Τα νέα υποθαλάσσια καλώδια οπτικών ινών, η Κρήτη και η Ελλάδα που εξελίσσεται σε ψηφιακό κόμβο

Η εποχή που οι μεγάλοι πάροχοι διεθνών τηλεπικοινωνιακών διασυνδέσεων «απέφευγαν» την Ελλάδα δείχνει να έχει περάσει ανεπιστρεπτί με τη χώρα μας να εξελίσσεται σε ψηφιακό κόμβο διακίνησης δεδομένων και την Κρήτη να αποτελεί μέρος των σχεδίων όλων των «παικτών» στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Έχει γίνει πολύς λόγος για τις επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι οι εν λόγω κινήσεις θα είναι άνευ ουσίας αν δεν υπάρξουν και αντίστοιχες επενδύσεις στον τομέα της διασύνδεσης. Κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη δεδομένου ότι, όπως ανέφεραν τα στελέχη της Digital Realty στην πρόσφατη εκδήλωση για τα εγκαίνια του νέου data center της εταιρείας στο Ηράκλειο, μέχρι το 2027 εκτιμάται ότι θα έχουν προσαιγιαλωθεί πάνω από 7 νέα υποθαλάσσια καλωδιακά συστήματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό αυτών των συστημάτων σε πάνω από 15!
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το 2027 η χωρητικότητα των υποθαλάσσιων καλωδίων που θα φθάνουν στην Ελλάδα θα ξεπεράσει τα 3000 Tbps, όταν το αντίστοιχο νούμερο στις αρχές του 2023 ήταν κάτω από 500 Tbps! Η αύξηση είναι εντυπωσιακή και συνδυάζεται και με το γεγονός ότι σταδιακά μέχρι το 2027 αναμένεται να δούμε και τα εγκαίνια των πρώτων από τα νέα data centers που έχουν ανακοινωθεί την τελευταία 3ετία στην Ελλάδα.
Η Κρήτη παίζει κεντρικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία λόγω της γεωγραφικής θέσης της. Το Ηράκλειο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Digital Realty, είναι το σημείο όπου θα υπάρξει η μεγαλύτερη συγκέντρωση όσον αφορά στην απόληξη των νέων καλωδίων, αλλά και τα Χανιά θα παίξουν το δικό τους ρόλο. Τα Χανιά ήταν το πρώτο σημείο που δημιουργήθηκε κέντρο προσαιγιάλωσης καλωδίων (CLS), ενώ το επόμενο στην Κρήτη που έχει δημιουργηθεί είναι στο Τυμπάκι στη νότια πλευρά του νησιού, ενώ και στη Σητεία θα υπάρξει σημείο απόληξης δικτύων. Γενικότερα, τα υπάρχοντα πλάνα κάνουν λόγο για πολλαπλά καλώδια προς τη Μέση Ανατολή με το Andromeda, στο οποίο συμμετέχει η Grid Telecom του ΑΔΜΗΕ, να είναι από τα πιο σημαντικά.
Τα περισσότερα καλώδια που περνούν από την Κρήτη οδεύουν στη συνέχεια προς την Ιταλία και κυρίως τη νότια Γαλλία και δη τη Μασσαλία που αποτελεί τον μεγαλύτερο κόμβο διακίνησης δεδομένων στην Μεσόγειο. Όμως, υπάρχουν πολλά πλάνα για καλώδια στο Αιγαίο Πέλαγος αλλά και στη Αδριατική Θάλασσα. Σημειωτέον πως η Αδριατική δεν θεωρείται ιδανικός προορισμός λόγω του μικρού βάθους της αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται στα πλάνα διαφόρων παρόχων όπως η Sparkle που προωθεί το GreenMed, το οποίο θα μειώσει την απόσταση της σύνδεσης της Μέσης Ανατολής (Άκαμπα Ιορδανίας) με την κεντρική Ευρώπη (Μιλάνο) περνώντας από τα Χανιά και ενδεχομένως από την Πρέβεζα.
Στο Ιόνιο υπάρχει και το σύστημα Ionian της Islalink, το οποίο από την Πρέβεζα κατευθύνεται μετά -επίγεια- στη βόρεια Ελλάδα και επεκτείνεται προς τη Σόφια, ενώ γενικότερα θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ήπειρο και στη Μακεδονία θα δούμε μεγάλη κινητικότητα μετά και τις ανακοινώσεις της ΔΕΗ για το mega data center στην Πτολεμαϊδα. Σημειωτέον πως στον ΤΑΡ υπάρχει δίκτυο οπτικών ινών, το οποίο χρησιμοποιεί ήδη η EXA Infrastructure και μπορεί να αποδειχθεί κρίσιμης σημασίας στον «χάρτη» διακίνησης δεδομένων στην νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αντίστοιχα, βλέπουμε και νέες οδεύεις από τα βόρεια προς τα νότια όπως, για παράδειγμα, τη νέα σύνδεση Θεσσαλονίκης – Αθήνας που δρομολογεί το United Group (σ.σ. η μητρική εταιρεία της Nova), η οποία γενικότερα έχει προχωρήσει σε ουκ ολίγες κινήσεις στην νοτιοανατολική Ευρώπη αλλά και στο Αιγαίο καθώς πολλοί ενδιαφέρονται για τη διασύνδεση με την Τουρκία.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το Αιγαίο Πέλαγος όσον αφορά στα καλώδια οπτικών ινών υπάρχει και από τη Vodafone που ετοιμάζει το επονομαζόμενο Balkan Express, ένα σύστημα για την ταχύτερη σύνδεση της Αθήνας με τη Σόφια αλλά και το Thetis Express, το καλωδιακό σύστημα διασύνδεσης νησιών του νοτίου Αιγαίου. Αντίστοιχο καλωδιακό σύστημα στο Αιγαίο κατασκευάζει και η Cosmote Telekom καθώς το ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς για την περιοχή.