Σε πλήρη λειτουργία η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Μεσσηνία από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Σε εμπορική λειτουργία παραδόθηκε και η τρίτη μονάδα του έργου «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων» στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας, ένα έργο το οποίο διαχειρίζεται 60.000 τόνους αστικών στερεών απορριμμάτων ετησίως, περιορίζοντας σημαντικά τον όγκο που καταλήγει προς υγειονομική ταφή, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική στρατηγική για την κυκλική οικονομία.
Η εγκατάσταση εντάσσεται στο έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μια επένδυση ύψους 167 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει υλοποιήσει και λειτουργεί ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Το έργο περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και παράγει «πράσινη» ενέργεια, η οποία διοχετεύεται στο δίκτυο ηλεκτρισμού της χώρας.
Υπολογίζεται ότι παράγονται 6.000 MWh ενέργειας ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 1.500 νοικοκυριών.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης, τόνισε ότι με την πλήρη λειτουργία της μονάδας ολοκληρώνεται ένα έργο εθνικής σημασίας, που τοποθετεί την Πελοπόννησο στην πρώτη γραμμή της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων.
«Είμαστε υπερήφανοι που παραδίδουμε σήμερα και την τρίτη μονάδα του έργου, ολοκληρώνοντας το ορόσημο της κατασκευής», δήλωσε ο κ. Περιστέρης.
«Το συνολικό, ολοκληρωμένο πλέον έργο, δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων στην Πελοπόννησο, σε σχέση με το 2019, όταν η Περιφέρεια Πελοποννήσου είχε σε λειτουργία μόλις έναν νόμιμο ΧΥΤΑ και πολλές παράνομες χωματερές, για τις οποίες η χώρα μας πλήρωνε πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μάλιστα τότε, οι 21 από τις 65 περιπτώσεις προστίμων που καταβάλλαμε για τις παράνομες χωματερές αφορούσαν στην περιφέρεια Πελοποννήσου. Σήμερα στη χώρα λειτουργούν 13 μονάδες -οι τρεις στην Πελοπόννησο-, ενώ κατασκευάζονται ακόμα 24», επεσήμανε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο ΥΠΕΝ κ. Σταύρος Παπασταύρου.
Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Δημήτρης Πτωχός σημείωσε:
«Aφήνουμε οριστικά πίσω μας ένα παρελθόν που ταυτίστηκε με τη διαχειριστική αδυναμία, τις περιβαλλοντικές πληγές και τα δυσβάσταχτα πρόστιμα. Περνάμε σε μια νέα εποχή, όπου η διαχείριση απορριμμάτων γίνεται με σύγχρονες, ευέλικτες και αποδοτικές μεθόδους, προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η υποδομή αυτή αποτελεί κάτι πολύ περισσότερο από ένα τεχνικό έργο».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, κ. Μανώλης Γραφάκος, δήλωσε:
«Από τις 21 παράνομες χωματερές, φτάσαμε σε μια ολοκληρωμένη περιφερειακή διαχείριση που αποτελεί πρότυπο και οδηγό για όλη τη χώρα. Όταν αναλάβαμε το 2019, λειτουργούσαν μόλις 3 μονάδες και 5 βρίσκονταν υπό κατασκευή.»
Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου κ. Γιάννης Σμυρνιώτης σχολίασε πως «η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι πλέον απ’ άκρου σ’ άκρο η πιο καθαρή περιοχή της Ελλάδας. Σήμερα, με την πλήρη λειτουργία όλων των μονάδων διαχείρισης της Αρκαδίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας αλλά και των δύο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων της Αργολίδας και της Κορινθίας, η Περιφέρεια περνάει σε μια νέα εποχή».
Μιλώντας για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της μονάδας, ο Διευθυντής έργων απορριμμάτων του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης εξήγησε πως η Μονάδα επεξεργασίας της Μεσσηνίας ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής, που εκτός από σύγχρονες – είναι και βαθιά λειτουργικές, βιώσιμες και καινοτόμες. «Η λειτουργία παρακολουθείται online, σε πραγματικό χρόνο, εξασφαλίζοντας απόλυτη διαφάνεια, συνεχή έλεγχο και δυνατότητα βελτιστοποίησης, καθημερινά, από την πρώτη μέρα λειτουργίας» τόνισε.
Ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης
Το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων καθιστά την Πελοπόννησο μία από τις πλέον προηγμένες περιφέρειες της Ευρώπης στον τομέα της διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Με δυναμικότητα επεξεργασίας 200.000 τόνων ετησίως, αναπτύσσεται σε τρεις Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία) και περιλαμβάνει τρεις Μονάδες Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΣΔΑ) και ειδικότερα:
- Τρεις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων
- Τρεις Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων
- Δύο Σταθμούς Μεταφόρτωσης
- Έργα βελτίωσης των οδών πρόσβασης στις ΜΕΑ και στα ΣΜΑ
Η χωροθέτηση των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων, των Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και των Σταθμών Μεταφόρτωσης έχει γίνει με τρόπο ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να πραγματοποιείται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ελαχιστοποίηση των αναγκαίων μεταφορών από τους Δήμους.
Το έργο αξιοποιεί τεχνολογία αιχμής, επιτυγχάνοντας ελάχιστο περιβαλλοντικό και μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) Πελοποννήσου, λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τα Τοπικά Σχέδια Ανακύκλωσης στην πηγή των Δήμων και εφαρμόζει βέλτιστες πρακτικές κυκλικής οικονομίας.
Κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου δημιουργήθηκαν 800 θέσεις εργασίας, ενώ στη φάση της 26ετούς λειτουργίας των μονάδων απασχολούνται 200 άτομα. Σε αυτόν τον αριθμό δεν συνυπολογίζεται η έμμεση απασχόληση που προκύπτει από τη λειτουργία του έργου στην περιοχή (μεταφορές, εμπορία ανακυκλώσιμων, ενδιαίτηση προσωπικού κ.λπ.).