Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ για το νέο εξοπλιστικό – Τι θα εισηγηθεί ο Νίκος Δένδιας
Στις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν τα εξοπλιστικά προγράμματα σε βάθος δωδεκαετίας, ενώ ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να εισηγηθεί την απόκτηση τέταρτης φρεγάτας FDI (Belharra).
Ένας από τους πυλώνες του Μακροπρόθεσμου Προγραμματισμού αμυντικών εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων 2025-2036 είναι ο εκσυγχρονισμός του στόλου που βασίζεται στις γαλλικές φρεγάτες, ενώ πλέον η Αθήνα επιθυμεί την ενίσχυση με τη ναυπήγηση μίας επιπλέον φρεγάτας σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.
Σημειώνεται ότι στον πυρήνα του νέου σχεδιασμού για τα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκεται η ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Η συμφωνία για την απόκτηση Exocet
Η επίσκεψη του Γάλλου υπουργού Άμυνας στην Αθήνα συνοδεύτηκε από την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση 16 γαλλικών αντιπλοϊκών πυραύλων Exocet. Οι πύραυλοι MM-40 Block IIIC Exocet μπορούν να τοποθετηθούν είτε σε μονάδες επιφανείας του στόλου, είτε σε επάκτιες συστοιχίες.
Οι πύραυλοι Exocet ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1967 ενώ η έκδοση η οποία εκτοξεύεται από πλοία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975. Το όνομά τους προέρχεται από την μετάφραση της λέξης «εξώκοιτος», δηλαδή το ψάρι που κάνει άλματα από την επιφάνεια της θάλασσας.
.jpg?t=cbKkbIuRk5cTLB-SQZaAaQ)
Η συναρμολόγηση του συστήματος PSIM στην φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Belharra Νέαρχος
ΑΠΕ
Το ζήτημα του καλωδίου
Το Μέγαρο Μαξίμου διαψεύδει πως το ζήτημα του καλωδίου θα είναι στην ατζέντα του ΚΥΣΕΑ, ενώ παραπέμπει για το ζήτημα σε όσα έχει πει πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Είναι μια αρκετά σύνθετη τεχνικά άσκηση. Απαιτεί μια σειρά ενεργειών από περισσότερα Υπουργεία. Η έρευνα και η πόντιση θα επανεκκινήσει στον κατάλληλο χρόνο» τόνισε προ ολίγων ημερών ο Γ. Γεραπετρίτης προσθέτοντας ότι δεν είχε υπάρξει εξάλλου οποιαδήποτε δεσμευτική ημερομηνία για αυτό.
Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει εκφράσει έντονη αντίθεση στην υλοποίηση του έργου, ιδίως σε ότι αφορά τη διέλευση του καλωδίου από την ΑΟΖ της Κύπρου. Μάλιστα, σε πρόσφατη ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών, χαρακτήρισε το έργο «προκλητικό» και «μονομερή ενέργεια», προειδοποιώντας ότι η Άγκυρα «δεν θα μείνει αδρανής» εάν θιγούν τα «δικαιώματα και συμφέροντα» της Τουρκοκυπριακής κοινότητας ή της Τουρκίας.
Αμυντικοί και διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα τονίζουν ότι τέτοιες δηλώσεις δεν πρόκειται να εκτροχιάσουν τον σχεδιασμό. «Η Ελλάδα και η Κύπρος ενεργούν με βάση το διεθνές δίκαιο και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι δημοσίως δεν έγινε καμία δήλωση και στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Υπ. Άμυνας με τον Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί.
Η γεωστρατηγική σημασία της διασύνδεσης
Ο EuroAsia Interconnector φιλοδοξεί να ενώσει τα ηλεκτρικά δίκτυα Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας μέσω υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης, μήκους άνω των 1.200 χιλιομέτρων. Πρόκειται για το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο ηλεκτρικό καλώδιο στον κόσμο και το πρώτο που θα συνδέσει την Κύπρο — που παραμένει ενεργειακά απομονωμένη — με το ευρωπαϊκό δίκτυο.
Η Ελλάδα βλέπει το έργο ως ευκαιρία να ενισχύσει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε μια περίοδο που η μετάβαση προς καθαρή ενέργεια αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Παράλληλα, η Κύπρος αποκτά δίοδο απεξάρτησης από το πετρέλαιο, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής.