Οικονομία

Οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν να κάνουν την Ευρώπη «σπουδαία ξανά» – Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό

Η πιθανή εισροή κινεζικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές και η πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ είναι μόνο κάποιοι από τους λόγους που μπορεί να βγει «κερδισμένη» η Ευρώπη.

Εκτός από τα οφέλη στην τσέπη των καταναλωτών, ο – αναμενόμενος – χαμηλότερος πληθωρισμός μπορεί να δώσει το χρόνο που χρειάζονται οι Ευρωπαίοι για να μειώσουν τα επιτόκια και να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία τους, την ώρα που οι ΗΠΑ καλούνται να λύσουν έναν πιο δύσκολο γρίφο.

«Αυτός είναι ένας μόνο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ θα μπορούσε να κάνει την Ευρώπη σπουδαία ξανά» αναφέρουν οικονομολόγοι του παγκόσμιου ομίλου χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Nomura, σε πρόσφατο σημείωμά τους.

Αντίστοιχη είναι η εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού, οι οποίοι «βλέπουν» τους δασμούς Τραμπ να εκτοξεύουν τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Άλλωστε, οι δασμοί είναι φόροι επί των εισαγωγών, είτε πρόκειται για προϊόντα είτε για εξαρτήματα.

Μετακύλιση του κόστους στους Αμερικανούς καταναλωτές

Όπως προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της Adidas, Μπγιόρν Γκάλντεν «οι αυξήσεις του κόστους λόγω των υψηλότερων δασμών θα προκαλέσουν τελικά αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ».

Όμως δεν ισχύει το ίδιο και για τις υπόλοιπες χώρες, με τον Γκάλντεν να προσθέτει πως «εκτός των ΗΠΑ, δεν υπάρχει λόγος να αυξηθούν οι τιμές λόγω των πρόσθετων εισφορών».

Οι εταιρείες στις ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσουν τις τιμές στις ΗΠΑ και το κόστος για τους καταναλωτές, αντί να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος, με τα στοιχεία να δείχνουν πως ήδη ορισμένες εταιρείες αποφάσισαν να μετακυλήσουν το κόστος των δασμών στους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ακόμη και οι εταιρείες που δεν υπόκεινται σε δασμούς ενδέχεται να αυξήσουν τις τιμές τους, σημειώνει το CNNi σε ανάλυση του.

Αξίζει να σημειωθελι πως όταν επιβλήθηκαν δασμοί στις εισαγωγές το 2018, κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, υπήρξε «πλήρης μετακύλιση» του κόστους των δασμών στις εγχώριες τιμές των εισαγόμενων αγαθών, όπως αποκάλυψε μελέτη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Νέας Υόρκης.

Η στάση της Ευρώπης στους δασμούς

Υπενθυμίζεται ότι, προς το παρόν ο Τραμπ έχει «παγώσει» τους δασμούς ύψους 10% στις εισαγωγές αγαθών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ανοίξει ένα παράθυρο διαλόγου.

Η Ευρώπη μέχρι στιγμής έχει προειδοποιήσει με περιορισμένα αντίποινα στα αμερικανικά αγαθά.

Ωστόσο θα μπορούσε απαντήσει και με υψηλότερους δασμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενδεχομένως να οδηγούσαν σε αύξηση των τιμών των εισαγόμενων προϊόντων από τις ΗΠΑ.

Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, όμως, οι αναλυτές εκτιμούν πως ο αντίκτυπος στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό θα εξακολουθούσε να είναι πολύ μικρότερος από ό,τι προβλέπεται για τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει επειδή, σε αντίθεση με την προσέγγιση του Τραμπ, η Ευρώπη θα «έθετε δασμούς στις εισαγωγές μιας και μόνο χώρας» όπως ανέφερε στο CNNi ο Ευρωπαίος οικονομολόγος της Nomura, Τζόρτζ Μπάκλεϊ.

Τι ρόλο διαδραματίζει η Κίνα

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η Κίνα προσπαθεί να «ανακατευθύνει» τις εξαγωγές της από τις ΗΠΑ, ενδεχομένως προς την Ευρώπη.

«Αυτό θα είχε έναν αποδυναμωτικό αντίκτυπο στις τιμές» εξήγησε σε συνέντευξή της στην Washington Post. Περισσότερα αγαθά στην αγορά σημαίνουν περισσότερο ανταγωνισμό, που σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τους αγοραστές.

«Ο αυξημένος ανταγωνισμός από τις φθηνές κινεζικές εισαγωγές θα μπορούσε να πιέσει τις τιμές των αγαθών προς τα κάτω» σημείωσε από την πλευρά του ο ανώτερος οικονομολόγος της εταιρείας συμβούλων Capital Economics, Τζακ Άλεν Ρέινολντς σε σημείωμά του τον Απρίλιο.

«Και με το Πεκίνο να βρίσκεται αντιμέτωπο με πολύ υψηλότερους δασμούς, οι εξαγωγείς του μπορεί να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές για να “ξεφορτωθούν” αγαθά που διαφορετικά θα είχαν σταλεί στις ΗΠΑ».

«Πέφτει» το δολάριο, «ανεβαίνει» το ευρώ

Την ίδια ώρα, ο εμπορικός πόλεμος που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει απομακρύνει τους επενδυτές από τα περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ – συμπεριλαμβανομένου του δολαρίου, την ώρα που το ευρώ έχει ενισχυθεί.

Ειδικότερα, το ευρώ έχει κερδίσει 3% έναντι των νομισμάτων των κυριότερων εμπορικών εταίρων της Ευρωζώνης.

Τι σημαίνει αυτό; Ένα ισχυρότερο νόμισμα καθιστά τις εισαγωγές φθηνότερες, γεγονός που κατά κανόνα οδηγεί σε περισσότερα αγαθά, υψηλότερο ανταγωνισμό και συνεπώς χαμηλότερες τιμές στην αγορά.

Έναντι του δολαρίου, το ευρώ έχει σημειώσει μεγαλύτερη άνοδο κατά 4% από τις 2 Απριλίου.

Η μείωση στις τιμές ενέργειας

Παράλληλα, από τις 2 Απριλίου καταγράφεται πτώση των τιμών της ενέργειας, καθώς οι έμποροι προβλέπουν μικρότερη ζήτηση για καύσιμα.

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν στον απόηχο των ανακοινώσεων των δασμών, με τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, να έχει καταγράψει μείωση ύψους 17%.

Αντίστοιχα έχουν μειωθεί επίσης και οι τιμές του φυσικού αερίου και μάλιστα περισσότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ.

Αναμένεται, δε, μεγαλύτερη μείωση, με βάση τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, σύμφωνα με τις οποίες οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ τελικά θα αυξηθούν το 2025 και εκτιμάται πως θα υπάρξει άλλη μια μικρή άνοδος το 2026. Από την άλλη πλευρά οι ευρωπαϊκές τιμές προβλέπεται να αυξηθούν συγκρατημένα φέτος και να μειωθούν το επόμενο έτος.

Πλήγμα στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών

Στο μεταξύ, οι προσδοκίες για ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη έχουν και μια ευρύτερη επίδραση.

Σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που επικρατεί, οι προσδοκίες αυτές αποθαρρύνουν τις δαπάνες των επιχειρήσεων και πλήττουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Ως αποτέλεσμα οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι και οι καταναλωτές θα ξοδεύουν τελικά λιγότερα.

Related Articles

Back to top button