Σενάρια επανεμφάνισης Τσίπρα γεννά η κρίση στην Κεντροαριστερά

Νέα σενάρια για την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών από τον Αλέξη Τσίπρα προκαλεί η εντεινόμενη κρίση στο χώρο της Κεντροαριστεράς την ώρα, πάντως, που συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υπενθυμίζουν ότι δεν επιβεβαιώθηκαν όσοι στο πρόσφατο παρελθόν είχαν προεξοφλήσει κάτι τέτοιο.
Τα αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αλλά και η παραφιλολογία σχετικά με τις προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού συνδέονται με τρία χαρακτηριστικά της τελευταίας περιόδου. Πρώτον, με τη δημοσκοπική καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ που βρίσκονται πλέον εκτός δεύτερης θέσης στις περισσότερες σφυγμομετρήσεις και συνεχίζουν, μάλιστα, να χάνουν ψηφοφόρους παρά τη φθορά της κυβέρνησης. Δεύτερον, με την απροθυμία συνεννόησης μεταξύ των κομμάτων του ευρύτερου χώρου η οποία κορυφώθηκε με το πρόσφατο «όχι» της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Αριστεράς στην πρόταση «συγκόλλησης» με τον ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσε ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης. Ταυτόχρονα, το ΠΑΣΟΚ παραμένει αμετακίνητο στην στρατηγική της «αυτονομίας», κάτι που πρακτικά μεταφράζεται σε άρνηση συνεργασίας με άλλες πολιτικές παρατάξεις. Τρίτον, με το γεγονός ότι τον Ιούνιο συμπληρώνονται δύο χρόνια της νέας διακυβέρνησης της ΝΔ, φτάνουμε δηλαδή στο μέσον της κυβερνητικής θητείας. Πρόκειται για μια περίοδο, η οποία σύμφωνα με πλειάδα διεθνώς αναγνωρισμένων πολιτικών επιστημόνων, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγίωση στάσεων οι οποίες καθορίζουν συνήθως την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών όταν φτάσει η ώρα της κάλπης. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την καταλληλότερη στιγμή για ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών…
«Ναι» της κοινής γνώμης σε κεντροαριστερό φορέα
Σε αυτό το ρευστό περιβάλλον μια σημαντική μερίδα πολιτών δείχνει να εναποθέτει τις ελπίδες της στον κ. Τσίπρα. Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη έρευνα της GPO, το 33% τάχθηκε υπέρ της επιστροφής του πρώην πρωθυπουργού στο πολιτικό σκηνικό, είτε σε θέση αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ (18,4%), είτε μέσω της ίδρυσης νέου κόμματος (14,6%). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Prorata το 45% των πολιτών τάσσονται υπέρ μιας «εναλλακτικής προοδευτικής λύσης» στη διακυβέρνηση της χώρας. Εξ αυτών δε, το 67% προτιμά τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς (είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω συνεργασίας από τις ηγεσίες), ενώ μόνο το 27% τάσσεται κατά της δημιουργίας ενός φορέα συνεργασίας και το 6% δεν εκφράζει γνώμη.
Τι αναφέρουν στο CNN.gr συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα
Από την πλευρά του ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επέστρεψε από σειρά διαλέξεων στο πανεπιστήμιο Harvard όπου διατύπωσε νέες εκκλήσεις για συνεργασία και συντονισμό των προοδευτικών δυνάμεων. Παράλληλα, δεν παύει να παίρνει αποστάσεις από τους «ανώφελους και άγονους εμφυλίους» που ταλανίζουν τον χώρο. Συνεχίζει, όμως, να κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο ανάληψης μιας πρωτοβουλίας συνένωσης δυνάμεων της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Ωστόσο, συνομιλητές του πρώην πρωθυπουργού υπενθύμισαν στο CNN.gr ότι όλα τα σενάρια που διακινήθηκαν εδώ και μήνες περί πολιτικών κινήσεών του «δεν επιβεβαιώθηκαν από τα γεγονότα».
Νέα διεθνής διάσκεψη του Ινστιτούτου Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα προγραμματίζει, πάντως, τη δεύτερη διεθνή διάσκεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από την υπογραφή της (16 Ιουνίου 2018). Οι εκδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διεθνής διάσκεψη για τη Συμφωνία των Πρεσπών διοργανώθηκε πέρυσι με συμμετοχή περισσότερων από 50 προσωπικοτήτων (πρώην και νυν πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί, διακεκριμένοι επιστήμονες, εκπρόσωποι διεθνών ινστιτούτων κ.ά.).