Σκληρή η απάντηση της Ευρώπης στους δασμούς Τραμπ – Ο γόρδιος δεσμός που καλείται να λύσει η Μελόνι

Συγκεκριμένα, ο κατάλογος που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, περιλαμβάνει πάνω από 400 προϊόντα, μεταξύ των οποίων αμερικανικό χαρτί υγείας, μακιγιάζ ματιών, πούρα, καπνό, καθώς και ανδρικά και γυναικεία είδη ένδυσης. Οι περισσότερες από τις εισαγωγές αυτές θα υπόκεινται σε πρόσθετους τελωνειακούς δασμούς ύψους 25%.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο που έχει καταρτίσει η Κομισιόν αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σε περίπτωση που οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ αποβούν άκαρπες.
Βαρύ το πλήγμα για τις ΗΠΑ
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΕ που βασίζονται σε επίσημα στοιχεία των ΗΠΑ για το 2023, οι κορυφαίες εξαγωγές αγαθών από την Αμερική προς την Ένωση είναι το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, οι κάθε είδους προμήθειες, αλλά και τα μηχανοκίνητα οχήματα.
Σημειώνεται ότι η ΕΕ δήλωσε ότι τα μέτρα που έχει ανακοινώσει στοχεύουν σε αμερικανικά προϊόντα αξίας περίπου 21 δισ. ευρώ. Αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή μετά τις 90 ημέρες, εάν οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Παράλληλα, η ΕΕ σπεύδει να συνάψει εμπορικές συμφωνίες με χώρες σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς του.
Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
The Associated Press
Την Πέμπτη η κρίσιμη συνάντηση Μελόνι – Τραμπ
Σε μία δύσκολη συγκυρία για τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Ευρώπη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και η πρόεδρος της Κομισιόν θεωρούν αρκετά κρίσιμη την συνάντηση αυτή, καθώς πιστεύουν πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να μάθουν τις προθέσεις του Αμερικανού προέδρου απέναντι στους «27», αλλά και αν υπάρχει το κατάλληλο έδαφος να ξεπεραστεί η κρίση που έχει ξεσπάσει με αφορμή τους δασμούς που ανακοίνωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
Αυτό γιατί η Μελόνι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Τραμπ. Τώρα λοιπόν, η επιρροή της αναμένεται να δοκιμαστεί. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός είναι η πρώτη Ευρωπαία ηγέτης που συναντά τον Τραμπ από τότε που «πάγωσε» ορισμένες από τις προγραμματισμένες αυξήσεις των δασμών την περασμένη εβδομάδα.
Το σχέδιο δράσης Μελόνι – Φον ντερ Λάιεν
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Ιταλίδα πρωθυπουργός φαίνεται να συντήθηκαν και να χάραξαν ένα σχέδιο δράσης. «Εάν διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις με τον Τραμπ χωρίς να πλήξει την Ευρώπη, θα βγει πολύ πιο δυνατή», λέει ο Λορέντζο Καστελάνι, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο Luiss στη ΡώμηΚαστελάνι.
Τόσο η Μελόνι, όσο και η Φον ντερ Λάιεν, έχουν ζητήσει την κατάργηση όλων των δασμών του Τραμπ για την Ε.Ε. και η Μελόνι αναμένεται να πιέσει για μια συμφωνία «μηδέν προς μηδέν» για τους βιομηχανικούς δασμούς μεταξύ των δύο πλευρών.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής πρόσκληση για να συναντηθεί με τον Τραμπ, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να βασιστεί σε άλλους για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ε.Ε..

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι
AP Photo/Alessandra Tarantino
Γιατί ανησυχούν οι Ευρωπαίοι
Μερικοί από τους συμμάχους έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για το ταξίδι της Μελόνι στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Γάλλος υπουργός Βιομηχανίας, Μαρκ Φερατσί, τόνισε «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι γιατί η Ευρώπη είναι δυνατή αν είναι ενωμένη», είπε ο Φεράτσι στο τηλεοπτικό δίκτυο FranceInfo. «Αν αρχίσουμε να έχουμε διμερείς συνομιλίες, φυσικά θα σπάσει αυτή η δυναμική για την ευρωπαϊκή ενότητα», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα πολύ σημαντική είναι και η δήλωση της Καθλίν Βαν Μπρεμτ, ευρωβουλευτή και αντιπροέδρου της επιτροπής διεθνούς εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Η Μελόνι ξέρει ότι χρειάζεται την υποστήριξη του συμβουλίου, της επιτροπής και του κοινοβουλίου σε όλες τις συνομιλίες που έχει. Δεν μπορεί να προχωρήσει περισσότερο από αυτό που έχει συμφωνηθεί. Ο πρώτος στόχος είναι να βρεθεί κάποιος στην άλλη πλευρά του τραπεζιού των διαπραγματεύσεων. Αυτό ακριβώς θα προσπαθήσει να κάνει η Μελόνι στην Ουάσιγκτον».
Ο ρόλος της Ιταλίας
Δεδομένου ότι η Ιταλία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στις ΗΠΑ, η Μελόνι θα έχει ως στόχο να προστατεύσει τα ιταλικά επιχειρηματικά και επενδυτικά συμφέροντα. Θα μπορούσε, λένε οι αναλυτές, να προσπαθήσει να εξαιρέσει από τους δασμούς εγχώριες σπεσιαλιτέ όπως τα ζυμαρικά, το τυρί και το κρασί.
Ένα άλλο βασικό θέμα συζήτησης θα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός αντίπαλος των ΗΠΑ: η Κίνα. Η Μελόνι ταξίδεψε στη χώρα πέρυσι για να αποκαστήσει τους εμπορικούς δεσμούς μετά την απόσυρση της Ιταλίας από το αμφιλεγόμενο επενδυτικό σχέδιο «Πρωτοβουλία μιας ζώνης και ενός δρόμου».