Πανικός στη Wall Street για δασμούς Τραμπ και κινεζικά αντίποινα – Χειρότερη εβδομάδα από το 2020

Εντείνονται αντί να υποχωρούν οι αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια στον απόηχο των σαρωτικών δασμών Τραμπ και την ηχηρή απάντηση της Κίνας με την επιβολή πρόσθετων δασμών 34% σε όλα τα προϊόντα των ΗΠΑ, την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη.
Στις ΗΠΑ ο δείκτης Dow Jones κατρακύλησε κατά 2.231 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 5,5%. Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε κατά 5,97%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq Composite έκλεισε με πτώση 5,82%.
Για την εβδομάδα, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 9,1%, ενώ ο Nasdaq σημείωσε πτώση 10%, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες πτώσεις τους από τον Μάρτιο του 2020 και την κρίση με τον Covid.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο FTSE 100 σημείωσε βουτιά σχεδόν 5% – τη μεγαλύτερη πτώση του εδώ και πέντε χρόνια, ενώ οι ασιατικές αγορές σημείωσαν επίσης πτώση ενώ και τα χρηματιστήρια στη Γερμανία και τη Γαλλία ακολούθησαν ανάλογη πορεία.
Ο Τραμπ, ο οποίος έχει δεσμευτεί να επαναφέρει την παγκόσμια εμπορική τάξη, απέρριψε τις ανησυχίες για το σοκ στην αγορά, σημειώνοντας ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ είναι ισχυρή. «Κρατάτε γερά», προέτρεψε τους ακόλουθους του στα social media.
Οι αγορές παγκοσμίως έχουν χάσει τρισεκατομμύρια σε αξία από τότε που ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους σαρωτικούς φόρους εισαγωγής 10% σε προϊόντα από κάθε χώρα, με προϊόντα από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων βασικών εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βιετνάμ, να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους συντελεστές.
Οι αναλυτές λένε ότι οι κινήσεις, ορισμένες από τις οποίες πρόκειται να τεθούν σε ισχύ το Σάββατο (5/4), αποτελούν τη μεγαλύτερη φορολογική αύξηση στις ΗΠΑ από το 1968. Αναμένουν ότι τα μέτρα θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση του εμπορίου και έχουν προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν πολλές χώρες σε οικονομική ύφεση.
Η απάντηση της Κίνας
Η πρώτη απάντηση στην κίνηση Τραμπ ήρθε από την Κίνα και ήταν ηχηρή. Ανακοίνωσε την επιβολή φόρων εισαγωγής 34% στα προϊόντα των ΗΠΑ, περιορίζοντας τις εξαγωγές βασικών ορυκτών και προσθέτοντας αμερικανικές εταιρείες στη μαύρη λίστα της, περιγράφοντας τις ενέργειες του Τραμπ ως «εκφοβισμό» και παραβίαση των κανόνων διεθνούς εμπορίου.
Άλλες χώρες φαίνεται να ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν συμφωνίες, παρά τα αντικρουόμενα μηνύματα από τον Λευκό Οίκο σχετικά με την όρεξη του για συνομιλίες.
Ανάμεσα τους και η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία φαίνεται να μελετά προσεκτικά την απάντηση που θα δώσει, δεδομένου ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών. Κάποιοι ζητούν να υπάρξει σκληρή απάντηση και κάποιοι άλλοι που έχουν στενότερες δεσμούς με το Λευκό Οίκο ίσως κινηθούν σε διμερές επίπεδο.
Ο Μάρος Σέφκοβιτς, ο επίτροπος εμπορίου για την ΕΕ, η οποία σχεδίαζε αντίποινα, είπε την Παρασκευή (5/4) ότι είχε μια «ειλικρινή» δίωρη ανταλλαγή απόψεων με Αμερικανούς αξιωματούχους και έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η εμπορική σχέση χρειάζεται μια «νέα προσέγγιση».
«Η ΕΕ είναι δεσμευμένη σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, αλλά και έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας», είπε. «Μένουμε σε επαφή», πρόσθεσε.