Τέμπη: Την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή η δικογραφία Καραμανλή-Σπίρτζη – Τι προβλέπεται να γίνει

Εν αναμονή της διαβίβασης της δικογραφίας που σχηματίστηκε για ενδεχόμενες ευθύνες των πρώην υπουργών Κώστα. Αχ. Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη, τελεί πλέον η Βουλή.
Θα είναι ο τελευταίος «σταθμός» της πορείας της δικογραφίας, από την ώρα που ο ειδικός εφέτης ανακριτής, Σ. Μπαϊκάμης, ο οποίος χειρίζεται την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, «σκόνταψε» στα δύο πολιτικά πρόσωπα.
Η αναφορά δύο στελεχών του υπουργείου Μεταφορών ότι οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι – υπουργοί είχαν ενημερωθεί ότι, λόγω της μη ολοκλήρωσης των έργων εκσυγχρονισμού και της έλλειψης προσωπικού, το σιδηροδρομικό δίκτυο είχε ελλείψεις ασφάλειας, υπήρξε ο καταλύτης της εξέλιξης αυτής.
Έτσι μετά την διαβίβαση της δικογραφίας από την Λάρισα στον Άρειο Πάγο και από την εισαγγελέα, Γ. Αδειλίνη, στον υπουργό Δικαιοσύνης, η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί από τον Γ. Φλωρίδη στη Βουλή ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των δύο υπουργών για ελλιπή εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ) αναφορικώς με την ασφαλή λειτουργία των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών.
Σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, παύει κάθε παραιτέρω έρευνα εκ μέρους της Δικαιοσύνης, εφόσον λειτουργός της, κατά την διερεύνηση της υπόθεσης, βρεθεί μπροστά σε πολιτικά πρόσωπα και από εκεί και πέρα αναλαμβάνει η Βουλή.
Η δικογραφία αναμένεται να «φθάσει» στη Βουλή, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, καθώς απαιτείται σχετικός χρόνος να «διαγράψει» την κατά τον νόμο «πορεία» της, ενώ το Κοινοβούλιο δεν διεξάγει εργασίες την ερχόμενη Πέμπτη λόγω της απεργίας της Πρωτομαγιάς.
Από την στιγμή που η δικογραφία θα διαβιβαστεί στη Βουλή, θα ανακοινωθεί στην Ολομέλεια και θα τεθεί υπόψη όλων των κομμάτων.
Κατόπιν, η αξιωματική αντιπολίτευση, που είναι και το μόνο κόμμα που διαθέτει τις απαιτούμενες από το Σύνταγμα υπογραφές για να προτείνει την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής, μπορεί να καταθέσει την σχετική πρόταση από 30 βουλευτές. Σε κάθε περίπτωση, μπορεί πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, να κατατεθεί μετά από «σύμπραξη» κομμάτων, που δεν διαθέτουν αυτόνομα τις απαιτούμενες υπογραφές, ή είναι δυνατόν η πρόταση ενός κόμματος να τύχει της συμφωνίας και άλλων και έτσι να κατατεθεί με περισσότερες από τις αναγκαίες εκ του Συντάγματος υπογραφές.
Βάση για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής αποτελεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που αφορά στην τέλεση πλημμελημάτων ή κακουργημάτων που διαπράττονται από μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια των καθηκόντων του, όπως ορίζεται στο άρθρο 86 του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το άρθρο 154 του Κανονισμού της Βουλής, «η πρόταση για την άσκηση δίωξης κατά των πρoσώπων της παρ. 1 του άρθρου 153 υποβάλλεται γραπτώς και υπογράφεται τουλάχιστον από τριάντα (30) Βουλευτές, διαφορετικά, είναι απαράδεκτη». Η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, που, σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών, είναι αξιόποινες και να μνημονεύει τις διατάξεις που παραβιάστηκαν.
Η συζήτηση της πρότασης, πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών, ενώ μπορεί να ζητηθεί ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστικής βασιμότητάς τους.
Επόμενο βήμα αποτελεί η διεξαγωγή συνεδρίασης της Ολομέλειας να αποφασίσει για την σύσταση ή όχι της Επιτροπής.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι κρίσιμος παράγοντας θα είναι το τι θα αναφέρεται στο εισαγγελικό αίτημα και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και ουσιώδη σημασία τι θα καταγράφεται σε ενδεχόμενη πρόταση των κομμάτων ως προς τις κατηγορίες για τους δύο πρώην υπουργούς, καθώς από την στοιχειοθέτηση των ενδείξεων κατηγορίας, θα εξαρτηθεί και η στήριξη της πλειοψηφίας και κατά συνέπεια η απόφαση της Ολομέλειας για την συγκρότηση ή όχι Επιτροπής.
Διότι, σχετικώς με την «Σύμβαση 717» της ηλεκτροκίνησης στον σιδηρόδρομο, έχει εκδοθεί πόρισμα Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία είχε συγκροτηθεί μετά από σχετική πρόταση του ΚΚΕ και συνυπέγραψαν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, είχε καταθέσει για την “Σύμβαση 717” αίτημα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής κατά του Κ. Αχ. Καραμανλή, η οποία είχε απορριφθεί από την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, εάν η Ολομέλεια έχει απορρίψει την σύσταση Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης δεν είναι δυνατόν, να στηριχθεί νέα πρόταση άσκησης δίωξης κατά των ίδιων προσώπων, στηριζόμενη στα ίδια πραγματικά περιστατικά.
Πάντως, με βάση την πολιτική συγκυρία που διαμόρφωσε σε μεγάλο βαθμό το εύρος της υπόθεσης των Τεμπών, αλλά και την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης “όλα στο φως”, αφενός θεωρείται απίθανο η Αντιπολίτευση να μην αξιοποιήσει όλα τα κοινοβουλευτικά όπλα που της παρέχονται, αφετέρου η κυβερνητική πλειοψηφία θα είναι δύσκολο να απορρίψει σχετικό αίτημα για συγκρότηση Προανακρτικής Επιτροπής.
Ωστόσο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η κυβερνητική πλευρά αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν και σε αυτή την περίπτωση την διαδικασία της παραπομπής απευθείας στον φυσικό δικαστή, όπως έγινε και στην περίπτωση του Χρήστου Τριαντόπουλου.