Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μερτς στη Βαλένθια: Επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια της Ισπανίας, με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU και τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς.

Ο Πρωθυπουργός συνεχάρη τον κ. Μερτς για την εκλογική του νίκη και τόνισε ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με τη νέα γερμανική κυβέρνηση για ζητήματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα θέματα της ευρωπαϊκής άμυνας και της ευρωπαϊκής οικονομίας, υπό το πρίσμα των τελευταίων εξελίξεων.

O Kυριάκος Μητσοτάκης με τον Φρίντριχ Μερτς.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφασή του κ. Μερτς να ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης στη Γερμανία, τα οφέλη του οποίου είχαν συζητήσει κατά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο τον Ιανουάριο, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση της Ελλάδας το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο συνέβαλε δραστικά στον μετασχηματισμό της λειτουργίας του κράτους.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με τον Φιλανδό ομόλογό του Πετέρι Όρπο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην ευρωπαϊκή συλλογική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή αμυντική στρατηγική.

mitsotakis

Ο πρωθυπουργός με τον Φιλανδό ομόλογό του Πετέρι Όρπο.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας είναι πλέον επιτακτική, ενώ υπογράμμισε ότι οι συνεργασίες της ΕΕ στον τομέα της άμυνας με χώρες εκτός ΕΕ, δεν πρέπει να αντιβαίνουν στα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των κρατών μελών ως προς την ασφάλεια και την άμυνα.

Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου.

mitsotakis

Ο Kυριάκος Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Μολδαβίας, Μάγια Σάντου.

Dimitris Papamitsos

Συζητήθηκαν οι τελευταίες ευρωπαϊκές εξελίξεις, καθώς και οι προοπτικές διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και των επενδύσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Μολδαβίας και αποδέχθηκε την πρόσκληση της κ. Σάντου να επισκεφθεί τη Μολδαβία κατά το επόμενο χρονικό διάστημα.

mitsotakis

O κ. Μητσοτάκης με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ.

Γραφείο Πρωθυπουργού

Ο Πρωθυπουργός είχε, τέλος, συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό της Βουλγαρίας και επικεφαλής του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ.

Related Articles

Back to top button