Σαρωτικές αλλαγές για τις επιχειρήσεις – Τι αλλάζει σε εργασιακά, ψηφιοποίηση και φορολογία

Ψηφιακή κάρτα εργασίας, ηλεκτρονικό πελατολόγιο και ασφαλιστικές εισφορές αλλάζουν το τοπίο στις επιχειρήσεις από φέτος το καλοκαίρι.
Στόχος είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και η διαφάνεια στις λειτουργίες, ώστε να περιοριστούν τα φαινόμενα φορο-αποφυγής.
Τι αλλάζει στα εργασιακά
Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναμένεται να φέρνει ριζικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στον τρόπο που γίνονται οι προσλήψεις, αλλά και οι δηλώσεις βαρδιών και υπερωριών, με βασικό εργαλείο την ψηφιακή κάρτα εργασίας.
Παράλληλα, προβλέπεται η μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου για τις επιχειρήσεις με την κατάργηση εντύπων για τις άδειες και των καταστάσεων προσωπικού.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες μέρες του Ιουνίου και θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις που απλοποιούν τις διαδικασίες στις προσλήψεις – απολύσεις, ακόμα και μέσω κινητού τηλεφώνου, με μια ειδική εφαρμογή αποδοχής των όρων ή διακοπής της σύμβασης.
Αναπόφευκτη η ψηφιοποίηση
Η ψηφιακή παρουσία μιας επιχείρησης αφήνει ελάχιστα περιθώρια για παρατυπίες και «φοροαποφυγές».
Αυτό φάνηκε ήδη από την πρώτη φάση ψηφιοποίησης μέσω των εφαρμογών: my data, κάρτα εργασίας, ψηφιακό Δελτίο αποστολής, e timologio, ψηφιακό πελατολόγιο, οι οποίες ήδη έχουν πραγματικό αποτέλεσμα διευρύνοντας τη φορολογητέα βάση και τις εισπράξεις με αποτέλεσμα πλεονασματικούς προϋπολογισμούς.
Από την άλλη, όσο πιο πολύ εντάσσονται οι αυτοματοποιήσεις στις βασικές λειτουργίες των επιχειρήσεων, τόσο λιγότερη πίεση θα υπάρχει για το προσωπικό και τόσο πιο ομαλά θα κινούνται οι διαδικασίες.
Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο έχει δείξει πως είναι αποφασισμένο να θέσει σε εφαρμογή τα σχέδια για πλήρη ψηφιοποίηση με πολλαπλές διασταυρώσεις στοιχείων.
Μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που αναμένονται άμεσα, είναι η εφαρμογή του ψηφιακού δελτίου αποστολής από την 1η Ιουνίου για την πρώτη φάση, καθώς θα φέρει ουσιαστικές αλλαγές στην οργανωτική δομή της επιχείρησης.
Τα «αγκάθια» της φορολόγησης
Στην πρόσφατη έρευνα του ΣΕΒ «Σφυγμός του επιχειρείν» αποτυπώνονται οι μεγαλύτερες ανησυχίες, αλλά και τα εμπόδια που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Έλληνες επιχειρηματίες.
Ένα από τα σημεντικότερα φαίνεται πως είναι βαριά φορολογία, με 86,8% και 82% για τις μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, αντίστοιχα. Ενώ ακολουθούν οι φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία (85,5% και 83,8% αντίστοιχα).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην έρευνα τα επτά μεγαλύτερα εμπόδια είναι τα εξής:
- Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές στην εργασία
- κόστος ενέργειας
- φορολογία επιχειρήσεων
- γραφειοκρατία
- μη επαρκής προστασία των επιχειρήσεων από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην Ελλάδα
- ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό (εξειδικευμένο και μη)
- ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης