Ανυποχώρητη η Τουρκία – Παραμένει σταθερή σε πάγιες θέσεις

Eκ νέου θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη έθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργο Γεραπετρίτη στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο τηλεοπτικής συνέντευξης που παραχώρησε στις 7 Απριλίου στον ιρακινό τηλεοπτικό σταθμό UTV, ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χαρακτηριστικά: «Για ιστορικούς λόγους, μετά την κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχουμε τουρκική μειονότητα σε όλες τις χώρες που συνορεύουν με την Τουρκία: Στη Βουλγαρία, στην Ελλάδα, στη Γεωργία, στη Συρία, στο Ιράκ. Αν προσέξετε θα δείτε ότι οι τουρκικές κοινότητες εδώ δεν έχουν εμπλακεί ποτέ σε αυτονομιστικά κινήματα».
Σημειωτέον, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει εγκαταλείψει την συγκεκριμένη θέση που μετρά δεκαετίες.
Υπενθυμίζεται πώς στις 25 Φεβρουαρίου η Τουρκία έθεσε θέμα δικαιωμάτων της «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη και των «τουρκικής καταγωγής πολιτών» στα Δωδεκάνησα στον ΟΗΕ.Ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών, επικεφαλής της διεύθυνσης Ευρωπαϊκής Ένωσης του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι, μιλώντας διαδικτυακά στην έναρξη της 58ης Συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξε ότι υπάρχουν σοβαρές παραβιάσεις των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών της «τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη» και των Ελλήνων πολιτών «τουρκικής καταγωγής» που ζουν στα Δωδεκάνησα.
Μάλιστα, κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών να αναλάβει δράση για να διασφαλίσει ότι η «εθνική ταυτότητα» και τα δικαιώματα των «Τούρκων» γίνονται σεβαστά από την Ελλάδα.
Η στάση της Ελλάδας
Η Ελλάδα κρατά ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Άγκυρα χωρίς να αποκλίνει από τις πάγιες εθνικές θέσεις επιδιώκοντας το διάλογο χωρίς ακρότητες .
Παράλληλα όμως , αναγνωρίζει τις δυσκολίες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Η γραμμή της Αθήνας είναι πώς «οι ανέξοδοι βερμπαλισμοί δεν ωφελούν». Όπως έχει διατυπώσει ο Γιώργος Γεραπετρίτης «υπάρχουν ιστορικά βάρη και διαφωνίες αρχής». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα θα απομακρυνθεί από τις βασικές της θέσεις, οι οποίες εδράζονται στο διεθνές δίκαιο.
«Η πάγια αναφορά εκ μέρους της Τουρκίας σε ανύπαρκτη εθνική μειονότητα αντίκειται στην οφειλόμενη πιστή εφαρμογή του διεθνούς δικαίου», έχουν σημειώσει διπλωματικές πηγές ενώ έχουν επανειλλημένως τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την πολιτική ισότητας και ισοπολιτείας για όλους τους Ελληνες πολίτες.
Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι σαφής και δεν επιδέχεται παρερμηνείας: Αναφέρεται σε μουσουλμανική μειονότητα, έχει ξεκαθαρίσει η Αθήνα. Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τα ζητήματα αυτά σε όλα τα φόρα.
Οργή στην Άγκυρα
Η αναφορά του πρωθυπουργού στην 6η Απριλίου που καθιερώθηκε Μνήμης της Γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού, προκάλεσε την αντίδραση των φιλοκυβερνητικών μέσων.
Ο Κυριακός Μητσοτάκης στην καθιερωμένη κυριακάτικη ανάρτησή του στο facebook έγραψε: «Στην ημέρα μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού που τιμάται σήμερα, σε ανάμνηση της γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης από τους Νεότουρκους. Θυμόμαστε το “Μαύρο Πάσχα” της Ανατολικής Θράκης όχι μόνο ως τραγωδία, αλλά ως κομμάτι της ψυχής ενός λαού που άντεξε και προχώρησε. Όταν θυμόμαστε, τιμάμε. Και όταν τιμάμε, κρατάμε ζωντανά όσα μας έφεραν ως εδώ».
Στο «στόχαστρό» τους έβαλαν για άλλη μία φορά τα τουρκικά ΜΜΕ τον πρωθυπουργό με την εφημερίδα «Hürriyet» σημειώνει: «Ο Μητσοτάκης επινόησε νέα γενοκτονία και κατηγορεί τους Νεότουρκους».
«Ενώ εξηγούσε τις εβδομαδιαίες ενέργειές του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε τώρα τον ισχυρισμό της “γενοκτονίας” του ελληνισμού της Θράκης. Το 1994, η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε την 19η Μαΐου ως τη λεγόμενη “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου” και το 1998, τη 14η Σεπτεμβρίου ως τη λεγόμενη “Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας”. Η Βουλή κήρυξε την 6η Απριλίου ως “Ημέρα Μνήμης του Ελληνισμού στην Ανατολική Θράκη (Τουρκικά Θρακικά εδάφη)” το 2022. Ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξηγούσε τις εβδομαδιαίες ενέργειές του στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τώρα ισχυρίστηκε “Γενοκτονία του Θρακικού Ελληνισμού”», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Ο Μητσοτάκης υποστήριξε στον λογαριασμό του στα social media ότι “οι Έλληνες της Ανατολικής Θράκης υπέστησαν γενοκτονία από τους Νεότουρκους”. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, η ανάρτηση Μητσοτάκη τράβηξε την προσοχή», σημειώνει ο αρθρογράφος , ο οποίος συνεχίζει: «Ο όρος “γενοκτονία” δεν περιλαμβάνεται στο άρθρο 48 του νόμου 4954/22, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων στις 6 Απριλίου, ούτε στο Προεδρικό Διάταγμα της 14ης Ιανουαρίου 2025, σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των τελετών. Αναφέρεται μόνο η “Ημέρα Μνήμης”».