Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τη βιομηχανία τροφίμων

«Το πιο ανησυχητικό δεν είναι μόνο οι σημαντικές ανατιμήσεις αλλά το ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει την επάρκεια βασικών πρώτων υλών στο μέλλον». Με αυτό τον τρόπο περιέγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ιωάννης Γιώτης, τον προβληματισμό της βιομηχανίας τροφίμων σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
«Η κλιματική κρίση συνεχίζει να απειλεί τη δραστηριότητά μας και τον πρωτογενή τομέα, δημιουργώντας ανισορροπία μεταξύ επάρκειας πρώτων υλών και ζήτησης» υπογράμμισε ο κ. Γιώτης κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου.
Για τους καταναλωτές, φυσικά, το ζήτημα του κόστους αποτελεί προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους καθώς οι πιέσεις που συνεχίζουν να δέχονται συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων αποδίδονται πλέον, σχεδόν στο σύνολο τους, σε αυτόν ακριβώς τον παράγοντα. Την προηγούμενη διετία το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ήταν το ελαιόλαδο, η τιμή του οποίου, πάντως, μετά το ράλι που προηγήθηκε, πλέον αποκλιμακώνεται (-28,3% σε ετήσια βάση σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο του 2025). Στην παρούσα φάση, η εκτόξευση των διεθνών τιμών του κακάο και του καφέ είναι εκείνη που επηρεάζει τις τιμές σε μία σειρά από τρόφιμα, των οποίων αποτελούν πρώτες ύλες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει επίσης για φρούτα και λαχανικά, ακόμη και για τα ψάρια, οι τιμές των οποίων κατέγραψαν αύξηση 8,9% σε ετήσια βάση καθώς και ορισμένες κατηγορίες κρεάτων.
Όπως εξήγησε ο κ. Γιώτης αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, η ανισορροπία μεταξύ επάρκειας πρώτων υλών και ζήτησης «οδηγεί τις τιμές συγκεκριμένων πρώτων υλών να καταγράφουν ιστορικά υψηλά επίπεδα». «Τον τελευταίο χρόνο, είδαμε τις τιμές του κακάο να τετραπλασιάζονται σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και τις τιμές του καφέ να διπλασιάζονται. Αντίστοιχα οι μεταβολές τιμών στα βοοειδή φτάνουν το 50% και στη γαλοπούλα το 100%» συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Γιώτης έκανε λόγο για επιτακτική ανάγκη, οι επιχειρήσεις, μεταξύ άλλων, να προχωρήσουν σε επενδύσεις «σε εναλλακτικές καλλιέργειες, νέες τεχνολογίες και βιώσιμες πρακτικές».
Και για τον πρόεδρο του ΣΕΒ, κ. Σπύρο Θεοδωρόπουλο, η κλιματική κρίση αποτελεί μία από τις τρεις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις. Ο κ. Θεοδωρόπουλος, επικεφαλής της Bespoke, που δραστηριοποιείται στον κλάδο των τροφίμων, κατά την πρόσφατη συνέντευξη Τύπου του ΣΕΒ, σημείωσε σχετικά:
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, πιστεύω, που θα φέρει η κλιματική κρίση είναι στη γεωργία. Και επειδή όλοι από τη γεωργία ζούμε, θα είναι από εκείνα που δεν ξέρουμε πώς θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε» σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος, αναφέροντας ενδεικτικά το ζήτημα της λειψυδρίας αλλά και τις έντονες αλλαγές της θερμοκρασίας.
Εστιάζοντας στο γεγονός ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αποτελούν έναν εντελώς απρόβλεπτο παράγοντα, τον προβληματισμό του είχε εκφράσει τον περασμένο Νοέμβριο και ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας, Αριστοτέλης Παντελιάδης. «Δεν ξέρουμε τι θα ”ξεφυτρώσει” μεθαύριο. Δυστυχώς τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι μπορούν να προκύπτουν διάφορα προβλήματα εξαιτίας της ελλιπούς παραγωγής λόγω της κλιματικής κρίσης, με επιπτώσεις στην επάρκεια των προϊόντων και κατ΄ επέκταση στις τιμές», σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Παντελιάδης.