Κόσμος

Ποιος ήταν ο Πάπας Λέων 13ος το όνομα του οποίου πήρε ο νέος Ποντίφικας

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το όνομα που πήρε ο νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας καθώς επέλεξε το όνομα Λέων 14ος, θέλοντας ίσως να δώσει το στίγμα ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του Λέοντα 13ου. 

Ο πάπας Λέων ΙΓ’ κατά κόσμον Βιτσέντσο Τζοακίνο Ραφαέλε Λουίτζι Πέτσι, ήταν ο γηραιότερος Ποντίφικας, καθώς απεβίωσε 93 ετών και είχε την τρίτη μακρύτερη θητεία. Την πρώτη είχε ο Πίος Θ΄ και τη δεύτερη ο Ιωάννης-Παύλος Β.

Έμεινε στην ιστορία για τη διανόησή του και την προσπάθειά του να να καθορίσει την Εκκλησία σε σχέση με το μοντέρνο τρόπο σκέψης. Με την περίφημη εγκύκλιό του Rerum novarum περιγράφει τα δικαιώματα των εργαζομένων για ένα δίκαιο μισθό, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και το σχηματισμό εργατικών σωματείων, ενώ επιβεβαιώνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και της ελευθερίας στις επιχειρήσεις.

Αμέσως μετά την εκλογή του ο Λέων ΙΓ΄ εργάστηκε σκληρά για να συμφιλιώσει την Καθολική εκκλησία με τον σύγχρονο κόσμο, όπως και την την επιστήμη με τη θρησκεία σύμφωνα με τις αρχές του Θωμά του Ακινάτη.

Ήταν ο πρώτος Πάπας που καταγράφηκε η φωνή του σε δίσκο με ύμνο στην Παρθένο Μαρία. Τον δίσκο αυτόν χρησιμοποίησε αργότερα ο Αλεσάντρο Μορέσκι σε τραγούδι του. Αλλά και ο πρώτος Ποντίφικας που φωτογραφήθηκε με κάμερα έχοντας γεννηθεί το 1810.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ο Λέων ΙΓ΄ περπατούσε στηριζόμενος σε ένα μπαστούνι με χρυσή λαβή. Όταν ήταν σε καλύτερη κατάσταση περπατούσε χωρίς αυτό. Στις περιόδους που κυκλοφορούσαν άσχημες φήμες σχετικά με την υγεία του περπατούσε με βιασύνη για να τις διαψεύσει.

Αρχικά τάφηκε στην κρύπτη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου και αργότερα τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στον Άγιο Ιωάννη του Λατερανού.

Related Articles

Back to top button