Πολιτική

Προανακριτική για Καραμανλή: Το κυβερνητικό «σκάκι», η διασπασμένη αντιπολίτευση και τα ναρκοπέδια

Σε μία πολύ θερμή περίοδο εισέρχεται η πολιτική ζωή της χώρας, με άξονα και πάλι την τραγωδία των Τεμπών, αφού αυτή τη φορά το επίδικο είναι η ποινική μεταχείριση πρώην υπουργών και αυτό έχει άλλο πολιτικό βάρος.

Οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση είναι κρίσιμες και χρειάζονται λεπτούς χειρισμούς και καλή επικοινωνιακή τακτική για να πείσουν τους πολίτες ότι αναζητούν αλήθεια για το τραγικό δυστύχημα και πως θα αποδοθούν οι ευθύνες ακόμα και στο υψηλότερο επίπεδο.

Μοντέλο Τριαντόπουλου

Για την κυβέρνηση υπάρχει το «παράδειγμα Τριαντόπουλου» το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί το υπόδειγμα για το πως θα αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε δίωξη πολιτικού προσώπου, θεωρώντας ότι έτσι μεταφέρει το μήνυμα «δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε». Παράλληλα μεταφέρεται το μήνυμα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε να φτάσουν οι υποθέσεις στον φυσικό δικαστή.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, που ουσιαστικά αποκαλύπτει την στάση του κυβερνώντος κόμματος στα επόμενα βήματα: «Το να λέμε ότι ένας υπουργός δεν άκουσε κάποιες παρατηρήσεις, κάποιες επισημάνσεις, και είχαμε επί των ημερών του τραγική κατάληξη, είτε στην άσφαλτο, είτε σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα, είτε οπουδήποτε εν πάση περιπτώσει, και πρέπει να δικαστεί για κακούργημα, θεωρώ ότι μπαίνει σε μια σφαίρα λογικής η οποία θα έχει τις εξής επιπτώσεις: Θα μπορούσε κανείς να πει, κακώς κατά τη γνώμη μου, ότι οι τότε υπεύθυνοι για το “112” που δεν το ολοκλήρωσαν εγκαίρως, και από ό,τι φάνηκε θα μπορούσαν πολύ γρήγορα, θα έπρεπε να πάνε να δικαστούν για κακούργημα με αιτιώδη σύνδεσμο, αιτιώδη συνάφεια τους θανάτους στο Μάτι. Σημαίνει ότι πρέπει οι διατελέσαντες υπουργοί να πάνε να δικαστούν για κακούργημα επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί εγκαίρως ένας δρόμος».

Αντιπολίτευση… κατά μόνας

Στον αντίποδα η αντιπολίτευση θεωρεί ότι ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής πρέπει να παραπεμφθεί για κακούργημα, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί υφιστάμενοι του να είναι κατηγορούμενοι για κακουργηματικές πράξεις ή παραλείψεις και ο υπουργός να ελέγχεται για πλημμέλημα. Ήδη δηλώσεις στελεχών και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτό δείχνουν, όπως και οι τοποθετήσεις από την πλευρά του ΚΚΕ, της Πλεύρης Ελευθερίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ως προς το ποιες κατηγορίες θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός να υπάρχει συμφωνία… εξ αποστάσεως, πλην όμως δεν εκδηλώνεται καμία πρόθεση κοινής στρατηγικής. Το κάθε κόμμα θα λειτουργήσει αυτόνομα- εκτός εκπλήξεων- και απλώς θα αθροιστούν οι ψήφοι τους ως προς την τελική απόφαση στην Προανακριτική. Η αντιπολίτευση πιστεύει ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το μοντέλο Τριαντόπουλου και πως η Προανακριτική πρέπει να ασκήσει κανονικά το ρόλο της όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.

Οι βουλευτές δυσκολεύονται στην… ανάγνωση

Η δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή είναι ογκώδης με περίπου 60.000 αρχεία και είναι διαθέσιμη στους βουλευτές, που μπορούν να την μελετήσουν, αλλά όχι να λάβουν αντίγραφα Η αίθουσα 168 της Βουλής, όπου είναι διαθέσιμη η δικογραφία για τους Κώστα Καραμανλή και Χρήστο Σπίρτζη έμεινε αυτές τις μέρες ως επί το πλείστον άδεια.

Μόλις 13 βουλευτές από τους 300 έδειξαν «επιμελείς» και πήγαν για να μελετήσουν το κατηγορητήριο, ποσοστό που μόλις ξεπερνά το 4%. Ίσως τις επόμενες μέρες να έχουμε μεγαλύτερη προσέλευση ώστε τουλάχιστον οι δηλώσεις και οι τοποθετήσεις επί της δικογραφίας να γίνονται επί αντικειμένου με το οποίο έχουν έρθει σε επαφή οι βουλευτές/

Related Articles

Back to top button