Μαρινάκης για ΕΟΔΑΣΑΑΜ: Απέτυχε το αφήγημα της συγκάλυψης

«Αυτό που απέτυχε είναι η πιο χυδαία προσπάθεια που μπορώ να θυμηθώ από πλευράς αντιπολίτευσης και όχι μόνο ενός και δύο κομμάτων: το αφήγημα της συγκάλυψης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης προσθέτοντας ότι προκύπτουν ερωτήματα γι΄αυτούς που εμφανίζονται ως ειδικοί.
«Αυτό δηλαδή το οποίο ξεκίνησαν να χτίζουν πολλοί μεθοδικά κόμματα της άκρας δεξιάς και υιοθέτησαν δυστυχώς σχεδόν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τελευταίο το ΠΑΣΟΚ» και αν αυτές αποτελούν αποτυχία του επιτελικού κράτους, συνέχισε κατά την ενημέρωση των πολιτκών συντακτών αναφορικά με τις εξελίξεις με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Όπως είπε το γεγονός ότι έχουμε έναν οργανισμό διερεύνησης αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό για τη χώρα και αργήσαμε να έχουμε ένα τέτοιο οργανισμό για δύο λόγους».
Συμπλήρωσε ότι «ο πρώτος λόγος είναι γιατί πλέον υπάρχει κάτι θεσμοθετημένο που αν συμβεί κάτι πάρα πολύ άσχημο υπάρχει ένας οργανισμός για να διαχειριστεί το πεδίο, να ερευνήσει τα αίτια και να κάνει ενέργειες που, όπως διαπίστωσαν όλοι, έλειπε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.
«Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί δεν πρέπει να μηδενίζουμε σημαντικά ευρήματα του πορίσματος, τα οποία δεν είναι καθόλου τιμητικά ούτε για τη δική μας. Κυβέρνηση[…]».
Ανέφερε ότι υπάρχει ένα σκέλος του πορίσματος, το οποίο είναι ξεκάθαρα προβληματικό και υπογράμμισε ότι «αυτό λοιπόν το κομμάτι του πορίσματος που ήταν το μόνο στο οποίο πιάστηκε η αντιπολίτευση για να χτίσει αφηγήματα δικά της και πρόταση δυσπιστίας φαίνεται ότι είναι ελεγχόμενο, υπό ερωτηματικό».
«Αυτός είναι και ο λόγος που γεννώνται εύλογα ερωτήματα για αυτό το κομμάτι του πορίσματος» ανέφερε.
«Ερωτήματα για αυτούς που εμφανίζονται ως ειδικοί»
Είναι δεδομένο ότι αυτά τα οποία λένε τα ξένα πανεπιστήμια είναι πολύ σοβαρά. Εμείς δεν θα πάρουμε θέση. Δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι βγάζουμε πορίσματα για τα πορίσματα. Δεν είμαστε εμείς οι ειδικοί.
Ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τις επιφυλάξεις των επιστημόνων και βέβαια γεννώνται ερωτήματα και για αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ που εμφανίζονται εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ως ειδικοί και πραγματογνώμονες και είναι εγγεγραμμένοι σε άλλα ταμεία από αυτά τα οποία είναι εγγεγραμμένοι[…]».
«Ο κ. Παπαδημητρίου δεν έχει ευθύνη, ούτε το Διοικητικό Συμβούλιο για αυτά τα οποία περιέχονται μέσα σε ένα πόρισμα. Το είχε πει μάλιστα και στην παρουσίασή του εκείνη τη μέρα, το πόρισμα δεν τον συντάσσει το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά οι επιστήμονες, η επιτροπή των επιστημόνων, των εμπειρογνώμων, των ειδικών» απάντησε μεταξύ άλλων σε ερώτηση που του έθεσαν δημοσιογράφοι.
«Το συμπέρασμα είναι ότιδεν πρέπει να διαβάζουμε τα πορίσματα με κομματικά γυαλιά και δεν πρέπει να βλέπουμε σε κάποια πράγματα τα οποία είναι αντικειμενικά αυτά τα οποία έχουμε στο μυαλό μας και αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης μόνο και μόνο για να εξυπηρετήσουμε τους δικούς μας σκοπούς» ανέφερε ακόμα ο κ. Μαρινάκης.
«Νομίζω ότι μεγαλύτερη σύγχυση που δημιουργήθηκε στον κόσμο δημιουργήθηκε από όλους αυτούς οι οποίοι προσπαθούσαν να τον πείσουν για κάτι το οποίο δεν βασιζόταν σε τίποτα επίσημο» επεσήμανε.
«Προφανώς και πρέπει να δούμε τι συνέβη. Προφανώς και πρέπει να δοθούν σοβαρές απαντήσεις. Αλλά άλλο πράγμα να περιμένουμε απαντήσεις και άλλο πράγμα να κουνάμε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει ένα λαθρέμπορο» τόνισε σε άλλο σημείο.
Για το αν υπάρχουν ευθύνες του Χρήστου Σταϊκούρααπάντησε «ο πρόεδρος (σσ του ΕΟΔΑΣΑΑΜ) παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και θεωρώ ότι τα ερωτήματα τα οποία προέκυψαν για το πρόσωπό του ήταν περισσότερο σε σχέση με τον τρόπο που επικοινώνησε κάποια πράγματα για τον οργανισμό. Το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πετάξουμε τον μουτζούρη, αν μου επιτρέπετε την έκφραση σε έναν πρώην υπουργό. Έκανε έργο από το ’23 μέχρι σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου για τον σιδηρόδρομο; Θεωρούμε πως ναι. Έχουμε μιλήσει αναλυτικά και κυρίως η ίδια η ηγεσία του υπουργείου τακτικά πήγαινε και στη Βουλή και σε επίκαιρες ερωτήσεις απαντούσε ο κύριος Σταϊκούρας και οι υπουργοί του και σε συνεντεύξεις ό,τι είχε ερωτηθεί. Είναι προφανές ότι όλα αυτά δεν είναι αρκετά. Γι’ αυτό και το αίτημα του πρωθυπουργού, που είναι το αίτημα της κοινωνίας, είναι πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά γενικότερα και ειδικότερα και στις μεταφορές. Και επίσης ένας υπουργός κρίνεται και συνολικά[…]».