Οικονομία

Το «θρίλερ» των δασμών συνεχίζεται – Η επόμενη μάχη θα δοθεί στο πεδίο των μικροτσίπ

Το «πόλεμος» των δασμών μεταξύ των ΗΠΑ και σχεδόν ολόκληρου του κόσμου συνεχίζεται και η επόμενη «μάχη» αναμένεται να δοθεί στο πεδίο των των ημιαγωγών ή μικροτσίπ όπως τα γνωρίζουν οι περισσότεροι.

Οι ημιαγωγοί είναι κάτι που μάθαμε την περίοδο του κορονοϊού, όταν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα προκάλεσαν καθυστερήσεις και εκτόξευση τιμών σε χιλιάδες προϊόντα τεχνολογίας, από κινητά, υπολογιστές και ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μέχρι ηλεκτρονικά παιχνίδια και εργοστασιακό εξοπλισμό.

Αυτό το «επεισόδιο» φαίνεται πως θα επαναληφθεί καθώς ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ αναμένεται να φέρει ένα νέο γύρο προβλημάτων και απειλεί να ρίξει ξανά χρηματιστηριακές αγορές και εταιρικά κέρδη.

Η στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ για τους ημιαγωγούς επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής μέσω προστατευτικών μέτρων και αναθεώρησης του νομοθετικού πλαισίου, ωστόσο η πολύπλοκη αλυσίδα εφοδιασμού και κατασκευής το καθιστά δύσκολο.

Άλλωστε ένα κινητό μπορεί να περιέχει τσιπ που σχεδιάστηκαν στις ΗΠΑ, κατασκευάστηκαν στην Ταϊβάν, με πρώτες ύλες από την Κίνα και που συναρμολογούνται στο Βιετνάμ πριν «επιστρέψουν» για πώληση στις ΗΠΑ.

Ποιοι επηρεάζονται περισσότερο

Η Ταϊβανέζικη Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) παρέχει πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου εφοδιασμού και μεταξύ των πελατών της είναι τεχνολογικοί γίγαντες όπως η Nvidia, η Apple και η Microsoft.

Ως αποτέλεσμα, η TSMC έχει εμπλακεί στους λεγόμενους «πολέμους των τσιπ» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, ενώ η Samsung στη Νότια Κορέα είναι ο επόμενος μεγαλύτερος προμηθευτής.

Η Nvidia ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αναμένει τριμηνιαία επιβάρυνση ύψους περίπου 5,5 δισ. δολαρίων λόγω των περιορισμών στην εξαγωγή των μονάδων επεξεργασίας γραφικών H20 στην Κίνα και σε επιλεγμένες άλλες περιοχές.

Μετά την ανακοίνωση, οι μετοχές της εταιρείας υποχώρησαν πάνω από 6% στις μετασυναλλακτικές συναλλαγές.

Παρά την πτώση των εσόδων, η Κίνα παραμένει η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά της Nvidia μετά τις ΗΠΑ, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν. Κατά το οικονομικό έτος που έληξε τον Ιανουάριο, πάνω από το ήμισυ των συνολικών εσόδων της εταιρείας προήλθαν από πελάτες με έδρα τις ΗΠΑ, αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της εταιρείας.

Πλήγμα και για την Ευρώπη

Χθες (16/4) έγινε ξεκάθαρο πως η αβεβαιότητα στον κλάδο των μικροτσιπ δεν επηρεάζει μόνο ΗΠΑ και Ασία.

Ο ολλανδικός γίγαντας εξοπλισμού ημιαγωγών ASML δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις προσδοκίες για τις παραγγελίες και δήλωσε πως οι νέοι εμπορικοί περιορισμοί των ΗΠΑ έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τη ζήτηση για τα κρίσιμα μηχανήματα παραγωγής τσιπ της.

Σε σχόλια που συνόδευαν τα εταιρικά οικονομικά αποτελέσματα, ο διευθύνων σύμβουλος της ASML Christophe Fouquet δήλωσε ότι οι προοπτικές της ζήτησης «παραμένουν ισχυρές» με την τεχνητή νοημοσύνη να παραμένει βασικός μοχλός.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «η αβεβαιότητα με ορισμένους από τους πελάτες μας» θα μπορούσε να οδηγήσει την εταιρεία στο χαμηλότερο άκρο της πρόβλεψης εσόδων για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με το CNBC.

Η κίνηση της Νότιας Κορέας

Σε μια προσπάθεια να προστατέψει την αγορά της, η Νότα Κορέα ανακοίνωσε την Τρίτη 15/4 την αύξηση του πακέτου στήριξης της ζωτικής σημασίας βιομηχανίας ημιαγωγών της χώρας σε 33 τρισ. γουόν (23,25 δισ. δολάρια).

Η Σεούλ θα αυξήσει επίσης το πρόγραμμα χρηματοδοτικής βοήθειας για τη βιομηχανία τσιπ σε 20 τρισεκατομμύρια γουόν, έναντι των προηγούμενων 17 τρισεκατομμυρίων γουόν, σύμφωνα με την κοινή δήλωση διαφόρων υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου του υπουργείου Εμπορίου.

Related Articles

Back to top button