Οι ψηφιακές τεχνολογίες «παίζουν» στην άμυνα και δημιουργούν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην Ελλάδα

«Ο χώρος της άμυνας αλλάζει χρησιμοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες. Αν φορούσα τώρα το “καπέλο” του επενδυτή, αυτός θα ήταν ένας τομέας στον οποίο θα εστίαζα πραγματικά, γιατί υπάρχουν πολλά χρήματα και υπάρχει βούληση να σκεφτούμε “έξω από το κουτί”, όχι μόνο για τα μεγάλα αμυντικά συμβόλαια». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του StrictlyVC, μία διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Η έμφαση που έδωσε ο πρωθυπουργός στη διασύνδεση του τομέα της άμυνας με εκείνον των ψηφιακών τεχνολογιών αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα μίας τάσης που παρουσιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Και ειδικά στην Ευρώπη όπου οι επενδύσεις και οι χρηματοδοτήσεις καινοτόμων εγχειρημάτων που αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για αμυντικούς σκοπούς αρχίζουν πλέον να «αποενοχοποιούνται» δημιουργώντας πολλές ευκαιρίες.
Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ όπου η κινητικότητα σε αυτό το χώρο δείχνει να είναι εξαιρετικά έντονη. Και δεν είναι τυχαίο ότι η στροφή των ενόπλων δυνάμεων προς τις νέες τεχνολογίες είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της «ατζέντας 2030», όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας στο πρόσφατο CNN Insights με θέμα «Τεχνολογία & αμυντική βιομηχανία: Ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα».
Κινήσεις κλειδί είναι αφενός η δημιουργία διεύθυνσης καινοτομίας στο ΓΕΕΘΑ και αφετέρου το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), τα οποία αποτελούν πρωτοποριακές κινήσεις για τα ελληνικά δεδομένα. Ουσιαστικά, πρόκειται για μία αλλαγή νοοτροπίας καθώς πλέον οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρείες να δοκιμάσουν πράγματα αλλά είναι ανοικτές και σε καινούριες ιδέες. «Θέλουμε να σκεφτόμαστε out of the box» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.
Η επενδυτική ευκαιρία και οι επιχειρηματικές κινήσεις
Ταυτόχρονα, πρόκειται και για επενδυτική ευκαιρία αλλά και δημιουργίας ενός νέου κλάδου με υψηλά περιθώρια ανάπτυξης. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΚΑΚ, Παντελής Τζωρτζάκης σημείωνε στο πλαίσιο του CNN Insights ότι κεφάλαια υπάρχουν για την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών. Και γενικότερα η αίσθηση είναι πως υπάρχουν μία σειρά από επενδυτικές ευκαιρίες που εμπλέκουν startups ακόμη και από άλλους τεχνολογικούς κλάδους που εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να έχουν άμεση σχέση με την άμυνα.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η Acromove, μία ελληνική startup που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λύσεων για τη δημιουργία «ιδιωτικών» -όπως ονομάζονται- δικτύων 5G και στη διαχείριση δεδομένων στο αποκαλούμε edge τμήμα του δικτύου. Εκ πρώτης όψεως, δεν έχει σχέση με το χώρο της άμυνας. Αλλά αυτό δεν εμπόδισε την EFA Group, έναν από τους σημαντικότερους «παίκτες» στο χώρο των αμυντικών τεχνολογιών, να επενδύσει 3 εκατ. ευρώ στην Acromove με την προοπτική να αποκτήσει πλειοψηφικό έλεγχο. Ο λόγος της επένδυσης είναι ότι οι λύσεις της Acromove βοηθούν μία στρατιωτική δύναμη να δημιουργήσει ένα αυτόνομο δίκτυο 5G επικοινωνιών στο πεδίο της μάχης και παράλληλα να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειάζονται πλέον.
Η Acromove είναι ένα παράδειγμα startup που στρέφεται στην άμυνα και υπάρχουν αρκετές ακόμη περιπτώσεις που οι επιχειρηματίες βλέπουν τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν. Πέραν των startups, όμως, βλέπουμε και μεγάλες εταιρείες πληροφορικής να επεκτείνονται στο χώρο της άμυνας. Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η Uni Systems αλλά και η Space Hellas με την πρώτη να δείχνει να θέλει να επεκταθεί γρήγορα στον συγκεκριμένο χώρο.
Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να σημειωθεί ότι έντονο ενδιαφέρον υπάρχει και για το χώρο του διαστήματος και ειδικά για τα συστήματα που αποκαλούνται «διπλής» χρήσης. Δηλαδή, μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για πολιτικούς αλλά και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Επίσης, το μεγάλο «στοίχημα» δείχνει να είναι η δημιουργία ενός οικοσυστήματος από καινοτόμες επιχειρήσεις στην Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στον τομέα των αμυντικών τεχνολογιών. Το ΕΛΚΑΚ μπορεί να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και αυτό δηλώνει και ο επικεφαλής του, κ. Τζωρτζάκης, οπότε μένει να δούμε ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις και πως θα εξελιχθεί η προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη.