Οικονομία

Κτηματολόγιο: Τα τρία στοιχήματα για το 2025

Σε εγρήγορση δείχνει να βρίσκεται το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και ιδίως ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Μπουκώρος, προκειμένου να προχωρήσει με όσο το δυνατόν πιο γρήγορους ρυθμούς το έργο για την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου.

Αν και οι ρυθμοί δείχνουν να έχουν επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια, το ιδιαίτερα δύσκολο έργο απέχει αρκετά από την υλοποίηση του, και σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, για τη φετινή χρονιά υπάρχουν τρία μεγάλα στοιχήματα: να πλησιάσει όσο το δυνατόν περισσότερο στο 100% η διαδικασία της κτηματογράφησης, να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αρχείων των πρώην υποθηκοφυλακείων και να περιοριστούν περαιτέρω οι εκκρεμότητες που υπάρχουν.

Όσον αφορά την κτηματογράφηση, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το έργο έχει φθάσει στο 60% σε περαιωμένες μελέτες (από 36% τον Σεπτέμβριο του 2023), ενώ το 90% των ιδιοκτησιών σε όλη τη χώρα διαθέτει Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).

Όμως, το μεγάλο πρόβλημα είναι από εδώ και πέρα καθώς οι μελέτες που καθυστέρησαν σε Κέρκυρα, Κρήτη και Θεσπρωτία εξαιτίας δικαστικών προσφυγών, πρέπει να ολοκληρωθούν σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, ήτοι μέχρι το τέλος του 2025. Αντικειμενικά, ο στόχος δείχνει να είναι ότι μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς το ποσοστό της κτηματογράφησης να έχει πλησιάσει το 95%.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες, όσον αφορά στις συγκεκριμένες περιοχές, δόθηκε παράταση μέχρι τις 30 Μαϊου για την υποβολή νέων δηλώσεων, προκειμένου να έχουν μία επιπλέον δυνατότητα οι εκεί πολίτες ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που γίνεται, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου.

Η δεύτερη πρόκληση αφορά την ψηφιοποίηση 600 εκατ. σελίδων των αρχείων των υποθηκοφυλακείων. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τους αναδόχους εκτιμάται ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο προκειμένου να διευθετηθούν. Μέχρι σήμερα έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί πάνω από 320.000.000 σελίδες και η υπάρχουσα εκτίμηση είναι πως το έργο θα καταφέρει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2025. Σημειωτέον πως ήδη περισσότερα από 140 αρχεία υποθηκοφυλακείων είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας archive.ktimatologio.gr για εξ αποστάσεως έρευνα από δικηγόρους, προσφέροντάς τους άμεση πρόσβαση στην πληροφορία για νομικό έλεγχο τίτλων.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι οι εκκρεμότητες που υπάρχουν. Η κατάργηση 392 υποθηκοφυλακείων σε όλη τη χώρα είχε ως αποτέλεσμα να μείνουν πίσω περισσότερες από 350.000 εκκρεμότητες. Ήδη, ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί σε επίπεδα κάτω των 300.000 αλλά ο όγκος είναι αρκετά μεγάλος και ο στόχος να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση αυτών των εκκρεμοτήτων μέχρι το τέλος της χρονιάς μοιάζει αρκετά δύσκολο.

Προκειμένου να επιτευχθεί, σύμφωνα με το υπουργείο, χρησιμοποιούνται λύσεις τεχνητής νοημοσύνης που σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση του νομικού ελέγχου έχουν αυξήσει τον αριθμό των αποφάσεων που εκδίδονται. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι από 12.000 αποφάσεις τον μήνα πλέον ο αριθμός έχει φθάσει στις 50.000, με αποτέλεσμα να απορροφάτε ο αυξανόμενος όγκος των νέων συναλλαγών και ταυτόχρονα να μειώνεται το απόθεμα των εκκρεμοτήτων των υποθηκοφυλακείων. Στόχος για τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, είναι ο αριθμός των αποφάσεων να προσεγγίσει τις 70.000 μηνιαίως.

Related Articles

Back to top button