Οικονομία

Πώς οι νέες γενιές καταναλωτών αλλάζουν την αγορά – Οι τάσεις και ο «γρίφος» για την επόμενη μέρα

Οι προκλήσεις αλλά και οι ευκαιρίες παράλληλα, που προκύπτουν για τις επιχειρήσεις λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών, αντιλήψεων και, κατά συνέπεια, των καταναλωτικών συνηθειών των νέων, αποτελούν ένα μεγάλο «στοίχημα» στη «μάχη» της κατανάλωσης.

Kαι αν για τη Gen Ζ, τους σημερινούς 30αρηδες, πολλά από τα παραπάνω έχουν «αποκρυπτογραφηθεί», δεν συμβαίνει το ίδιο για την ακόμη νεότερη γενιά, τη Gen Alpha. Tους νέους, δηλαδή, που γεννήθηκαν από το 2010 έως το 2025 και από την αρχή της ζωής τους μεγαλώνουν σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η τεχνολογία. Οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι ανήλικοι, συμβάλλουν στη διαμόρφωση των επόμενων τάσεων – στην παρούσα φάση, αγοραστικά, κυρίως μέσω της «επιρροής» προς τους γονείς τους.

Από την Gen Z στη Gen Alpha

Για παράδειγμα, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των καταναλωτών της Gen Z, η τάση προς έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, έχει ήδη διαμορφώσει νέα δεδομένα στην αγορά, σε μία προσπάθειά των επιχειρήσεων να τους προσελκύσουν. Τόσο στον κλάδο τροφίμων και πότων, όπου επενδύουν όλο και περισσότερο σε προϊόντα που προάγουν μία πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή – από τα υγιεινά σνακ έως τα ποτά χωρίς αλκοόλ – όσο και γενικότερα στο λιανεμπόριο, με την «άνθιση», για παράδειγμα, της αγοράς των αθλητικών ειδών.

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, το μέλλον και τις νέες τάσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια, καταλυτικό ρόλο διαδραματίζει η εξέλιξη της τεχνολογίας, με τις συνέχεις και απρόβλεπτες, συχνά, αλλαγές που επιφέρει.

H επίδραση των social

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επίδραση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης και των δημοφιλών πλατφορμών, όπως το Tik Tok, στη συμπεριφορά των καταναλωτών. «Τα social media δεν έχουν ωράριο 9 με 5. Την ώρα που εμείς κοιμάστε, από 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το ξημέρωμα, οι νέες γενιές ανταλλάσσουν πάνω από 20 εκατ. ”likes”», εξηγούσε ο κ. Δημήτρης Κανέλλης, Creative Technologist της Imperius στο πρόσφατο Food Retail Conference. Συμπληρώνοντας, παράλληλα, πως οι νεότερες γενιές «κινούνται σε πλατφόρμες που εμείς δεν έχουμε καν ακούσει ακόμα». Η διάδραση μεταξύ τους, δηλαδή, στην περίπτωση αυτή, είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητη.

Για τις εταιρείες αυτό σημαίνει, ουσιαστικά, πως καλούνται πλέον, σε ταχύτατους ρυθμούς, να προσαρμόζονται σε συνέχεις αλλαγές και νέες τάσεις που αναδύονται συνεχώς. Οι οποίες, την ίδια στιγμή, είναι μάλλον …άγνωστο και το πόσο θα διαρκέσουν.

«Για να προλάβεις ένα trend θα πρέπει να είσαι σχεδόν ”μάντης”» σημείωνε χαρακτηριστικά στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της αλυσίδας Θανόπουλος ΑΕ, κ. Τέλης Θανόπουλος. Έτσι, όπως εξηγούσε, οι επιχειρήσεις μπορεί να μπουν στη διαδικασία να βάλουν στα ράφια τους προϊόντα που γίνονται «trend» στα social media, αλλά «δεν είναι βέβαιο πότε και εάν θα πουλήσουν τελικά».

O ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης

Ένα από τα χαρακτηριστικά, πάντως, στο οποίο έχουν ήδη εστιάζουν και αναμένεται ακόμη περισσότερο να δώσουν έμφαση στο μέλλον οι επιχειρήσεις, είναι η ανάγκη των καταναλωτών για προσωποποιημένη εμπειρία στις αγορές τους.

Στο πλαίσιο αυτό, κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος της Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία όπως υπογραμμίζουν στελέχη της αγοράς, «είναι ήδη παρούσα» σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που συντελούνται ή βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με την τεχνολογία να βρίσκεται πλέον στο …DNA των καταναλωτών νεότερων ηλικιών, δεδομένη θεωρείται η ακόμη μεγαλύτερη επίδραση του ΑΙ στις τάσεις που θα κυριαρχήσουν στο μέλλον καθώς και οι ραγδαίες και δύσκολα προβλέψιμες αλλαγές, που αυτό θα φέρει τα επόμενα χρόνια.

Related Articles

Back to top button