Πολιτική

Πώς έφτασε η Νέα Αριστερά στο «όχι» σε συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι» στην πρόταση του προέδρου της Νέας Αριστεράς, Αλέξη Χαρίτση, για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε χθες η Κεντρική Επιτροπή στο τέλος μιας διήμερης συνεδρίασης που δοκίμασε την ενότητα του κόμματος.

Ο κ. Χαρίτσης κατέθεσε το Σάββατο «οδικό χάρτη» για τη συγκρότηση μετώπου της Νέας Αριστεράς με το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜεΡΑ25, τον ΚΟΣΜΟ (Πέτρος Κόκκαλης), το ΠΡΑΤΤΩ (Νίκος Κοτζιάς) και την Κοινωνική Συμφωνία (Λούκα Κατσέλη). Ο εν λόγω οδικός χάρτης περιλάμβανε μια άμεση πρόσκληση προς τις δυνάμεις αυτού του «Λαϊκού Μετώπου» με πρόβλεψη, μεταξύ άλλων, για συντονισμό των κοινοβουλευτικών ομάδων καθώς και από κοινού δράση στη Βουλή και με τελικό στόχο «την αξιολόγηση της δυνατότητας εκλογικής συνεργασίας αυτοτελών σχημάτων πάνω σε προγραμματική βάση».

Η αντίδραση Σακελλαρίδη

Με τον οδικό χάρτη του κ. Χαρίτση διαφώνησε ο Γραμματέας της Νέας Αριστεράς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του τόσο ως προς τον χρονισμό της πρωτοβουλίας όσο και ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Μια βιαστική και σπασμωδική συνεργασία δεν εξυπηρετεί ούτε την ανασυγκρότηση της Αριστεράς, ούτε δημιουργεί τις προϋποθέσεις δημιουργίας ανταγωνιστικής δύναμης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενέχει μάλιστα τον κίνδυνο ολικής απαξίωσης της Αριστεράς και της Νέας Αριστεράς» προειδοποίησε ο κ. Σακελλαρίδης.

Η παρέμβαση Ηλιόπουλου – Καρπόζηλου

Το χάσμα απέναντι στις δύο πλευρές επιχείρησαν να γεφυρώσουν λίγο αργότερα με τροπολογία τους οι Νάσος Ηλιόπουλος και Κωστής Καρπόζηλος. Στο εν λόγω κείμενο (που έγινε δεκτό από τον κ. Χαρίτση) ο επίμαχος άμεσος «οδικός χάρτης» αντικαταστάθηκε με πρόσκληση της Νέας Αριστεράς προς «τα πολιτικά κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης δίχως αποκλεισμούς και προνομιακές σχέσεις σε πέντε μεγάλες δημόσιες συζητήσεις, ώστε να ξεκινήσει η προγραμματική συζήτηση και η χαρτογράφηση συμφωνιών και διαφωνιών».

Η υπερψήφιση της τροπολογίας Τσακαλώτου

Ωστόσο, χθες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατέθεσε νέα τροπολογία με την οποία πρότεινε ο διάλογος αφενός να μην αρχίσει αμέσως και αφετέρου να μην εξαντληθεί σε μια συνεργασία μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Σε συνθήκες πολιτικής ρευστότητας, η Νέα Αριστερά έχει ακόμα χρονικό και πολιτικό περιθώριο να οργανώσει τη δουλειά της. Το πολιτικό κενό είναι μεγάλο στον χώρο της Αριστεράς και η Νέα Αριστερά έχει απωλέσει πολύ χρόνο ετεροκαθοριζόμενη από τις στρατηγικές των άλλων κομμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά η τροπολογία του κ. Τσακαλώτου η οποία έγινε δεκτή με 80 υπέρ έναντι 57 κατά και 6 απουσίες σε σύνολο 143 μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

Το «όχι στον ΣΥΡΙΖΑ του 2023»

Η υπερψήφιση της τροπολογίας Τσακαλώτου έναντι στην εισήγηση Χαρίτση επιτρέπει την εξαγωγή τριών συμπερασμάτων. Πρώτον, η πλειονότητα των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς είναι αντίθετη με το ενδεχόμενο ανασυγκρότησης του «ΣΥΡΙΖΑ του 2023», δηλαδή ενός σχηματισμού που θα περιλαμβάνει μόνο τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ, την Νέα Αριστερά και δυνάμεις που συνεργάζονταν και τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεύτερον, στη Νέα Αριστερά καταγράφεται πλέον χάσμα μεταξύ της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αφού το καθοδηγητικό όργανο του κόμματος υπερψήφισε με ευρεία πλειοψηφία την τροπολογία Τσακαλώτου ενώ οι βουλευτές φέρονται να την καταψήφισαν με συσχετισμό 3 έναντι 8. Τρίτον, η στρατηγική των συνεργασιών φαίνεται να βρίσκεται σήμερα σε αδιέξοδο καθώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί αποκλειστική συνεργασία με την Κουμουνδούρου αλλά πέραν του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή άλλη κομματική παράταξη που να τάσσεται (τουλάχιστον δημοσίως) υπέρ μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με την Νέα Αριστερά.

Related Articles

Back to top button