Κόσμος

Πόλεμος παρασκηνίου για την Ουκρανία: Οι όροι της Μόσχας και ο φόβος κλιμάκωσης υπό τη «σιωπή» Τραμπ

Φόβους για ολομέτωπη επίθεση της Ρωσίας στη βορειοανατολική Ουκρανία εκφράζουν διεθνείς αναλυτές, καθώς η Μόσχα συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στο Χάρκοβο, με τους Ουκρανούς να προετοιμάζονται για ένα καλοκαίρι σφοδρότατων μαχών, την ώρα που υποτίθεται ότι πλέον αναμένεται το προσχέδιο έγγραφο των Ρώσων προς το Κίεβο με τους όρους για μια συνολική και μακροχρόνια συμφωνία ειρήνης, μετά και την ανταλλαγή αιχμαλώτων ανάμεσα στις δύο χώρες που αισίως ολοκληρώθηκε.

Έκκληση για νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας απευθύνει από την πλευρά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «δείχνοντας» τις ΗΠΑ και τη Δύση που «σιωπούν» για τα «ρωσικά εγκλήματα», εν μέσω βομβαρδισμών στην Ουκρανία με νεκρούς και τραυματίες, καθώς η επίθεση που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Κυριακής ήταν η μεγαλύτερη από την έναρξη του πολέμου με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους.

«Μόνο η σιωπή ενθαρρύνει τον Πούτιν» διαμήνυσε ο Ζελένσκι, την ώρα που η Ρωσία έκανε λόγο για κατάρριψη 110 ουκρανικών drones, 13 εκ των οποίων στόχευσαν περιφέρειες της Μόσχας. Στο μεταξύ, ο πόλεμος φαίνεται πως περνά σε μια από τις σκληρότερες φάσεις του, καθώς σήμερα έγινε γνωστό ότι προ ημερών το ελικόπτερο που μέτεφερε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν στο Κουρσκ δέχθηκε επίθεση.

Συνολικά, 1.000 Ρώσοι και 1.000 Ουκρανοί επέστρεψαν στις οικογένειές τους, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης ανταλλαγής αιχμαλώτων πολέμου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, μετά από πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σε διπλωματικό επίπεδο, άγνωστος παραμένει για την ώρα ο τόπος και ο χρόνος των επικείμενων συνομιλιών, με την Τουρκία να συνεχίζει τον ρόλο του διαπραγματευτή, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μεταβαίνει τη Δευτέρα (26/05) στη Ρωσία όπου θα συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του και ενδεχομένως και με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η Ευρώπη «πιέζει» και οι ΗΠΑ κάνουν νέο αίτημα για κατάπαυση πυρός

Αν και για την ώρα ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τηρεί σιγήν ιχθύος, η πρώτη αντίδραση από τις ΗΠΑ για τους βομβαρδισμούς που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στο Κίεβο ήρθε από τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ο οποίος χαρακτήρισε την εν λόγω επίθεση «ξεκάθαρη παραβίαση» των Πρωτόκολλων της Γενεύης του 1977 που αφορούν την προστασία των αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Aντίδραση υπήρξε και από τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόχαν Βάντεφουλ ο οποίος είπε ότι η απάντηση σε αυτό το κύμα επιθέσεων θα πρέπει να είναι η ενίσχυση των δυτικών κυρώσεων. Μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD υποστήριξε ότι «ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται για ειρήνη, θέλει να συνεχίσει τον πόλεμο και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Για αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συμφωνήσει (στην επιβολή) πρόσθετων κυρώσεων».

Αντίστοιχα, από την πλευρά της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας, ζήτησε την άσκηση «μέγιστης διεθνούς πίεσης» επί της Ρωσίας μετά και τη νέα πολύνεκρη νυχτερινή επίθεση στην Ουκρανία. «Οι επιθέσεις της τελευταίας νύχτας δείχνουν για άλλη μία φορά ότι η Ρωσία είναι αποφασισμένη να αυξήσει τα δεινά και να καταστρέψει την Ουκρανία. Είναι αποτρόπαιο να βλέπει κανείς παιδιά ανάμεσα στα αθώα τραυματισμένα ή σκοτωμένα θύματα», δήλωσε η ίδια μέσω του Χ. «Χρειαζόμαστε την μέγιστη διεθνή πίεση επί της Ρωσίας για να σταματήσει τον πόλεμο αυτό», τόνισε.

Πού βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα – Φόβοι για ολομέτωπη επίθεση

Στο μεταξύ, τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στην άλλη πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο στη βορειοανατολική Ουκρανία, προετοιμάζοντας επιθετικές ενέργειες, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους.

Κατά τον στρατιωτικό αναλυτή του Sky News, Michael Clarke, η συσσώρευση στρατευμάτων συνδέεται με την απώθηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Κουρσκ, που δεν απέχει πολύ από το Χάρκοβο.

Στα στρατεύματα αυτά περιλαμβάνονται και μερικοί από τους πιο έμπειρους στρατιώτες της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον αναλυτή, αυτό ενδέχεται να σημαίνει ότι κάτι σχεδιάζεται από τη Μόσχα. Αντίθετα, αν απομακρύνονταν οι επίλεκτες δυνάμεις, θα σήμαινε ότι δεν προετοιμάζεται μεγάλη επίθεση κοντά στο Χάρκοβο, με τον αναλυτή να εκτιμά ότι είναι πιθανό η Ρωσία να προετοιμάζεται για μια μεγάλη επίθεση κοντά στις παραμεθόριες πόλεις Χάρκοβο και Σούμι.

Παράλληλα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν στους Financial Times ότι η Ρωσία δεν δείχνει κανένα σημάδι να περιορίσει τις στρατιωτικές της επιθέσεις ή να κάνει πραγματικές παραχωρήσεις.

Αποκαλυπτική είναι η δήλωση του Γιεχόρ Φίρσοφ, βουλευτή και διοικητή μονάδας drone στην 109η Ταξιαρχία της Ουκρανίας ότι είναι καιρός η χώρα του να αντιμετωπίσει τη «σκληρή πραγματικότητα».

«Ο Πούτιν είναι πεπεισμένος ότι μπορεί να σπάσει την Ουκρανία», τόνισε. «Απλώς πιστεύει ότι η πλήρης συνθηκολόγηση μας είναι μόνο θέμα χρόνου… Οι ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν τη βοήθειά τους οποιαδήποτε μέρα τώρα. Βλέπει την Ευρώπη ως αδύναμη και αναποφάσιστη», κατέληξε.

Επιπλέον, την Πέμπτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του «δημιουργούν μια ζώνη ασφαλείας» κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων. Η ορολογία μόνο αθώα δεν είναι. Στο παρελθόν έχει χρησιμοποιηθεί για να σηματοδοτήσει διασυνοριακές εισβολές.

Το παρασκήνιο και οι… όροι

Ο Τραμπ και ο Πούτιν φαίνεται ότι μοιράζονται μια ακλόνητη πεποίθηση πως μόνο αυτοί έχουν την εξουσία και τις δεξιότητες για να διευθετήσουν τον πόλεμο, θεωρώντας δεδομένο πως οι Ευρωπαίοι και οι Ουκρανοί θα πράξουν ό,τι τους πουν.

Ο μεγάλος φόβος της Ουκρανίας είναι ότι ΗΠΑ και Ρωσία θα καταρτίσουν ενδεχομένως το δικό τους ειρηνευτικό σχέδιο και στη συνέχεια θα επιδιώξουν να επιβάλουν τους σκληρούς όρους της Μόσχας (μεταξύ αυτών η αναγνώριση του ρωσικού ελέγχου σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα και Κριμαία ως προϋπόθεση όχι για την ειρήνη, αλλά για την εκεχειρία και την έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων) υπό την απειλή νέας απόσυρσης της ζωτικής στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι βασικοί όροι που έθεσε ο Πούτιν κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε προ ημερών με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, περιλαμβάνουν:

  • Την πλήρη αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από το Ντονμπάς και τη «Νοβορωσία»
  • Την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ
  • Την άρση όλων των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας
  • Τη δέσμευση του Κιέβου σε ουδετερότητα και μη πυρηνικό καθεστώς
  • Την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ρωσόφωνων πολιτών στην Ουκρανία.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας σημείωσε ότι αυτό το προσχέδιο που ετοιμάζει η Μόσχα περιέχει «τους όρους μιας βιώσιμης, συνολικής και μακροχρόνιας συμφωνίας» για τη διευθέτηση του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Κίεβο θα πρέπει επίσης να προετοιμάσει ένα παρόμοιο έγγραφο, όπως συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχαν οι δύο πλευρές στην Κωνσταντινούπολη, στα μέσα Μαΐου.

Related Articles

Back to top button