εξελίξει εμπορικών συνομιλιών.

«Οι σχολιαστές της χρηματιστηριακής αγοράς καλούνται να μην σχολιάζουν … με κερδοσκοπικό τρόπο για να αποφύγουν να επηρεάσουν την τάξη και τη σταθερότητα της αγοράς συναλλάγματος της Ταϊβάν και να επηρεάσουν ακόμη και την πραγματική οικονομία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του, σύμφωνα με το CNNi.

Την Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο Air Force One ότι η κυβέρνησή του συναντάται με «σχεδόν» κάθε χώρα και ότι κάποιες εμπορικές συμφωνίες «θα μπορούσαν κάλλιστα» να ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα.

Ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Lai Ching-te, παρενέβη επίσης, χαρακτηρίζοντας τις αναφορές για συμφωνία με τις ΗΠΑ σχετικά με τη συναλλαγματική πολιτική «ψευδείς ειδήσεις» τη Δευτέρα. Ένα ισχυρότερο νόμισμα θα καθιστούσε τα προϊόντα της Ταϊβάν ακριβότερα σε σύγκριση με το δολάριο ΗΠΑ, γεγονός που θα καθιστούσε τις εξαγωγές της Ταϊβάν λιγότερο ανταγωνιστικές.

Οι ισορροπίες αλλάζουν

Η νησιωτική χώρα είναι ένας από τους σημαντικότερους κόμβους στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας, επειδή φιλοξενεί την Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, η οποία παράγει πάνω από το 90% των προηγμένων μικροτσίπ παγκοσμίως που τροφοδοτούν τα πάντα, από τα smartphones και την τεχνητή νοημοσύνη μέχρι τα όπλα.

Ήταν ένα «εκπληκτικό» ζευγάρι ημερών για το δολάριο της Ταϊβάν, δήλωσε ο Sean Callow, ανώτερος αναλυτής συναλλάγματος στην ITC Markets, ο οποίος πιστεύει ότι η «ολοένα και πιο αμαυρωμένη παγκόσμια φήμη του δολαρίου ΗΠΑ θα πρέπει να αφήσει (το δολάριο) να τείνει προς τα κάτω έναντι των περισσότερων νομισμάτων».

Αυτό θα καθιστούσε τα αμερικανικά προϊόντα φθηνότερα και πιο ανταγωνιστικά στο εξωτερικό, γεγονός που θα συνέπιπτε με τη γενικότερη στρατηγική του Τραμπ για την αποκατάσταση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στον τομέα της μεταποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ασιατικές οικονομίες θα πρέπει να αποδεχτούν ότι τα νομίσματά τους θα ανατιμηθούν αναπόφευκτα έναντι του δολαρίου και θα επηρεαστούν και οι εξαγωγές τους.

Στο Χονγκ Κονγκ, η de facto κεντρική του τράπεζα ανέφερε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι δαπάνησε 60,5 δισ. δολάρια Χονγκ Κονγκ (7,8 δισ. δολάρια) για να αγοράσει αμερικανικό νόμισμα, ποσό ρεκόρ ημερησίως σύμφωνα με το Bloomberg, αφού το δολάριο Χονγκ Κονγκ έφτασε για άλλη μια φορά στο ισχυρό άκρο της ζώνης διαπραγμάτευσής του.

Η πρώην βρετανική αποικία εξακολουθεί να συνδέει την αξία του νομίσματός της με εκείνη του δολαρίου ΗΠΑ.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που χρονολογείται εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες και θεωρείται εδώ και καιρό εγγύηση οικονομικής σταθερότητας και ευημερίας.

Related Articles

Back to top button