Στην Αθήνα σήμερα ο Σίσι – Για πρώτη φορά Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου

Στην Αθήνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της αιγυπτιακής Κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί η ενέργεια και η ηλεκτρική διασύνδεση, ενώ υπογράφονται συμφωνίες για τη ναυτιλία και τον πολιτισμό.
Στις 11:30 ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου. Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της ολομέλειας του ΑΣΣ και στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα έχει προηγηθεί στις 11:00 συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα.
Συνάντηση ορόσημο – Ηχηρό μήνυμα συναντίληψης
Για το Μέγαρο Μαξίμου πρόκειται για συνάντηση – ορόσημο καθώς σηματοδοτεί την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Αθήνας – Καΐρου και την εδραίωση του ρόλου Ελλάδας και Αιγύπτου ως πυλώνων σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταράξεων.
ένα τετ α τετ το οποίο έρχεται και μετά τις ρητορικές εξάρσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν από τα Κατεχόμενα.
«Η στρατηγική σχέση που έχουμε με την Αίγυπτο είναι σε υψηλότατο επίπεδο. Δεν κλονίζεται, ενεργοποιείται» σημείωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και ανέφερε πως η Αθήνα θεωρεί ότι η Αίγυπτος αποτελεί έναν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας, αλλά και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ευημερίας σε ολόκληρη περιοχή.
Τι περιλαμβάνει η Στρατηγική Εταιρική Σχέση
Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα αναβάθμισης των ήδη εξαιρετικά στενών σχέσεων σε Στρατηγική Εταιρική Σχέση και ενίσχυσης της συνεργασίας και του συντονισμού στο πολιτικό επίπεδο (μηχανισμός τακτικών πολιτικών διαβουλεύσεων), στις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις, στις μεταφορές και τις υποδομές, σε έργα συνδεσιμότητας, στην ενεργειακή ασφάλεια (ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου GREGY interconnector) και την κλιματική αλλαγή, στην άμυνα και την ασφάλεια, στο Μεταναστευτικό, στην παιδεία και στον πολιτισμό, η οποία αναμένεται να περιγραφεί στην Κοινή Δήλωση που αναμένεται να υπογράψουν οι δύο ηγέτες.
Το GREGY θα προσφέρει 3.000 MW πράσινης ενέργειας από τα 9,5GW έργων ΑΠΕ που θα τροφοδοτούν το καλώδιο με φθηνή πράσινη ενέργεια, που θα προέρχεται κατά 75% από αιολικά πάρκα και κατά 25% από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να δοθούν λύσεις στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας με καθαρή ενέργεια.
Η επίσκεψη του Προέδρου της Αιγύπτου και η Κοινή Δήλωση των δύο ηγετών αναμένεται να εκπέμψουν μήνυμα συναντίληψης και συμπόρευσης με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, για την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας, σε μια συγκυρία που το γεωπολιτικό τοπίο στην περιοχή αναδιαμορφώνεται. Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών άλλωστε θα συζητηθούν οι τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις στη Γάζα, τη Συρία και τη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών έλαβε χώρα στο Κάιρο τον Ιανουάριο του 2025, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου.
Νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί το Κάιρο στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula Von der Leyen και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην κατεύθυνση σύναψης της συμφωνίας αυτής, συνηγορώντας για την στρατηγική σημασία της σταθερότητας της Αιγύπτου για την Ευρώπη, καθώς και τη σημασία του Καϊρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Τον Μάρτιο του 2024, άλλωστε, σε κοινή Δήλωση που συνυπέγραψαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Abdel Fattah el Sisi αποτυπωνόταν η απόφασή τους για την σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.