«Ποδαρικό» Μητσοτάκη στο Βερολίνο με Eurofighter, μεταναστευτικό και μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα

«Ποδαρικό» στην Γερμανική Καγκελαρία του Μερτς πραγματοποιεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως ο πρώτος ξένος Πρωθυπουργός που γίνεται δεκτός από τον νέο Καγκελάριο στο Βερολίνο. Ο κ. Μητσοτάκης θα γίνει δεκτός με στρατιωτικές τιμές, ενώ η κοινή συνέντευξη Τύπου έχει προγραμματιστεί για τις 14:30 (ώρα Ελλάδος).
Επίσημα, τα κορυφαία θέματα στην ατζέντα των δύο ηγετών είναι η οικονομία, έξι χρόνια μετά το τέλος μίας σκληρής δεκαετούς κρίσης, οι επενδύσεις και το διμερές εμπόριο, οι διεθνείς εξελίξεις, η νέα γεωπολιτική εικόνα της Ευρώπης και το μεταναστευτικό.
Οι δύο άνδρες φαίνεται να έχουν καλή χημεία ενώ συναντήθηκαν λίγο πριν από την επεισοδιακή εκλογή Μερτς, στη Βαλένθια, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και εκεί συζητήθηκαν για πρώτη φορά κεκλεισμένων των θυρών, παρουσία και του Κωστή Χατζηδάκη, τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο ότι ο Πρωθυπουργός το βράδυ θα μιλήσει ως επίτιμος προσκεκλημένος στο ετήσιο Συνέδριο του Economic Council Germany, όπου θα βραβευθεί για τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε αυτό το συνέδριο θα κάνει την πρώτη του εμφάνιση σε πολιτικοοικονομική εκδήλωση και ο Φρίντριχ Μερτς, έξι μέρες μόλις από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Το Οικονομικό Συμβούλιο του CDU με παραρτήματα στις Βρυξέλλες και τη Ν. Υόρκη, είναι μια γερμανική επιχειρηματική ένωση που εκπροσωπεί τα συμφέροντα περισσότερων από 11.000 μικρών και μεσαίων γερμανικών επιχειρήσεων, καθώς και μεγαλύτερων πολυεθνικών εταιρειών.
Υπενθυμίζεται πως ο κ.Μερτς έχει ιδρύσει για πρώτη φορά Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Γερμανία. Στη Βαλένθια ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε χαιρετίσει την απόφασή του κ. Mερτς να ιδρύσει ξεχωριστό Υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στη Γερμανία, τα οφέλη του οποίου είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο και τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.
«Καυτό» θέμα το μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό είναι ένα από στα πιο «καυτά» θέματα στην ατζέντα καθώς ο κ.Μερτς έχει εξαγγείλει αυστηρότατα νέα μέτρα και επιστροφές στην Ελλάδα για ανθρώπους που έχουν πάρει άσυλο στην Ελλάδα και στη συνέχεια έχουν μεταβεί στη Γερμανία.
Μάλιστα εκτιμάται ότι ο αριθμός των προσφύγων που θέλει να στείλει η Γερμανία πίσω στη χώρα μας φτάνει τις 40.000.
«Η μία συζήτηση μπορεί να είναι οι επιστροφές, η άλλη όμως είναι η ισοκατανομή. Αυτή θα είναι η συζήτηση: πώς θα κάνουμε επιστροφές αν πρώτα δεν έχει γίνει ισοκατανομή;» έχει απαντήσει πρόσφατα η Αθήνα δια του Μ. Βορίδη προσθέτοντας πως «δεν θα είμαστε και πολύ φιλικοί στο αίτημα»
«Θα βρει κατανόηση ο Έλληνας Πρωθυπουργός»
«Το θέμα της μετανάστευσης θα παίξει πιθανόν ρόλο σε όλες τις συνομιλίες με τους Ευρωπαίους γείτονές μας, συμμάχους και φίλους, άρα και στις συνομιλίες με τον κ. Μητσοτάκη», τόνισε χθες ο Γερμανός Κυβερνητικός Εκπρόσωπος για να προσθέσει: «Πιστεύω ότι στις σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας υπάρχει μεγάλη εμπειρία σε αυτό το πλαίσιο. Πιστεύω ότι γενικά, τις τελευταίες ημέρες κάναμε πολλά στην επικοινωνία μας με τους Ευρωπαίους γείτονες για το θέμα της μετανάστευσης. Ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο καγκελάριος στις συνομιλίες του, πάντα αναφερόταν στο θέμα, έτσι λοιπόν θα είναι και στις συνομιλίες του με τον Έλληνα πρωθυπουργό».
Ερωτώμενος εάν ο κ. Μητσοτάκης μπορεί στο συγκεκριμένο θέμα να περιμένει «μεγαλύτερη κατανόηση» από τον κ. Μερτς, με τον οποίο ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Στέφαν Κορνέλιους εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός θα βρει μεγάλη κατανόηση» και τόνισε ότι «η γερμανική μεταναστευτική πολιτική θα “επιλυθεί” σε αρμονία με τους Ευρωπαίους γείτονες, όπως το προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συμφωνίες για τη μετανάστευση και όπως το κατέστησε δυνατό η επικοινωνία της νέας γερμανικής κυβέρνησης» μαζί τους.
Το «αγκάθι» των Eurofighter
Το ότι ο Μερτς άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής Eurofighter στην Τουρκία κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, πριν 4 ημέρες, περιπλέκει περαιτέρω τα θέματα.
«Η Τουρκία προστατεύει μια περιοχή του ΝΑΤΟ, που έχει μεγάλη στρατηγική σημασία, την υψηλότερη στρατηγική σημασία» σημείωσε για να προσθέσει ότι αποτελεί πολύτιμο, σημαντικό εταίρο του ΝΑΤΟ και ότι θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει αυτή την εταιρική σχέση εντός της συμμαχίας.
Το ζήτημα είναι ύψιστης σημασίας για την Αθήνα, με τον Έλληνα Πρωθυπουργό ήδη χθες από τη Ρώμη να ξεκαθαρίζει πως στην απαραίτητη προσπάθεια ενίσχυσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας «είναι πολύ κρίσιμο να επιλέξουμε τους συνομιλητές μας με βασικό κριτήριο αν τελικά ευθυγραμμίζονται με την εξωτερική πολιτική και με τα συμφέροντα της Ένωσης. Γιατί, σίγουρα, η ευρωπαϊκή άμυνα, η στρατηγική μας αυτονομία, δεν εξυπηρετούνται δημιουργώντας νέες εξαρτήσεις».
“Υπάρχουν ξεκάθαρες διατυπώσεις, κανόνες, οι οποίοι δεν μπορούν να παραβιαστούν, ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ή να απειλούν συμμαχικά κράτη. Είναι, νομίζω, ένας κανόνας απαράβατος που ισχύει και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβιαστεί. Και το τονίζουμε σε κάθε ευκαιρία” υπογράμμισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Υπενθυμίζεται ότι η γερμανική κυβέρνηση υπό τον Ολαφ Σολτς είχε πριν λίγες εβδομάδες, αποφασίσει να εμποδίσει την αποστολή αεροσκαφών Eurofighter στην Τουρκία, σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα και λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης στη χώρα.