ΑΠΕ και πυρηνικά παράγουν το 40,9% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Η παγκόσμια καθαρή ενέργεια έχει φτάσει σε ένα ιστορικό ορόσημο, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια να παράγουν το 40,9% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας το 2024.
Σύμφωνα με νέα έκθεση της δεξαμενής σκέψης για την ενέργεια Ember, η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκε κατά 858 τεραβατώρες (TWh) το 2024 -μια αύξηση 49% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ των 577 TWh που είχε σημειωθεί το 2022.
Μεγάλο μέρος αυτού προήλθε από την ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας, η οποία, όπως σημειώνει η Ember, ήταν «η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας για 20ή συνεχή χρονιά», με 29% μεγαλύτερη παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε ετήσια βάση.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την έκθεση:
- Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί μόνο το 6,9% της ηλεκτρικής ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
- Η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι η μεγαλύτερη πηγή με 14,3%, με την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί το 9% και την αιολική, η οποία επίσης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, με 8,1%.
- Η πυρηνική ενέργεια υποχώρησε στο χαμηλότερο ποσοστό παραγωγής καθαρής ενέργειας εδώ και 45 χρόνια.
«Η ηλιακή ενέργεια έχει γίνει ο κινητήριος μοχλός της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε ο Phil MacDonald, διευθύνων σύμβουλος της Ember, σημειώνοντας ότι η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει διπλασιαστεί σε μόλις τρία χρόνια και θα ξεπεράσει τις 2.000 TWh το 2024.
«Ενώ ορισμένα έθνη μπορεί να κάνουν πίσω από τις δεσμεύσεις για το κλίμα, τα οικονομικά πλεονεκτήματα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οδηγούν σε ασταμάτητη παγκόσμια δυναμική».
Οι παγκόσμιες αγορές προχωρούν μπροστά
Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ απομακρύνεται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι μεγάλες διεθνείς αγορές -ιδίως η Κίνα και η Ινδία- διπλασιάζουν την ανάπτυξη καθαρής ενέργειας, σύμφωνα με το Forbes.
Μόνο η Κίνα αντιπροσώπευσε περισσότερο από το ήμισυ της αύξησης της ηλιακής παραγωγής του περασμένου έτους, με την καθαρή ενέργεια να καλύπτει το 81% της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Οι προσθήκες ηλιακής ισχύος της Ινδίας διπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το 2023, υπογραμμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι αναδυόμενες οικονομίες αναδιαμορφώνουν το παγκόσμιο ενεργειακό τοπίο.
Παρά τη στάση του Trump 2.0 υπέρ των ορυκτών καυσίμων, τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς εξακολουθούν να ευνοούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο συνδυασμός της πτώσης του κόστους για την ηλιακή ενέργεια και την αποθήκευση μπαταριών, παράλληλα με την αυξανόμενη ζήτηση από τον τεχνολογικό τομέα -ιδιαίτερα με την έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, των κέντρων δεδομένων και των ηλεκτρικών οχημάτων- συμβάλλει στη στήριξη της αναπτυξιακής πορείας της καθαρής ενέργειας.