Πολιτική

Στην Αθήνα την Μ. Δευτέρα ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας – Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Στην Αθήνα αναμένεται να βρεθεί  ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνί, την Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου, όπου και θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο Υπουργών στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (9.45 π.μ.), θα πραγματοποιηθούν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της γαλλικής αντιπροσωπείας. Ο Κ. Μητσοτάκης, θα συναντηθεί με τον Σ. Λεκορνί, στις 12 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν θέματα άμυνας μετά και την παρουσίαση της «Λευκής Βίβλου», διεθνή θέματα, περιφερειακές εξελίξεις αλλά και η επιπλέον ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Γαλλίας.

Επίσκεψη με υψηλό συμβολισμό αλλά και βαριά ατζέντα

Σύμφωνα με πληροφορίες, Αθήνα και Παρίσι κατέληξαν στη συγκεκριμένη ημερομηνία καθώς εξυπηρετεί το πρόγραμμα των δύο υπουργών, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στα σενάρια περί «κακού κλίματος» στις σχέσεις των δύο πλευρών εξαιτίας της ενδεχόμενης πώλησης των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί ένα πλούσιο παρασκήνιο σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Λεκορνί, όπως αποκάλυψαν πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, διαψεύδοντας δημοσιεύματα που ισχυρίζονταν ότι ο Νίκος Δένδιας δεν απάντησε σε αιτήματα του Γάλλου ομολόγου του εξαιτίας του ζητήματος που έχει προκύψει με τους Meteor.

Η άφιξη του Σεμπαστιάν Λεκορνί φαίνεται ότι συμπίπτει χρονικά με την επανεκκίνηση των ερευνών για την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Κύπρου, η οποία προγραμματίζεται να γίνει εντός του Απριλίου, και εκπέμπει ένα μήνυμα υψηλού συμβολισμού προς την Αγκυρα.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο Σεμπαστιάν Λεκορνί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και αξιωματούχους της κυβέρνησης, θα τεθεί χωρίς καμία αμφιβολία το θέμα της αποδέσμευσης των αντιαεροπορικών πυραύλων Meteor στην Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι το Παρίσι έχει δηλώσει ότι δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις για την πώληση των πανίσχυρων πυραύλων, δείχνοντας τη Μεγάλη Βρετανία ως τον καθοριστικό παράγοντα, εντούτοις η Αθήνα θέλει να ασκήσει τη μέγιστη δυνατή πίεση ώστε μια ενδεχόμενη συμφωνία να αποτραπεί ή να καθυστερήσει.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές αναμένεται να επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στην αμυντική συμφωνία που υπεγράφη το 2021, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη στρατηγική τους συνεργασία. Αθήνα και Παρίσι, άλλωστε, μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες σε σχέση με την αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας και ανήκουν στην ίδια ομάδα κρατών εντός της Ε.Ε. που θέλουν να περιορίσουν την πρόσβαση της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στην ευρωπαϊκή άμυνα.

Related Articles

Back to top button