Κόσμος

Ρομπότ, drones και 3D χαρτογράφηση φέρνουν στην επιφάνεια τα μυστικά του Αλκατράζ

Το Αλκατράζ είναι έτοιμο για κάθε μελλοντική πρόκληση – ακόμα κι αν αυτή είναι η επαναλειτουργία του ως φυλακή που επιθυμεί ο Ντόναλντ Τραμπ – χάρη στο έργο του τεχνολόγου Πιτ Κέλσι, που ανέλαβε την 3D χαρτογράφηση ολόκληρου του νησιού.

Το 2023, καθώς η στάθμη της θάλασσας ανέβαινε γύρω από το εμβληματικό νησί στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, ο Κέλσι κλήθηκε να βοηθήσει στη διάσωση του χώρου για τις μελλοντικές γενιές. Αν και είναι πιο γνωστό για τα 29 χρόνια που λειτούργησε ως ομοσπονδιακή φυλακή, το Αλκατράζ ήταν επίσης στρατιωτικό φρούριο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού Εμφυλίου για να προστατεύσει το Σαν Φρανσίσκο από τους επιδρομείς της Συνομοσπονδίας.

Με ρομποτικό σκύλο και drone

Οπλισμένοι με έναν συνδυασμό από φορητές κάμερες και drones, ο Κέλσι και η ομάδα του ξεκίνησαν να χαρτογραφούν σε 3D τον χώρο τον Δεκέμβριο του 2023 και ολοκλήρωσαν το έργο τους περισσότερο από έναν χρόνο μετά, τον Ιανουάριο του 2025. Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός τους περιελάμβανε το ρομποτικό σκυλί «Spot» της Boston Dynamic και ένα drone Elios 3 της Flyability.

Χάρη σε αυτά, η ομάδα ερευνητών, επιστημόνων και χειριστών drone του Kelsey μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε περιοχές που προηγουμένως θεωρούνταν απρόσιτες λόγω μολύβδου, αμιάντου και άλλων προβλημάτων ασφαλείας, όπως ζημιές σε δομικά στοιχεία.

Η τεχνολογία που βρίσκεται στο επίκεντρο του έργου, ωστόσο, είναι η LiDAR (Light Detection and Ranging, που σημαίνει ανίχνευση και μέτρηση απόστασης με φως) –μια τεχνική αεροφωτογράφισης που χρησιμοποιεί σάρωση με λέιζερ για να δημιουργήσει τρισδιάστατα μοντέλα με ακρίβεια εκατοστού.

«Σκεφτείτε το σαν μια ακτινογραφία ή μια αξονική τομογραφία ολόκληρου του νησιού», λέει ο Kelsey στο CNNi. «Κάνει το αόρατο ορατό».

Οι ανακαλύψεις τους έριξαν φως στην πιο διάσημη απόδραση από τη φυλακή – εκείνη του 1962, από τον Φρανκ Μόρις και τους αδελφούς Κλάρενς και Τζον Κλάρενς Άνγκλιν (που έγινε ταινία το 1979 με τον Κλιντ Ίστγουντ ως Μόρις).

Η ομάδα του Kelsey δημιούργησε ένα λεπτομερές σκαναρισμένο σχέδιο της διαδρομής που άνοιξαν μέσα από τα κελιά τους πριν αναρριχηθούν σε ένα δίκτυο σωλήνων και διαφύγουν στην οροφή της φυλακής. Στη συνέχεια, κατέβηκαν στο νερό και ξεκίνησαν με μια σχεδία από τη βορειοανατολική ακτή του νησιού. Οι τρεις κρατούμενοι δεν επανεμφανίστηκαν ποτέ και δεν είναι γνωστό αν επέζησαν.

Επιστημονικές και καλλιτεχνικές χρήσεις

Οι χάρτες του Κέλσι θα χρησιμοποιηθούν ως βάση για μελλοντικές έρευνες σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη σεισμική δραστηριότητα και η γενική φθορά του χώρου, ο οποίος σήμερα υποδέχεται περίπου 1,2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.

«Μπορούμε να δοκιμάσουμε έναν σεισμό 7,0 Ρίχτερ με αυτά τα δεδομένα για να δούμε τι θα συμβεί», λέει ο Κέλσι.

Οι πιθανές χρήσεις δεν θα είναι μόνο επιστημονικές. Ο Κέλσι, ο οποίος έχει επίσης εργαστεί σε ντοκιμαντέρ και ταινίες, λέει ότι τα δεδομένα του μπορούν τώρα να χρησιμοποιηθούν και στις τέχνες. Οι σκηνοθέτες ταινιών, για παράδειγμα, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα μοντέλα για να αναπαράγουν ολόκληρη τη φυλακή με χρήση green screen. Μια άλλη χρήση είναι ο εικονικός τουρισμός, με χρήση των δεδομένων για τη φυσική αναδημιουργία τμημάτων της φυλακής για όσους δεν μπορούν να ταξιδέψουν στο νησί.

Με πληροφορίες από: How one man just rewrote the history of Alcatraz by Louise McLoughlin, CNN

Related Articles

Back to top button