Σκληρή πολιτική κόντρα για το πόρισμα του ΕΜΠ: «Καταρρέει το αφήγημά τους» – «Γκεμπελική προπαγάνδα»

Η κόντρα επικεντρώνεται τόσο στη διαπίστωση ότι «τα έλαια σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία να καούν», όσο και για την πολιτική και την ποινική μεταχείριση πρώην υπουργών.
Μαρινάκης: Καταρρέει με κρότο το αφήγημα της συγκάλυψης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης εξέφρασε την πεποίθηση ότι με την δημοσιοποίηση του πορίσματος το «αφήγημα της συγκάλυψης των αιτιών της τραγωδίας των Τεμπών καταρρέει με κρότο». «Μπαίνει ένα τέλος στη χυδαιότητα» ανέφερε ο κ. Μαρινάκης ασκώντας δριμεία κριτική προς τους επικριτές της κυβέρνησης και τονίζοντας πως «έχτισαν ένα αφήγημα για να θυμώσουν τον κόσμο».
Ο κ. Μαρινάκης έστρεψε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι «ο κ. Ανδρουλάκης στις 27/2, λίγες ώρες πριν το συλλαλητήριο για τα Τέμπη, πήρε μια πιθανολόγηση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, όχι κάτι δεδομένο, αλλά υπό αμφισβήτηση, και αντί να περιμένει το σίγουρο και την επίσημη δικαστική πραγματογνωμοσύνη, κρέμασε στα μανταλάκια και συνυπέγραψε με όλα αυτά τα κόμματα του παραλογισμού πρόταση δυσπιστίας και έκανε κατηγορητήριο για μπάζωμα. Για όλα αυτά είναι υπόλογοι στους πολίτες».
ΠΑΣΟΚ: Πιστοί στην γκεμπελική προπαγάνδα
Σε υψηλούς τόνους ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στα όσα υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το γραφείο τύπου του κόμματος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «σήμερα ο κ. Μαρινάκης πιστός στην γκεμπελική προπαγάνδα επιτέθηκε με ψέματα και λασπολογίες στο ΠΑΣΟΚ. Του υπενθυμίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας βασιζόμενο στο κρατικό πόρισμα για την τραγωδία των Τεμπών που εξέδωσε ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Το άλλοτε «ευαγγέλιο εθνικής αυτογνωσίας» κατά το Μέγαρο Μαξίμου, που σήμερα περιφέρουν ως κουρελόχαρτο μετά τις παλινωδίες του πρώην επικεφαλής του, που η Νέα Δημοκρατία διόρισε. Το κείμενο, δε, της πρότασης δυσπιστίας είναι δημόσιο και μπορεί να ανατρέξει οποιοσδήποτε για να διακριβώσει ότι το ΠΑΣΟΚ ουδέποτε έκανε αναφορά σε θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό το κείμενο συνυπογράφηκε και επ’ αυτού δόθηκε η κοινοβουλευτική μάχη της πρότασης μομφής».
Και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέχισε στους ίδιους υψηλούς τόνους: «Λίγο έλειψε ο κ. Μαρινάκης και οι συν αυτώ να απαιτήσουν να τους ζητήσουμε και συγγνώμη που ως αξιωματική αντιπολίτευση τους ελέγχουμε μετά από την τραγική απώλεια 57 νέων ανθρώπων για τη μη ολοκλήρωση της σύμβασης 717 και τη μη εγκατάσταση τηλεδιοίκησης στον σιδηρόδρομο, για τις κυβερνητικές παραλείψεις και αβελτηρίες ενώ γνώριζαν την ελλιπή ασφάλεια στο δίκτυο, για τη σπουδή να αλλοιωθεί ο τόπος της τραγωδίας χωρίς να πάρουν άδεια από τη δικαιοσύνη. Και κάτι τελευταίο: αυτός που δήλωσε δημόσια δύο χρόνια μετά ότι «το απίθανο σενάριο, μπορεί να είναι πιθανό» λέγεται Κυριάκος Μητσοτάκης. Το τέλος στην κυβερνητική χυδαιότητα θα μπει, όταν θα πάψει να είναι κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία»
Τι αναφέρει το πρόρισμα του ΕΜΠ
Μεταξύ άλλων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «τα έλαια σιλικόνης με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να αναφλεγούν όταν η θερμοκρασία στο χώρο υπερβεί τους 300 βαθμούς Κελσίου και εν συνεχεία να καούν».
«Όσον αφορά την καύση, είναι λογικό να υποτεθεί ότι τα έλαια σιλικόνης συμμετείχαν στην πυρκαγιά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσας μετά την ανάπτυξη της πύρινης σφαίρας» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Ο σχηματισμός πύρινης σφαίρας υπό συνθήκες ηλεκτρικού τόξου υψηλής έντασης ρεύματος είναι εφικτός. Αυτό σημαίνει πως και στην περίπτωση του υπό διερεύνηση τραγικού δυστυχήματος, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο, αφού έχουν καταγραφεί αναλαμπές που αποδίδονται σε ηλεκτρικό τόξο» συμπλήρωσε.
Τα ευρήματα του Χημείου του Κράτους που σχετίζονται με τα έλαια ψύξης των μετασχηματιστών
Απαντώντας στο ερώτημα του ανακριτή αν δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους από τη σύσταση και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του ελαίου (σιλικόνης) ψύξης των μετασχηματιστών των ηλεκτραμαξών των αμαξοστοιχιών που συγκρούστηκαν, ο κ. Καρώνης απάντησε, μεταξύ άλλων: «Κατά τη διαδικασία του τραγικού δυστυχήματος που ξεκίνησε με τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και συνεχίστηκε με την πυρκαγιά, υπήρξε διασπορά ελαίου σιλικόνης από τους μετασχηματιστές των ηλεκτραμαξών».
«Ένα μέρος του ελαίου συμμετείχε στην πυρκαγιά, οπότε εξετέθη σε υψηλές θερμοκρασίες, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσπασή του προς κυκλικά και γραμμικά ολιγομερή διμεθυλοσιλοξάνια. Οι αναλύσεις του ΓΧΚ προσδιόρισαν γραμμικά σιλοξάνια (ολιγομερή και πολυμερή) σε 59 δείγματα και κυκλικά διμεθυλοσιλοξάνια σε 39 δείγματα. Κοινή παρουσία γραμμικών διμεθυλοισιλοξανίων και κυκλικών διμεθυλοσιλοξανίων υπήρξε σε 27 δείγματα. Αυτά είναι τα ευρήματα των αναλύσεων του ΓΧΚ που σχετίζονται με τα έλαια ψύξης των μετασχηματιστών» σημείωσε.
«Δεν φαίνεται να υπήρχε φορτίο με πτητικό υλικό»
Επικαλούμενος τα βίντεο που προσκομίστηκαν από την εταιρεία ΙΝΤΕΡΣΤΑΡ, αναφέρει πως δεν προκύπτει ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ύποπτο φορτίο.
Ειδικότερα, επισημαίνει πως «με δεδομένο δε πως οι υπόλοιπες φορτάμαξες με τα εμπορευματοκιβώτια δεν είχαν το παραμικρό ίχνος φωτιάς, και σύμφωνα με την Έκθεση Αυτοψίας της Ελληνικής Αστυνομίας τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν είτε με εμπορεύματα σύμφωνα με τις φορτωτικές είτε κενά, δε φαίνεται να υπήρχε στην εμπορική αμαξοστοιχία φορτίο με πτητικό υλικό από το οποίο θα μπορούσε να σχηματιστεί νέφος εύφλεκτων ατμών που θα οδηγούσε σε σχηματισμό πύρινης σφαίρας».
Να σημειωθεί ότι, το πόρισμα συνέταξε ο καθηγητής του εργαστηρίου Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καρώνης.
Στο πόρισμα αυτό, που αριθμεί 132 σελίδες, ο κ. Καρώνης απαντά σε μια σειρά ερωτημάτων του ανακριτή, με βάσει τα στοιχεία που προέκυψαν από τις αναλύσεις του Γενικού Χημείου του Κράτους, τις αυτοψίες αλλά και τις δειγματοληψίες από το χώρο του δυστυχήματος.
Σημειώνεται πως, πραγματογνωμοσύνες με ανάλογο συμπέρασμα έστω και με άλλη μεθοδολογία υπάρχουν στη δικογραφία από τεχνικούς συμβούλους συγγενών θυμάτων αλλά και την Πυροσβεστική, όπως και αντίθετες.
Σε άλλο σημείο του πορίσματος, και απαντώντας σε ερώτημα για το εάν δικαιολογούνται τα ευρήματα των αναλύσεων του Γενικού Χημείου του Κράτους από τα φορολογικά και λοιπά στοιχεία – έγγραφα φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ο κ. Καρώνης τόνισε:
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και κυρίως το γεγονός ότι πλην ενός όλα τα εμπορευματοκιβώτια βρέθηκαν σφραγισμένα και επίσης κανένα από τα εμπορευματοκιβώτια δεν έχει ίχνη φωτιάς, τα αποτελέσματα των αναλύσεων του ΓΧΚ δεν μπορούν να συσχετιστούν με το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας».
Παραδόθηκε και το πόρισμα Τσακιρίδη για τις έρευνες στο Κουλούρι
Αρνητική είναι η πραγματογνωμοσύνη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, που εξέτασε για λογαριασμό της Πυροσβεστικής τα υπολείμματα (κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής), που ελήφθησαν κατά την αυτοψία στο Κουλούρι προκειμένου να αποφανθεί, αν είχαν σημάδια από φωτιά (έκρηξη) ή μόνον από χτυπήματα λόγω της σφοδρής σύγκρουσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καθηγητής που ανέλαβε τη διενέργεια της έρευνας, Πέτρος Τσακιρίδης, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κομμάτια του πιλοτηρίου και τα πλαίσια της ηλεκτρομηχανής που εξετάστηκαν δεν είναι καμένα, δηλαδή δεν δηλώνουν έκρηξη, αλλά φέρουν μόνον παραμορφώσεις από χτυπήματα που προκλήθηκαν από τη σύγκρουση των δύο τρένων.
Η πραγματογνωμοσύνη Τσακιρίδη, που είναι καθηγητής της Σχολής Μεταλλουργών Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαϊμη την οποία και μελετά όπως και την πραγματογνωμοσύνη Καρώνη.