Κόσμος

Ο Κάρνεϊ πανηγυρίζει την εκλογική νίκη του: Ο Καναδάς ποτέ δεν θα γίνει 51η πολιτεία των ΗΠΑ

Ο Μαρκ Κάρνεϊ  εκλέχθηκε πανηγυρικά στις εκλογές του Καναδά, σε μια εκπληκτική ανατροπή που τροφοδότησαν οι πιέσεις από τον Τραμπ για την προσάρτηση της χώρας στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι απειλές του Τραμπ για δασμούς και οι υποδείξεις ότι ο Καναδάς θα έπρεπε να γίνει η 51η πολιτεία ανέτρεψαν την κούρσα προς την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος του Πιέρ Πουαλιέβρ που οι δημοσκοπήσεις μέχρι πριν από λίγους μήνες του έδιναν άνετο προβάδισμα.

Ο πρώην τραπεζίτης με τη νηφαλιότητα του τεχνοκράτη έπεισε εκατομμύρια Καναδούς ότι είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να ηγηθεί εν μέσω μιας επίθεσης άνευ προηγουμένου με πλήθος απειλών από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνει το Politico σε ανάλυση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Μιλώντας στο BBC , ο εκλεγμένος πρωθυπουργός του Καναδά, είπε ότι μπορεί να υπάρξει μια «οικονομική και ασφαλιστική συνεργασία» μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά αλλά αυτή μπορεί να προκύψει μόνο με τους όρους του Καναδά και όχι των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Παράλληλα, μετά την επιτυχημένη βραδιά των εκλογών, ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος ξεκαθάρισε στο BBC ότι η ενσωμάτωση του Καναδά στις ΗΠΑ ως «51η πολιτεία» «δεν πρόκειται ποτέ να συμβεί».

«Αξίζουμε σεβασμό. Περιμένουμε σεβασμό και είμαι βέβαιος ότι θα τον λάβουμε ξανά εν ευθέτω χρόνω, και μετά μπορούμε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις.», σημείωσε.

Ο Κάρνεϊ και ο Τραμπ έχουν συγκρουστεί για τους δασμούς από τότε που ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ανέλαβε προσωρινός πρωθυπουργός τον Ιανουάριο, και ο ίδιος λέει ότι δεν θα επισκεφθεί την Ουάσινγκτον μέχρι να υπάρξει «σοβαρή συζήτηση» σχετικά με την κυριαρχία του Καναδά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχει μια «πιθανότητα win-win» για τη χώρα του εάν είναι σε θέση να οικοδομήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και να εξασφαλίσει μια συμφωνία με τις ΗΠΑ.

«Θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το επίπεδο ολοκλήρωσης μεταξύ των χωρών μας, χωρών που έχουν παρόμοιο τρόπο σκέψης», λέει στο BBC.

«Σκεφτείτε τις αμυντικές συνεργασίες και αυτές οι συζητήσεις μόλις ξεκίνησαν, οπότε υπάρχουν πολλά που μπορούμε να κάνουμε», σημειώνει.

Οι Φιλελεύθεροι σύμφωνα με το AP προβλέπεται να κερδίσουν περισσότερες από τις 343 έδρες του Κοινοβουλίου από τους Συντηρητικούς. Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα κερδίσουν απόλυτη πλειοψηφία, που προβλέπει 172 εδρες, ή εάν θα χρειαστεί να συνεργαστούν με ένα ή περισσότερα μικρότερα κόμματο για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

«Οι Αμερικανοί θέλουν τη χώρα μας»

Ο άλλοτε διοικητής των κεντρικών πιστωτικών ιδρυμάτων του Καναδά και της Βρετανίας δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας να τονίζει πως οι αμερικανικές απειλές είναι απόλυτα αληθινές. «Θέλουν τους πόρους μας, το νερό μας, οι Αμερικανοί θέλουν τη χώρα μας», προειδοποιούσε.

«Στις ζωές μας μπήκε στο χάος. Είναι τραγωδία, αλλά είναι επίσης πραγματικότητα. Το ζήτημα-κλειδί αυτών των εκλογών» ήταν ποιος θα μπορέσει «να εναντιωθεί» στον πρόεδρο Τραμπ με τον πιο επαρκή τρόπο, επέμενε.

Ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πως θα διατηρήσει σε ισχύ τους καναδικούς τελωνειακούς δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όσο η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου συνεχίζει να εφαρμόζει τους δικούς της.

Αλλά εξήγγειλε επίσης ανάπτυξη του εμπορίου στη χώρα του με την άρση τελωνειακών και άλλων φραγμών μεταξύ καναδικών επαρχιών και αναζήτηση νέων εξαγωγικών προορισμών, ιδίως στην Ευρώπη.

Στην άλλη πλευρά, ο συντηρητικός μνηστήρας του πρωθυπουργικού θώκου υποσχόταν μειώσεις φόρων και περικοπές δαπανών, χωρίς απ’ ό,τι φαίνεται να πείσει τους ψηφοφόρους στη χώρα-μέλος της G7, την 9η ισχυρότερη οικονομία της υφηλίου, να γυρίσουν την πλάτη στους Φιλελεύθερους.

Ο κ. Πουαλιέβρ φάνηκε να πληρώνει ακριβά για την εγγύτητα, τόσο από την άποψη του ύφους, όσο και από την άποψη της ουσίας των προτάσεών του και της ιδεολογίας του, με τον Ρεπουμπλικάνο στον Λευκό Οίκο — αυτό και μόνο αποξένωσε μερίδα του εκλογικού σώματος, έκριναν αναλυτές.

Σχεδόν 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι είχαν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές στην αχανή χώρα με έξι ζώνες ώρας. Ήδη, η συμμετοχή στη διαδικασία εκ των προτέρων έσπασε κάθε ρεκόρ, φθάνοντας τις 7,3 εκατομμύρια ψήφους.

Related Articles

Back to top button