Πολιτική

Ομαδικά πυρά στην κυβέρνηση για τη Γάζα από Ανδρουλάκη, Χαρίτση και στελέχη ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της ΝΔ για τη Γάζα εξαπέλυσαν χθες ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, καθώς και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, επικρίνοντας την επιλογή της να μη συνυπογράψει την κοινή δήλωση των ευρωπαϊκών χωρών που καταδικάζουν τις ενέργειες του Ισραήλ στην περιοχή. 

Στον απόηχο της σχετικής παρέμβασης σειράς δυτικών ηγετών, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, επιτέθηκε ευθέως στην κυβέρνηση για τη στάση της. «Μπροστά στην τραγωδία της εθνοκάθαρσης που εξελίσσεται στη Γάζα, η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών της ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων υποστηρίζοντας την ολλανδική πρόταση για την έναρξη αναθεώρησης της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε και πρόσθεσε σχολιάζοντας την ελληνική στάση: «από αυτή τη μεγάλη συμμαχία 17 κρατών μελών, η Ελλάδα ήταν απούσα. Ο Πρωθυπουργός δεν βρήκε να πει δύο λέξεις ούτε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο κ. Ανδρουλάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «εκθέτει διεθνώς τη χώρα μας με τη στάση της». «Έχουμε χρέος απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε πάντα στην όχθη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «η κυβέρνηση οφείλει να καταδικάσει τα ειδεχθή γεγονότα στη Γάζα, στηρίζοντας ενεργά κάθε πρωτοβουλία για την άμεση κατάπαυση του πυρός και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών στην περιοχή σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

Χαρίτσης: Όσο δεν παίρνετε θέση, είστε συνένοχος

Σκληρή γλώσσα προς στην κυβέρνηση για την απουσία της από την κοινή δήλωση χρησιμοποίησε αργά χθες το βράδυ και ο Πρόεδρος της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, απευθυνόμενος προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πριν από λίγο επικοινώνησε μαζί μου ο Πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα για να μου εκφράσει τη βαθιά απογοήτευση του για την απουσία της Ελλάδας από την κοινή δήλωση 22 χωρών, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, Βρετανία, Αυστραλία, με την οποία καλούν το Ισραήλ να επιτρέψει πλήρη πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας» ανέφερε και πρόσθεσε: «Κύριε Μητσοτάκη, Φτάνει πια! Σήμερα, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που η χώρα μας είχε την προεδρία, μείνατε σιωπηρός για το έγκλημα στη Γάζα. Ο ΟΗΕ δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες 48 ώρες 14.000 βρέφη μπορεί να πεθάνουν στη Γάζα αν δεν λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια. Όσο δεν παίρνετε θέση, είστε συνένοχος στη δολοφονία τους. Χειροκροτητής της γενοκτονίας».

«Ξέρω ότι διαφωνούμε σχεδόν στα πάντα. Αλλά θέλω να πιστεύω ότι η ζωή 14.000 βρεφών δεν μπορεί να σας αφήσει ασυγκίνητο. Σας καλώ απόψε το βράδυ να ανακοινώσετε διακοπή εμπορικών σχέσεων με το κράτος του Ισραήλ» είπε και ζήτησε τη διακοπή κάθε μορφής στρατιωτικής συνεργασίας με την κυβέρνηση Νετανιάχου.
«Να συνταχτείτε με τις 22 ευρωπαϊκές χώρες που συνυπογράφουν την κοινή δήλωση κατά της πολιτικής του λιμού στη Γάζα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ντρέπεται αιωνίως για τη σιωπή της κυβέρνησής της σήμερα» κατέληξε ο κ. Χαρίτσης.

Υψηλοί τόνοι και από ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ

Σε οξύ τόνο επέκριναν την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή -με πρώτη υπογράφουσα τη Ρένα Δούρου- με την οποία επικρίνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «τη μη υπογραφή της κοινής πρωτοβουλίας επτά Ευρωπαίων ομολόγων του για να μπει τέλος “στην ανθρωπογενή ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται μπροστά στα μάτια μας στη Γάζα». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η στάση της κυβέρνησης σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον «αποδοχή της σε εξέλιξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπως την έχουν χαρακτηρίσει ο ΟΗΕ και το ΔΠΔ» και δεύτερον «αποδεικνύει ξανά την ανυπαρξία πολυδιάστατης, ενεργητικής, φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης και μάλιστα σε περίοδο που η χώρα μας ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Επικριτική ήταν και η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνου για τη στάση της κυβέρνησης. «Η στάση της ΕΕ, των κρατών-μελών της και της ελληνικής κυβέρνησης, τα ‘δύο μέτρα και δύο σταθμά’, η κυνική δηλαδή στήριξη του κράτους-κατακτητή Ισραήλ, δεν απηχεί τις απόψεις του λαού, των εργατικών σωματείων και συνδικάτων, της νεολαίας, που εξαρχής έχουν αγκαλιάσει την υπόθεση του Παλαιστινιακού λαού» ανέφερε.

Related Articles

Back to top button