Ελλάδα

Σεισμοί στη Βόρεια Εύβοια: Σε παλιά κτήρια οι περισσότερες ζημιές – Συνεχίζονται οι έλεγχοι (pics)

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) έχει μεταβεί στη Βόρεια Εύβοια, προκειμένου να πραγματοποιήσει ελέγχους σε κτίρια, με φόντο το μπαράζ σεισμικών δονήσεων των τελευταίων ημερών στην περιοχή.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ρωγμές έχουν σημειωθεί σε περίπου 50 κτίρια, η πλειονότητα των οποίων είναι παλιές κατασκευές.

Με απόφαση του δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, όλα τα σχολεία του δήμου παραμένουν σήμερα κλειστά, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι από τη ΔΑΕΦΚ.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πραγματοποιώντας περιπολίες, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχουν δεχθεί κάποια κλήση ούτε έχει χρειαστεί να επέμβουν.

Από την πλευρά τους, οι ειδικοί στην πλειονότητά του εκτιμούν ότι η περιοχή της Βόρειας Εύβοιας δεν μπορεί να δώσει μεγάλους σε μέγεθος σεισμούς, ωστόσο ορισμένοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το γεγονός πως τα επίκεντρα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές, αλλά και για το ενδεχόμενο να πρόκειται για ένα σμήνος σεισμών.

Γκανάς στο CNN Greece: «Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μεγάλο σεισμό»

«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για μεγάλο σεισμό, γιατί δεν υπάρχει μεγάλο ρήγμα το οποίο μπορεί να δώσει τέτοιο σεισμό», τόνισε ο σεισμολόγος Θανάσης Γκανάς μιλώντας για την σεισμική ακολουθία.

Ακόμη, ανέφερε ότι «Το ότι υπάρχει μία ακολουθία με μεγέθη 4 – 4,5 σημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή γιατί υπάρχουν πολλά παλαιά κτήρια και αυτά έχουν καταπονηθεί από αυτούς τους σεισμούς».

Συμπλήρωσε δε ότι «Χρειάζεται ένα διάστημα λίγων ημερών να δούμε πως θα εξελιχθεί η ακολουθία. Είναι πολύ καλό που υπάρχουν μετασεισμοί, ωστόσο θέλουμε και άλλο χρόνο να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή η παραγωγή μετασεισμών και τα μεγέθη τους».

Related Articles

Back to top button