Πολιτική

Οι επενδύσεις στο σιδηρόδρομο στη συνάντηση Μητσοτάκη με Μελόνι – Τα τέσσερα αιτήματα της Αθήνας

Σήμερα στη Ρώμη, ενώπιον των δύο ηγετών, της Τζόρτζια Μελόνι και του Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένονται οι ανακοινώσεις σχετικά με τους «καρπούς» που έφεραν οι συναντήσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη για τον σιδηρόδρομο την περασμένη εβδομάδα στην αιώνια πόλη.

Όπως έχει αποκαλύψει το CNN Greece, κατά τη συνάντηση Κυρανάκη – Σαλβίνι, η ιταλική πλευρά δεσμεύτηκε για επενδύσεις στην ελληνική επικράτεια, υπογραμμίζοντας το ενδιαφέρον της για την ενίσχυση της παρουσίας της και την προώθηση καινοτόμων λύσεων στον σιδηροδρομικό τομέα.

Νέος στόλος τρένων, εκπαίδευση του προσωπικού

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει τέσσερα σαφή αιτήματα προς την Hellenic Train και αυτά διαμηνύθηκαν και στην μητρική εταιρεία Ferrovie Dello Stato Italiane και στον CEO Στέφανο Ντοναρούμα. Η Αθήνα επιθυμεί νέο στόλο, εκπαίδευση προσωπικού, βελτίωση υπηρεσιών, και τήρηση του νέου πλαισίου που πέρασε πρόσφατα το Υπουργείο.

Η ελληνική πλευρά διεκδικεί επενδύσεις από τους Ιταλούς της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ για την απόκτηση νέων, σύγχρονων τρένων, που θα αντικαταστήσουν τα παλιά με έμφαση την γραμμή Αθήνα –Θεσσαλονίκη.

Από την Άνοιξη του 2023 ο Πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει πως «Θα καθίσουμε κάτω με τη Hellenic Train και με την ιταλική κυβέρνηση και θα πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία».

Άμυνα και μεταναστευτικό στο «μενού» με την Μελόνι

Ο Πρωθυπουργός φτάνει το πρωί στη Ρώμη, αρχικά θα συναντηθεί με την Πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.

Όπως τονίζουν Κυβερνητικές πηγές Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της ΕΕ με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της ΕΕ, το μεταναστευτικό, ζητήματα που αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τη Τζόρτζια Μελόνι.

Άλλωστε, Ελλάδα και Ιταλία είναι χώρες πρώτης γραμμής στο μεταναστευτικό, που επανειλημμένα έχουν υπογραμμίσει την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, την ανάγκη φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, την ανάγκη συνεργασίας με τρίτες χώρες και την ενίσχυση των επιστροφών, καθώς και την ισορροπία ανάμεσα στην ευθύνη και την αλληλεγγύη.

Προειδοποίηση Μητσοτάκη για τη συνεργασία Ιταλίας – Τουρκίας

Στην ατζέντα των δύο ηγετών αναμένεται σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές να βρεθούν και άλλα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής ατζέντας, όπως η ασφάλεια και η άμυνα της ΕΕ, η διμερής συνεργασία στον τομέα της άμυνας, αλλά και η συνεργασία της ΕΕ με τρίτες χώρες στην ασφάλεια και την άμυνα. Θέση της Αθήνας είναι ότι αυτή πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και να υπηρετεί την στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, να μην δημιουργεί δηλαδή νέες εξαρτήσεις.

Ελλάδα και Ιταλία αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή και αντιμετωπίζουν λόγω κοινής γεωγραφικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας, κοινές προκλήσεις, από την Ανατολική Μεσόγειο, μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία, προκλήσεις που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με την Ιταλίδα ομόλογό του.

Η Ατζέντα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας

Σε ό,τι αφορά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, απ’ όπου αναμένεται να προκύψει σειρά συμφωνιών, η ατζέντα είναι ευρεία και οι προοπτικές συνεργασίας πολλές. Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκο Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκο, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών Κωνσταντίνο Κυρανάκη και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκο Τσάφο.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνεργασία στο εμπόριο και στις επενδύσεις, στην ενέργεια και ιδιαίτερα στην προοπτική ενίσχυσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Ιταλίας, στη συνδεσιμότητα, καθώς Ελλάδα και Ιταλία μπορούν να αποτελέσουν γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική, καθώς και στις μεταφορές.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών πραγματοποιήθηκε το 2017 στην Κέρκυρα, ενώ η κα Meloni είχε επισκεφθεί την Αθήνα και είχε συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον Αύγουστο του 2023.

Related Articles

Back to top button